E posibil să crească onorariile percepute de avocaţi. Decanul unui barou critică măsurile Guvernului

DE Alin Crișan | 18.08.2023 - 21:42
Avocat - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ
Avocat - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Măsurile adoptate de guvern pentru a strânge bani în plus la buget ar putea transforma accesul la justiție într-un adevărat lux pentru cetățeni.

SHARE

Printre măsurile anunțate ca posibile se numără și schimbarea regimului fiscal aplicat în cazul avocaților. 

E posibil să crească onorariile percepute de avocaţi. Decanul unui barou critică măsurile Guvernului

Majorarea semnificativă a contribuției acestora la asigurările de sănătate s-ar rostogoli ulterior în onorariile achitate de cei ce apelează la serviciile avocaților.

„Modificările legislative privind contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu vor aduce un beneficiu semnificativ bugetului, dar vor determina mărirea consistentă a sarcinii fiscale pentru avocați. Toată această povară injustă se va răsfrânge inevitabil și asupra cetăţenilor. Aceștia vor percepe că statul le îngrădeşte accesul la justiție, fiindu-le afectate în mod direct drepturile și libertățile constituţionale pe care avocații le apără”, se menționează într-un comunicat al Baroului ieșean.

Un proiect de ordonanță a guvernului prevede eliminarea plafonului aplicat la calculul contribuției la asigurări de sănătate datorate de liber-profesioniști, categorie în care se încadrează și avocații. Conform proiectului, toate veniturile din activități independente obținute de un liber-profesionist ar urma să fie supuse unei cote de contribuție de 10%. În acest moment, contribuția este plafonată la maxim 7.200 de lei. „Nu există niciun argument pentru care povara echilibrării bugetului de stat să fie suportată de profesiile libere.

Prin eliminarea plafonului, se poate ajunge la sume colosale, percepute fără nicio justificare. Nu ne așteaptă nimeni cu covorul roșu întins, atunci când ajungem la spital. Și pentru noi, plafonul se termină în prima zi a lunii, ca la toată lumea, și ajungem să ne plătim din buzunar analizele sau alte investigații medicale. Putem înțelege o situație economică dificilă, dar unele lucruri apar de neînțeles. E o formă de discriminare fără nicio logică”, a declarat decanul Baroului ieșean, avocata Oana Maria Neda.

Comunicatul emis de Barou menționează posibilitatea unor forme de protest colectiv adoptate de avocați. Neoficial, avocații recunosc însă că marja de manevră este foarte restrânsă. Ca liber-profesioniști, ei sunt legați de contractele încheiate cu clienții lor, neputând refuza să îi reprezinte. Practic, avocații nu pot intra în grevă.

„Dacă zici că nu mai intri în instanță, ca formă de protest, clientul își ia alt reprezentat și te trage la răspundere pentru că ți-ai încălcat contractul. Iar dacă nu ești avocat ales, ci numit din oficiu, în penal, iarăși nu poți refuza să intri în instanță. Dacă persoana reținută nu are asigurată apărarea, nu va putea fi arestată. Se va considera că avocatul se face vinovat de favorizarea infractorului sau abuz în serviciu”, a explicat un avocat.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te