DOCUMENT Fostul judecător Tudoran de la Curtea de Apel București, suspect într-un dosar al SIIJ

DE Petru Zoltan | Actualizat: 14.01.2021 - 16:48
Ex-judecătorul Tudoran/FOTO: cancan.ro

Controversatul judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran, pensionat de la Curtea de Apel București, este urmărit penal pentru abuz în serviciu și represiune nedreaptă.

SHARE

Acuzațiile i-au fost aduse de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiției (SIIJ) pe 7 ianuarie 2021. Dacă se va ajunge la rechizitoriu și va fi găsit vinovat de instanțele de judecată, ex-judecătorul Tudoran riscă până la zece ani de închisoare.

Averea fostului judecător a fost luată la puricat de Agenția Națională de Integritate. Inspectorii verifică modul în care magistratul a trecut pe numele fiului său o casă evaluată la aproximativ 100.000 euro din Sinaia, casă care nu a fost menționată în declarațiile de avere ale fostului magistrat.

Ce acuzații îi aduc procurorii SIIJ

La solicitarea Newsweek România, Biroul de Presă al Ministerului Public a transmis că „procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, și represiune nedreaptă, prev. de art. 283 alin. 2 Cod penal. Menționăm că persoanei la care faceți referire i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”.

Însă magistrații de la SIIJ nu pot oferi alte informații până la finalizarea anchetei, a mai transmis Biroul de Presă. Din datele oferite, totuși, se poate înțelege că fostul judecător ar fi condamnat un nevinovat. 

Conform Codului Penal, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Articoul 283, alin. 2 Cod penal prevede că „reținerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, știind că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Averea magistratului

Cea mai veche declarație de avere a fostului judecător Tudoran, disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, datează din anul 2009. Atunci, magistratul declara că a moștenit un teren agricol de 3,3 ha la Nuntași, cu o valoare de impozitare de 1.000.000. Nu a specificat moneda. El a mai declarat că deține câte o jumătate din două terenuri intravilane a câte 1.700 mp, terenuri situate în localitate doljeană Poiana Mare. Valoarea de impozitare declarată a fost de 300.000 fiecare. Nici în acest caz judecătorul nu a menționat moneda.

Pe lângă terenuri, a mai declarat o vilă de 300 mp situată în Sectorul 1 al Bucureștiului și o casă de vacanță de 150 mp în Poiana Mare, din Dolj. Pe atunci, mai avea două mașini: un VW Golf din 1997 și un Jeep din 1994. Nu avea conturi în bancă sau datorii. Singurele venituri erau salariile. El încasa în jur de 124.000 lei anual iar soția sa, 121.000 lei de la Consiliul Concurenței.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, averea judecătorului Ion Tudoran face obiectul unui dosar instrumentat de procurorii Secţiei de Investigare a Magistraţilor pentru că judecătorul ar fi trecut pe numele fiului său o casă evaluată la aproximativ 100.000 euro. Vila s-ar afla în stațiunea Sinaia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te