Director APIA, trimis în judecată de DNA pentru furt de bani UE cu „Omul lui Bărbosu”. Un preot

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.02.2023 - 13:32
Director APIA, trimis în judecată de DNA pentru furt de bani UE cu „Omul lui Bărbosu”. Un preot. - FOTO: Facebook/DNA

Un fost director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost trimis în judecată de DNA Constanța într-un dosar în care este acuzat de instigare la fraudă cu fonduri europene. În dosar este implicat și un preot zis ”Omul lui Bărbosu”.

SHARE

Bogdan Dumitru Dumitraşcu, fost director general adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la fraudă cu fonduri europene.

În acelaşi dosar au fost au fost trimişi în faţa judecătorilor Ionel Bucelea şi Florin Panaitescu, la data faptelor inspectori în cadrul APIA – Centrul judeţean Călăraşi, pentru fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi un preot, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, conform sursei citate.

Citește și: FOTO Faleza Tulcea, reabilitată cu 40 mil. €. Proiectul spectaculos nu are legătură cu realitatea

„Omul lui Bărbosu”, personaj cheie

În rechizitoriul prin care procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Dumitru Dumitrașcu, fost director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, sunt descrise, printre altele, conversațiile pe care acesta le avea cu preotul Florian Seimeanu, din satul Mihai Viteazu (Călărași).

Acesta din urmă, numit ”Omul lui Bărbosu”, îl suna pe director ”din partea primarului” și îi cerea lui Dumitrașcu să intervină pe lângă inspectorii APIA, pentru a modifica mai multe documente în favoarea sa, susțin procurorii DNA Constanța, relatează info-sud-est.ro.

Citește și: VIDEO Primul tren ucrainean intrat după 16 ani în România spre Sighet, manevrat cu prăjina

„Povestea” fraudei cu fonduri europene

La sfârșitul anului 2020, doi inspectori APIA Călărași, Ionel Bucelea și Florin Panaitescu, s-au deplasat pentru efectuarea unui control fizic pe terenul preotului paroh din satul călărășean Mihai Viteazu (localitatea Vlad Țepeș), Florian Seimeanu, care s-a angajat să cultive o cultură de strat vegetal, pentru obținerea de subvenții din fonduri europene.

După ce au verificat solul, cei doi inspectori au constatat că pe cultura lui Seimeanu nu exista amestecul de rapiță și triticale declarat pe suprafața de peste 4 ha. Astfel, Bucelea, unul din inspectori, îl sună pe preotul Seimeanu să-i spună că se află în control pe teren și nu a identificat stratul vegetal declarat în acte.

Florian Seimeanu încearcă să-l convingă pe Bucelea, fără argumente, susține DNA Constanța, că s-ar fi înființat cultura de strat vegetal, iar de lucrarea agricolă se ocupă primarul Constantin Mihalache.

Cei doi inspectori APIA consemnează în raport că, în urma controlului fizic din teren, nu s-au identificat hectarele de rapiță declarate de Florian Seimeanu și se întorc la sediu.

Preotul Seimeanu îl sună pe directorul APIA și îi solicită o întâlnire la biserica unde slujește/ ”Eu vă mulțumesc din suflet, domnu primar”

În aceeași zi, primarul Mihalache revine printr-un mesaj text pe WhatsApp către preot și îl întreabă dacă s-a rezolvat cu controlul efectuat de inspectorii APIA, la care Seimeanu îi răspunde: ”Din păcate nu se mai poate face nimic. Eu vă mulțumesc din suflet, domnu’ primar”, arată DNA Constanța. 

Cei doi stabilesc, de comun acord, să se întâlnească în dimineața următoare. Astfel, în jurul orei 11, pe WhatsApp, Mihalache îi transmite preotului paroh, Florian Seimeanu, contactul lui Bogdan Dumitru Dumitrașcu, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), susțin procurorii.

În după-amiaza din aceeași zi, Florian Seimeanu îl contactează pe directorul adjunct APIA, printr-un mesaj text, în care se prezintă ca fiind din partea primarului și îi solicită o întâlnire, la biserica din comuna Mihai Viteazu, unde acesta slujește. În replică, Dumitrașcu acceptă invitația și îi confirmă că va ajunge “peste două ore”. După ce s-au întâlnit, Seimeanu îi prezintă acestuia situația cu cei doi inspectori APIA din ziua precedentă și îi solicită sprijinul, mai susțin procurorii. 

Peste câteva zeci de minute, Dumitru Dumitrașcu îi trimite un SMS lui Ionel Bucelea, unul dintre cei doi inspectori, care au efectuat controlul pe terenul preotului Florian Seimeanu, prin care îi transmite că îl așteaptă într-o benzinărie, aflată la ieșirea din municipiul Călărași, se arată în rechizitoriu.

Odată ajuns la locul indicat, Dumitrașcu îi spune lui Bucelea că ”după părerea sa, procedura nu fusese respectată, în sensul că fermierul nu fusese notificat și că se putea reface controlul cu participarea acestuia” la care mai adaugă că Seimeanu era “omul lui Bărbosu” (omul Domnului, n.red.) și că ar fi bine ca inspectorii să îi confirme în fals cultura de strat vegetal, mai arată procurorii.

Ionel Bucelea îi răspunde că nu a fost singur la controlul inițial și nu poate lua doar el această decizie. Imediat, Dumitru Dumitrașcu afirmă că va discuta și cu celălalt inspector, Florin Panaitescu, cu care se va întâlni ulterior, se arată în documentul consultat.

După cele două întâlniri avute cu inspectorii APIA, Dumitrașcu i-a transmis, pe WhatsApp, un mesaj text preotului Florian Seimeanu, prin care i-a comunicat că a vorbit cu Bucelea și Panaitescu, iar “luni, raportul de control va fi cum trebuie”. Ca răspuns, Seimeanu îi mulțumește printr-un mesaj text și îl anunță pe primarul Mihalache că: ”Gata am vb (vorbit, n.red.) deci a fost super domnu director”, consemnează procurorii.

De asemenea, Mihalache îi trimite înapoi preotului Seimeanu o captură de ecran cu mesajul primit de la Dumitru Dumitrașcu, prin care îl anunță pe primar că rezolvase solicitarea de intervenție asupra inspectorilor APIA: ”Rezolvat. Am discutat cu cei doi, Bucelea și Panaitescu. Luni e raportul de control cum trebuie. Doamne ajută!”, scria Dumitrașcu, conform rechizitoriului.

A doua zi, directorul adjunct APIA îi trimite alt mesaj SMS lui Ionel Bucelea, prin care îi mulțumea că se conformase dispoziției sale și îl asigură că ”de acum are un prieten la București”, notează magistrații.

Când s-au întâlnit la locul de muncă, cei doi inspectori APIA, Florin Panaitescu și Ionel Bucelea au vorbit despre discuțiile purtate cu Dumitru Dumitrașcu și, de comun acord, au convenit să înlocuiască fila din raportul de control, care conținea suprafețele controlate și aspectele constatate. Astfel, Florin Panaitescu a consemnat în fals că pe suprafața de peste 4 ha era înființată și cultură de strat vegetal și ulterior, a predat raportul de control falsificat pentru aprobare șefului de Serviciu Control Teren, conform documentului.

În iunie 2022, Florin Stoia, directorul executiv al Centrului Județean Călărași din cadrul APIA i-a chemat în birou pe cei doi inspectori pentru a le cere explicații, în urma constatării unor nereguli. În fotografiile realizate la fața locului de către Bucelea și Panaitescu, nu se distingea evidențierea amestecului de culturi secundare declarate de preotul Seimeanu, susțin procurorii DNA Constanța.

În apărarea sa, Ionel Bucelea a afirmat în fața superiorului său ierarhic: ”Am făcut-o de frică”, iar Florin Panaitescu a adoptat ”o atitudine de tăcere”, susține DNA Constanța. Bucelea a susținut verbal că a fost determinat de către directorul general adjunct al APIA – Aparat Central de la acea vreme, Dumitru Dumitrașcu, să refacă procesul-verbal de control în sensul de a da conformitate părintelui Seimeanu, se mai arată în rechizitoriu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te