În iulie 2013, colonelului (r) Doru Paraschiv i-a fost ridicat certificatul de acces la informații ”strict secrete de importanță deosebită” (SSID- secrete NATO), iar, în ianuarie 2014, a fost trecut ilegal în rezervă. Pentru că a insistat să-și caute dreptatea în justiție și a deschis o serie de procese împotriva lui Oprea și Hăpău, după aproape doi ani a fost pus sub acuzare pentru sustragerea și divulgarea de informații militare secrete.
După ce a fost lăsat fără serviciu, a fost evacuat din propria casă și s-a încercat, din fericire fără succes, executarea silită a imobilului. De ce toate acestea? Deoarece s-a încăpățânat să demaște ilegalitățile fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, referitoare la implicarea Direcției Generale de Informații a Armatei în activitățile politice (racolarea de membri, protejarea informativă a ședințelor de partid, intimidarea informațiilor etc.) ale partidului său, UNPR. Ilegalități săvârșite cu largul concurs al șefului DGIA.
După mai bine de trei ani de zile, un procuror- șef de la DIICOT a clasat toate acuzațiile care au stat la baza distrugerii carierei col. (r) Doru Paraschiv a fost distrusă.
„Sacul 47“, o înscenare cu regizori amatori
Povestea „Sacului 47“ începe pe 11 august 2014. Zi în care col. Paraschiv a fost victima unei executări silite, dovedită ulterior abuzivă de justiție. A fost evacuat din imobilul în care locuia cu soția și cei doi copii. Bunurile i-au fost sigilate în saci numerotați de către executorul Flavius Lucian Ioachim. „Am fost, practic, aruncat în stradă fără nimic“, rememorează el acest moment.
Ofițerul de contrainformații a refuzat să-și ia bunurile din casă, pentru ca nu cumva imobilul să fie scos la vânzare și achiziționat de un cumpărător de bună-credință. S-a adresat justiției și a reușit să întoarcă decizia de executare silită, care nu avea la bază nici măcar o sentință judecătorească. A durat circa un an de zile până să reușească să recupereze imobilul în instanță, în septembrie 2015.
Deoarece a avut câștig de cauză, a fost orchestrată punerea sa sub acuzare pentru sustragere și divulgare de documente secrete. Damian Daniela, persoana care urmărea să pună mâna pe locuința col. (r) Doru Paraschiv, a sunat la „112“ și a anunțat că a găsit în imobilul din care acesta fusese evacuat, un sac cu documente secrete, Sacul nr. 47. Problema este că denunțul a fost făcut la un an după executarea silită.
Polițiștii de la Secția 18 au descins în număr mare la adresa din sectorul 5 indicată de Damian Daniela, dar, în mod ciudat, col. Doru Paraschiv nu a fost pus sub acuzare imediat. Pentru că nu a renunțat la demersurile în justiție împotriva grupării Oprea-Hăpău, în aprilie 2016, deci după alte șase luni de la denunț, a fost anunțat că este suspect în dosarul 66/P/2016, deschis de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
Timp de opt luni de zile, procurorii militari au făcut progrese nesemnificative. Mai mult, aceștia au refuzat să-i returneze colonelului Doru Paraschiv Sacul 47, pentru a-și recupera lucrurile personale.
Fracturi logice flagrante
De la bun început a fost evident că este vorba de o înscenare grosolană. Acuzatorii col. (r) Doru Paraschiv - inclusiv procurorii militari despre care el spune că erau controlați de gruparea Oprea- Hăpău- nu au reușit să dea răspunsuri convingătoare la o serie de întrebări esențiale. Aceste întrebări sunt:
1. Dacă ar fi sustras documente secrete, de ce col. Paraschiv nu le-a luat cu el în momentul în care a fost evacuat silit din propria casă? De ce le lăsat să fie găsite și sigilate de executorul judecătoresc?
2. Documentele în cauză au zăcut în acel imobil timp de un an, perioadă în care col. (r) Doru Paraschiv a continuat procesele împotriva grupării Gabriel Oprea- Marian Hăpău. Un comportament atipic pentru un om care se simte cu musca pe căciulă. Cum poate fi explicată această situație.
3. De ce documentele secrete nu au fost găsite de executorul judecătoresc Flavius Lucian Ioachim, în momentul sigilării bunurilor?
4. De ce procesul verbal întocmit în momentul executării silite nu menționează prezența unor documente secrete in imobil?
5. Unde este, de fapt, Sacul 47? De ce nu i se returnează col. Paraschiv bunurile personale depozitate în el?
DIICOT l-a absolvit de orice vină
Toate aspectele acestui caz au fost lămurite de Elena Dinu, procuror- șef în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a clasat dosarul deschis împotriva col. (r) Doru Paraschiv, în data de 9 septembrie 2019.
Newsweek România vă prezintă un facsimil relevant din ordonanța de clasare.
Rămîne de văzut ce se va întâmpla cu decizia de trecere a sa în rezervă, în condițiile în care acuzațiile la adresa col. (r) Doru Paraschiv au fost demontate punct cu punct de DIICOT, dar și cu plângerile penale pe care acesta le-a depus împotriva lui Gabriel Oprea, gen. Marian Hăpău și a altor cadre MApN și DGIA, implicate în mazilirea sa.