Difuzarea de clipuri şi imagini deepfake va fi interzisă. Cât de mari sunt amenzile

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2023 - 10:31
Difuzarea de clipuri şi imagini deepfake va fi interzisă - Foto: Store Danske Leksikon
Difuzarea de clipuri şi imagini deepfake va fi interzisă - Foto: Store Danske Leksikon

Distribuirea de imagini, ori clipuri video cu conţinut deepfake va fi interzisă în România, dacă aceste clipuri sau imagini nu sunt marcate. Amenzile pentru această infracţiune vor putea ajunge la 200.000 de lei, pentru limitarea răspândirii fenomenului.

SHARE

Deepfake înseamnă imagini sau înregistrări audio-video prelucrate astfel încât să pară că o persoană a făcut sau spus ceva ce nu s-a întâmplat în realitate.

Difuzarea de clipuri şi imagini deepfake va fi interzisă

Parlamentarii propun printr-un proiect legislativ adoptat la Senat ca distribuirea de astfel de materiale să fie interzisă.

Cei care nu vor respecta regulile distribuirii de materiale audio sau video modificate vor risca amenzi ce vor putea ajunge până la 200.000 de lei.

În esență, propunerea legislativă vizează, așa cum o indică și numele, utilizarea responsabilă a tehnologiei, în contextul fenomenului deepfake.

Citeşte şi: Companiile Google, Facebook și Twitter, obligate de UE să combată conturile false și deepfake-urile

Așa cum este definit în proiectul de lege, prin deepfake “se înțelege orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/ sau video realizat, de regulă, cu ajutorul inteligenței artificiale, a realității virtuale (RV), a realității augmentate (AR) sau altor mijloace, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri, pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană”.

Apoi, după cum este prevăzut în viitoarea lege, difuzarea pe internet sau în mass-media de astfel de imagini sau înregistrări audio-video va fi interzisă, dacă ele nu sunt “însoțite de un avertisment redat pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut”.

Practic, pe imaginea sau înregistrarea audio-video va trebui să apară anunțul “Acest material conține ipostaze imaginare”, conform Avocatnet.

Citeşte şi: Ce nou deepfake cu Zelenski pregătește Rusia

Dacă omit să afișeze, atunci când vine vorba despre deepfake-uri, anunțul de mai sus, cei care le distribuie sau difuzează vor risca amenzi între 10.000 și 100.000 de lei. În cazul repetării acestei acțiuni, amenzile pot ajunge până la 200.000 de lei.

Potrivit inițiatorilor măsurii, aceasta e necesară fiindcă “specialiștii în domeniu consideră că depfake-ul este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio”.

În plus, imaginile sau înregistrările audio-video de tip deepfake pot cauza prejudicii foarte mari în legătură cu imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane sau unei organizații publice, private ori a unei instituții publice.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te