Victor Ponta, de 15 ani avocat, deși a intrat în barou prin fals. Și-a însușit 400 mii euro

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.04.2020 - 12:49
news.ro

Fostul premier al Romîniei are un verdict oficial de plagiat, din anul 2016. Ulterior, i s-a retras titlul de doctor în drept pe baza căruia a intrat în Barou. Cu toate acestea, Victor Viorel Ponta este, în continuare, avocat înregistrat în Baroul București

SHARE

După cum se observă din mențiunea oficială de pe tabloul avocaților din Baroul București, Victor Viorel Ponta este avocat definitiv asociat iar data de intrare în profesie este 1 februarie 2005.

Patru ani de tergiversări

Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.

Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.

La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.

Ponta a atacat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a pierdut la CAB, iar recursul se judecă la Înalta Curte. 

Baroul spune că nu poate face nimic

„Avocatul la care faceți referire (Victor Ponta) este înscris in Tabloul Avocaților cu drept de exercitare a profesiei.

Avocatul are dreptul de a exercita activitățile prevăzute de art.3 din Legea nr.51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, inclusiv să asigure reprezentarea persoanelor în instanță.

Cu privire la temeiul juridic în baza căruia avocatul la care faceți referire a fost primit în profesie, Baroul București își menține poziția, pe baza înscrisurilor existente în dosarul profesional al avocatului.

Baroul Bucuresti a fost sesizat cu o cerere de excludere din profesie a persoanei la care vă referiți, soluționarea acesteia fiind suspendată până la finalizarea litigiului în care este pusă în discuție legalitatea actului administrativ de retragere a titlului de doctor în Drept“, este concluzia pe care reprezentații Baroului au trimis-o, anul trecut, pentru Newsweek România. 

Baroul București a evitat, astfel, să ia o decizie profitând de demersurile lui Ponta în instață. Dar, de fapt, Ponta nu mai este doctor, decizia ministrului Educației de retragere a titlului de doctor fiind executorie.  

Ponta a intrat în avocatură exclusiv pe baza titlului de doctor, obținut prin fals

Pe 8 ianuarie 2015,Baroul București îmi comunica faptul că Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, obținut prin plagiat.

Ponta s-a folosit de acest fals (titlul de doctor obținut prin plagiat) pentru a nu da examenul de intrare în Barou. Legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept și, astfel, evitarea, unui examen complicat. În anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.
 

Ce bani a luat

Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursuluid e la acea dată.

A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te