Justiția a ajuns mai coruptă decât clasa politică. Și chiar mai nerușinată

DE Mircea Marian | Actualizat: 10.12.2021 - 13:26

Ați ieșit în stradă pentru a-i apăra pe magistrați de regimul Dragnea? Și eu am ieșit. Și-mi pare rău că trebuie să vă spun, dar am fost niște fraieri. Imensa majoritate a magistraților n-avea nevoie ca noi să-i apărăm. Îi plăcea ce face Dragnea.

SHARE

Dragnea le-a oferit magistraților exact ce-și doreau: avantaje materiale uriașe și posibilitatea de a lua șpagă fără teama că vor fi sancționați. Spunea, ieri, Crin Bologa, șeful DNA: „Combaterea corupției în sistemul judiciar nu mai există”. Pe scurt, după ce DNA-ul și doamna Kovesi au fost luați de pe spinarea magistraților, s-a putut lua mită fără nici o teamă. Și, firește, această clasă politică vrea să mențină secția specială a lui Dragnea, fiindcă și ea este interesată ca, în cazul în care este prinsă la furat, să poată șpăgui judecătorii ca să scape, eventual cu o condamnare ridicolă, cu suspendare. 

Ca să înțelegeți ce fericire a fost pe capul magistraților când Dragnea i-a scăpat de DNA, ne uităm puțin peste marile condamnări obținute pe baza dosarelor făcute de procurorii anticorupție:

- Georgeta Barbălată: ex-judecătoarea la ICCJ a fost condamnată în 2015 la patru ani închisoare cu executare. În același dosar a fost condamnat Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general. 

- Gheorghe Bucur: judecător la Înalta Curte condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare. În același dosar a fost condamnat și fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă care a primit doi ani de închisoare cu suspendare. 

- Florin Costiniu: fostul preşedinte al Secţiei Civile al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare 

- Maria David: fosta judecătoare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost condamnată la patru ani cu executare pentru două fapte de corupţie

Am prezentat doar cazuri de la Înalta Curte, patru la număr! Dar DNA a reușit numeroase condamnări ale unor judecători de la curțile de apel sau ale unor procurori de vârf, precum Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Doamna Corbu, azi șefa Înaltei Curți, a fost trimisă în judecată de DNA, dar a scăpat în mod misterios: și-a secretizat dosarul, ceea ce arată că acolo sunt episoade jenante, că dânsa nu dorește ca publicul să știe cum a reușit să fie achitată. 

Pe scurt, onorata Justiție nu avea nevoie ca noi, poporul-nu-prea-inteligent, să o salvăm de Dragnea. Omul le-a protejat pensiile speciale, i-a păzit de DNA, a fost minunat. 

Justiția fiind acum sat fără câini aș estima - aceasta este percepția mea - că a ajuns mai coruptă decât clasa politică. Este logic ca, atunci când nu mai ai nici o teamă de vreo sancțiune, să încerci să îți maximizezi profiturile, legale sau nu. Etică profesională? Hai să nu ne facem de râs cu asemenea discuții naive. În plus, obrăznicia nomenklaturii din fruntea Justiției - poate, undeva, prin cine știe ce tribunale obscure, or mai fi și magistrați decenți...- a atins cote neimaîntâlnite. Nu vorbesc doar de disperarea cu care-și apără pensiile speciale primite înainte de a împlini 50 de ani - „pensiile asigură independența judecătorilor”, ce palmă nerușinată pe obrazul contribuabililor...- ci de tupeul cu care curg achitările și sentințele ridicole în dosare scandaloase. Un exemplu: nici o concluzie, nici o sancțiune, în celebrele achitări din dosarul Țăndărei. 

Iar nuca de pe colivă este transformarea Curții Constituționale într-o șezătoare de babe comuniste, care încasează una, doi sau chiar trei pensii speciale și care au contribuit decisiv la contrareforma din Justiție. Nu se va putea produce nici o schimbare a acestui sistem judiciar corupt și obraznic câtă vreme avem CCR dominat de pensionarii speciali. 

Și acum o să mă întrebați: ce-i de făcut? Habar nu am. Habar nu am. În orice caz, nu o să mai ies în stradă, încercând să-i împiedic pe bieții magistrați să ia și o șpagă, pe lângă salariile uriașe, sporuri și mult-așteptata pensie specială. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te