Averea Liei Savonea, secretizată nouă luni de CSM. A fost publicată la sesizarea Newsweek România

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.07.2020 - 20:04

Au fost nevoie de opt luni pentru ca declarația de avere a Liei Savonea pe anul 2019 să fie publică, așa cum cere legea. Cu o altă întârziere de o lună și doar după o sesizare venită din partea Newsweek România a fost publicată declarația de avere pe 2020 a Liei Savonea.

SHARE

Lia Savonea a condus, anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ea ar fi trebuit să își facă publică Declarația de avere pe anul 2019 până la data de 15 iunie 2019. După cum  se vede în facsimilul de mai jos, Declarația de avere pe anul 2019 a fost încărcată în sistem și publicată pe siteul CSM abia pe data de 12 februarie 2020. O întârziere de opt luni față de termenul legal care era 15 iunie 2019.

Newsweek România a sesizat oficial CSM pe data de 10 iulie dimineața arătând că nici că Declarația de avere a Liei Savonea pe anul 2020 nu a fost publicată în termenul legal care este de 15 iunie 2020 (a se vedea facsimilul de mai jos care a fost realizat pe 9 iulie).

Pe 10 iulie, am adresat CSM o serie de întrebări:

1.     De ce declaratia de avere pe anul 2019 a Doamnei Lia SAVONEA a fost introdusa in sistem abia pe 12 februarie 2020 ?

2.     De ce nu exista pe siteul CSM declaratia de avere a Doamnei Lia SAVONEA pe anul 2020 ?

3.     În cazul în care declaratia de avere a Doamnei Lia SAVONEA pe anul 2020 există vă rog să îmi indicați unde este publicata. Dacă nu este publicata, am rugămintea de a mi-o trimiteți, în virtutea liberului acees la informații de interes public.

CSM nu mi-a răspuns, în schimb, a încărcat, în aceeași zi, în sistem Declarația de avere a Liei Savonea pe anul 2020. Așa cum se vede din facsimilul de mai jos Lia Savonea și-a completat declarația de avere pe 15 iunie 2020 (deci nu are vină), iar Consiliului Superior al Magistraturii a încărcat-o în sistem făcând-o publică pe 10 iulie 2020 (CSM își asumă toată vina).

Două Declarații de avere și două de interese au fost publicate pe site-ul CSM în aceeași zi: 10 iulie 2020.

Precedentul Adina Florea

CSM a lucrat după aceeași rețetă descoperită de Newsweek România în cazul declarației de avere a procurorului din cadrul Secției de Investigare a Magstraților Adina Florea.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat declarațiile de avere ale Adinei Florea cu o întârziere de peste un an față de termenul legal.

Declarația de avere a Adinei Florea din 2019 trebuia depusă în urmă cu un an și o lună, iar cea din 2020 pe 15 iunie. Abia la sesizarea Newsweek România, CSM a decis să facă public declarațiile de avere ale Adinei Florea.

Ambele declarații de avere – completate pe 4 iunie 2019, respective 25 mai 2020 – au fost încărcate pe site-ul CSM pe 8 iulie 2020.

CSM s-a scuzat pentru aceste întârzieri spunând că „raportat la numărul mare de persoane care depun declarații de avere și interese la CSM, având în vedere procedura de publicare a declarațiilor (…) precum și faptul că instituția noastră nu dispune de un program informatic în acest sens, iar prelucrarea declarațiilor în vederea afișării pe pagina de internet se realizează manual, vă comunicăm că, în prezent, această prcedură este în curs de derulare.

Întrucât declarațiile de avere și interese se publică progresiv, menționăm că s-a dat curs cererii dumeavoastră, astfel că declarațiile de avere și de interse ale doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției – Secția pentru Imvestigarea Infracțiunilor din Justiție pot fi descărcate de pe siteul CSM”.

Citește și: CSM a secretizat averea Adinei Florea

În cazul Liei Savonea, CSM a evitat să ofere un răspuns și a introdus Declarații de avere ale fostului șef al Consiliului Superior al Magistraturii la câteva ore după sesizarea Newsweek România.

Ce avere are Lia Savonea

Ultima declarație de avere a judecătoarei Lia Savonea, membră a CSM și considerată o apropiată a PSD, arată că aceasta a încasat peste 41.500 de lei pe lună. Totuși, ea nu a renunțat să-și deconteze cheltuieli de transport de exact 452,65 lei.

În anul fiscal 2019, Lia Savonea a încasat de la CSM 499.795 de lei. În declarația de avere din 2018, care cuprinde anul fiscal 2017, ea primea de la CSM doar 383.315 lei - drepturi salariale și alte drepturi.

Citește și: Averea Liei Savonea

 

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te