500 lei pentru copiii ai căror părinți au murit în război. Pensia specială, chiar și 35.000 lei

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.10.2023 - 18:31
500 lei pentru copiii ai căror părinți au murit în război - Foto: Newsweek (colaj)
500 lei pentru copiii ai căror părinți au murit în război - Foto: Newsweek (colaj)

Indemnizația pentru urmașii celor care au murit în război este simbolică, în timp ce o pensie specială ajunge la 35.000 lei. Dacă pentru pensia de urmaș se depun de acte, pensia specială doar intră pe card.

SHARE

Indemnizația pentru urmașii celor care au murit în război sau în temnințele comuniste este simbolică. Asta, în timp ce o pensie specială, să spunem a unui judecător CCR, ajunge și la 35.000 de lei.

Problema indemnizației de urmaș nu este reprezentată doar de faptul că este mică, ci și că se obține greu.

500 lei pentru copiii ai căror părinți au murit în război. Pensia specială, chiar și 35.000 lei

Pe grupul „Pensii și iar pensii”, cineva s-a interesat dacă poate obține o indemnizație pentru fii luptătorilor în război.

Da, urmașii celor care au luptat sau au murit în război beneficiază de o indemnizație de 500 de lei. Problema este că pentru a convinge statul să îți dea, lunar, acești bani, trebuie să scotocești în Arhivele militare. 

„Buna seara ! Va rog sa mi spuneti si mie daca exista asa o lege ca fiii prizonierilor de razboi au drept la un tip de pensie speciala ,chiar daca ei sant pensionari .
Si daca da ,unde pot sa ma adresez sa pot beneficia de aceasta pensie si ce documente am nevoie
Tatal meu a fost prizonier de razboi ,acum e decedat, eu sant nascuta in 13 dec 1953 si sant pensionara.
Va multumesc anticipat!”

Moderatorul grupului a răspuns că e nevoie de o căutare în Arhivele Militare Naționale.

„Urmașii prizonierilor de război au dreptul la indemnizație după părintele prizonier de război. Vă trebuie acte doveditoare care să ateste că tatăl a fost prizonier de război. 

Dacă nu aveți acte doveditoare, trebuie să faceți adresa la Arhivele Militare Naționale de la Pitești prin care să cereți aceste documente.

Apoi, faceți dosar cu actele dumneavoastră de stare civilă și documentele de la Arhivele Militare Naționale de la Pitești și îl depuneți la AJPIS în localitatea de unde aparțineți. Vă atașez mai jos datele de contact de la Pitești”.

Ce spune legea

 4) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, în timpul detenţiei, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.

Cine primește indemnizația

1. Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, în timpul detenţiei, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului;

2. Copilul minor la data căsătoriei părintelui său cu persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la lit. A şi care a fost crescut de către părintele beneficiar de indemnizaţie;

Citește și: Harta pensiilor speciale. Magistrații iau de 4 ori cât diplomații și de 10 ori cât un fost profesor

3. Copilul  minor  la  data  la  care  unul  sau  ambii  părinţi  s-au   aflat   în  una  dintre situaţiile prevăzute la lit. A, precum  și  copilul   născut  în   perioada   în   care  unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la lit. A;

4. Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la lit. A;

Citește și: SIMULARE 35.000 lei/lună pensie specială pentru Lia Savonea pe baza noii Legi a pensiilor speciale

5. Copilul celui decedat după eliberarea din  detenţie, internare  abuzivă  în  spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situaţia în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile decretului-lege.

Pentru a merge mai departe cu comparațiile.

Copilul unei persoane care a murit în război sau în temnițele comuniste beneficiază de reducere pe RATB și are 12 călătorii gratuite la autobuz sau metrou. Mai beneficiază de un bilet la tratament și prioritate dacă vrea să dea telefon.

Judecătorii CCR, în schimb, care ridică o pensie de 35.000 de lei beneficiază de nu mai puțin de 4 sporuri: stres, copnfifdențialitate, condiții grele de muncă, de doctorat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te