Povestea domniței de la Castelul Corvinilor care sfârșește tragic. O scrisoare îi decide destinul

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.04.2024 - 07:46
Povestea domniței de la Castelul Corvinilor care sfârșește tragic. O scrisoare îi decide destinul - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Povestea domniței de la Castelul Corvinilor care sfârșește tragic. O scrisoare îi decide destinul - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Povestea domniței de la Castelul Corvinilor care sfârșește tragic. Într-o sală a castelului din Ardeal se adăpostește un sicriu, în care s-ar afla scheletul unei domnițe. Locul a păstrat povestea tragică a unei foste locatare.

SHARE

O sală din Castelul Corvinilor adăpostește un sicriu, în care s-ar afla scheletul unei domnițe. Locul a păstrat povestea cutremurătoare a unei foste locatare a castelului medieval din Hunedoara.

Povestea domniței de la Castelul Corvinilor care sfârșește tragic. O scrisoare îi decide destinul

Numeroase tragedii s-au consumat de-a lungul timpului între vechile ziduri ale Castelului Corvinilor. Una dintre cele mai tulburătoare drame, amintită de istorici în diferite forme, a avut-o în prim plan pe Ana Kendi, fiica voievodului transilvan Francisc Kendi.

Ana Kendi a trăit la sfârșitul secolului al XVI-lea la Castelul Corvinilor din Hunedoara, după ce s-a căsătorit cu Ioan Torok, nobilul care stăpânea castelul în acea perioadă, după ce familia sa îl cumpărase de la ultimii descendenți din familia Huniazilor. 

„De această căsătorie se leagă una dintre dramele care s-au consumat la Castelul Corvinilor, prezentată de către pastorul Christianus Schesaeus din Mediaș. Pe scurt, aflăm că la ceva timp după căsătorie, Szalánczi János (administratorul castelului) îi mărturisește Anei că s-a îndrăgostit de ea.

Citește și: Povestea lăutarului român care cânta totul după ureche. A fost lăudat de un celebru compozitor

Plecat cu treabă fiind, tȃnărul, topit de dorul pentru stăpȃna lui, îi trimite o scrisoare de dragoste. Dar înainte ca solul să ajungă la Ana, acesta se întȃlnește cu soţul care se întorcea de la o petrecere. Forțat de stăpânul său, țăranul îi arată scrisoarea din care Török află despre povestea de dragoste pe care soţia lui o trăia în secret.

Judecată după vechile legi ale pămȃntului, Ana, după ce jură că cei trei copii sunt legitimi, spune că, dacă tot trebuie să moară, dorinţa ei este să moară decapitată de soţul ei. Furios fiind, soțul ei nu i-a îndeplinit această ultimă dorință”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.

Întreaga populaţie a Hunedoarei a fost obligată să participe la înmormȃntarea Anei (1557), groapa fiind săpată de solul care trebuia să îi aducă scrisoarea. Pentru gestul său, țăranul a sfârșit și el spintecat cu sabia.

„Nici soarta junelui îndrăgostit nu a fost mai blândă, el fiind condamnat să fie legat și tȃrȃt de un cal pȃnă la moarte, după care a fost decapitat și spintecat în patru”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor, potrivit adevărul.ro.

Victimă a geloziei?

O altă variantă a legendei arăta că Ana, numită și Barbara, a devenit victima geloziei soțului său, care își pusese supușii să o spioneze.

„Odată s-a întâmplat ca sărmana să rămână blocată în camera ei şi a fost nevoită să cheme fierarul. Atât i-a trebuit spionului care era lăsat de Török s-o urmărească, pentru că atunci când acesta s-a întors acasă, i-a spus cele întâmplate. Török ,supărat cumplit, a poruncit ca soţia sa să fie scoasă şi legată de un stâlp pentru a o pedepsi. Degeaba plângea frumoasa Barbara, degeaba încerca sărmana să-i explice soţului cele întâmplate, căci acesta, având mintea întunecată de gelozie, a ordonat executarea Barbarei prin baterea unui piron în cap”, informau muzeografii.

Citește și: Povestea românului care a compus sute de șlagăre cântate de Moscopol și Zavaidoc. Sfârșește tragic

Câțiva ani mai târziu, familia Torok a pierdut Castelul Corvinilor din Hunedoara (video - Lucian Ignat), preluat de principele Gabriel Bethlen, cel care l-a renovat la începutul secolului al XVII-lea.

Documentele care descriu povestea Anei arată și că la începutul secolului al XVI-lea, Castelul Corvinilor „beneficia” de serviciile unui călău.

Povestea domniței, cunoscută de mai bine de un secol

Povestea domniței de la Castelul Corvinilor era cunoscută de peste un secol și era „dovedită” prin osemintele păstrate într-una din încăperi.

„Într-o ladă cu acoperiş de sticlă se poate vedea scheletul Borbalei Balassa, fosta soţie necredincioasă a lui Török, despre care am amintit că a fost decapitată în curtea castelului”, informa, în 1928, publicistul Ion Mehedințeanu, după o vizită la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

În deceniile trecute, ghizii de la Castelul Corvinilor din Hunedoara întâmpinau excursioniștii cu tot felul de relatări mai puțin adevărate și mai degrabă inspirate din legende, despre lucrurile petrecute aici în secolele trecute.

Citește și: Povestea primului fizician atomist din România. Refuză să lucreze pentru URSS, comuniștii îl ucid

Unul dintre vechii administratori ai castelului le arăta turiștilor un craniu, în care se vedea gaura făcută prin străpungerea cu un piron. Acest craniu era arătat vizitatorilor ca o dovadă a veridicităţii legendei Anei.

O altă povestire despre Ana Torok spune că domniţa nu a fost îngropată creştineşte, deoarece soţul ei, căpitanul Torok, considera că a fost prea păcătoasă, potrivit historia.ro.

Trupul femeii a fost aşezat într-un sicriu de cleştar şi ascuns în tunelul care ar face legătura dintre Castelul Corvinilor şi Biserica Reformată, din vecinătatea monumentului. Și în prezent, oaspeții monumentului găsesc într-una din încăperi sicriul unei domnițe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te