Scânteia declanşatoare a constat în nemulţumirile studenţilor privind lipsa reformelor promise de Deng Xiaoping (liderul comunist de facto al Republicii Populare Chineze, între 1978 și 1989). Îngrijoraţi de colapsul economiei şi de lipsa locurilor de muncă, studenţii au ocupat Piaţa Tiananmen din Beijing, intrând în greva foamei. Totul cu două zile înainte de prima vizită a liderului URSS Mihail Gorbaciov de la răcirea relaţiilor chino-sovietice. Studenţii sperau să îi forţeze mâna lui Deng Xiaoping, care nu ar fi riscat o intervenţie în forţă în timpul vizitei lui Gorbaciov. Revolta studenților începuse încă din 15 aprilie, după moartea suspectă a fostului secretar al Partidului Comunist, Hu Yaobang. În acea zi, studenţii începuseră să se strângă în Tiananmen, deplângând moartea fostului secretar al Partidului Comunist. În piață se discuta despre democrație, eradicarea corupției și libertatea presei, iar partidul era acuzat că se îndepărtase de popor. Conflictul s-a acutizat când în „Ziarul poporului“ s-a publicat, pe 26 aprilie, un editorial care condamna revolta studenţilor şi cerea înăbuşirea ei, iar pe 27 aprilie avea loc un marş la care participau aproximativ 100 de mii de studenţi şi muncitori. Fără a putea interveni în forţă până la plecarea lui Gorbaciov, comuniştii au instaurat legea marţială pe 20 mai. În zilele de 3 şi 4 iunie 1989, peste 3.000 de oameni erau ucişi de tancuri şi de aproximativ 350.000 de soldaţi.
Mickey apare pe marile ecrane
15 mai 1928: Personajul Mickey Mouse îşi face pentru prima dată apariţia într-un scurt metraj de desene animate, Plane Crazy. Filmul este un eşec şi nu găseşte niciun distribuitor. Abia în noiembrie 1928, în scurt-metrajul Steamboat Willy, șoarecele lui Walt Disney s-a bucurat de succes.
Un român și o legătură de ceapă, în cosmos
14 Mai 1981: Dumitru Prunariu este primul român care ajunge în spațiul cosmic. Racheta a fost lansată de pe cosmodronul Baikonur, iar zborul a durat aproape opt zile. Deși, oficial, era interzis, Prunariu a dus cu el în spațiu o sticlă de coniac românesc și o legătură de ceapă. Partenerul său de zbor a fost colonelul Leonid Popov, care, potrivit lui Prunariu, a apreciat coniacul românesc.
Primul McDonald`s
15 mai 1940: Cel mai mare lanț de restaurante fast-food și-a făcut debutul la San Bernardino, California. Frații Dick și Maurice McDonald au deschis un barbeque, pe care însă l-au închis și l-au redeschis în 1948. Un hamburger costa 0,15 dolari.
Deveselu devine operațional
12 mai 2016: Scutul american din județul Olt constă într-un sistem de radare şi baterii anti-rachetă în care SUA au investit peste 800 de milioane de dolari. Rusia anunţă că baza este considerată o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. De la ceremonie a lipsit preşedinte Iohannis, remarcă presa.