Ziduri, încăperi cu podele, canale de aducțiune și de scurgere a apei care provin din mai multe faze de construire a clădirilor din cursul secolelor XII-XV/XVI au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice de la Igriș, Timiș.
Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului, rezultatele săpăturilor arheologice sunt spectaculoase, iar aceste structuri construite dovedesc iscusința constructorilor din Evul Mediu în materie de inginerie hidraulică, domeniu în care călugării cistercieni au fost inovatori.
„De menționat este și descoperirea unei locuințe cu cuptor, databilă în secolele XI-XII, anterioară construirii mănăstirii înființate în anul 1179”, au precizat reprezentanții muzeului, scrie tion.ro
Ce elemente s-au descoperit
Luna trecută s-a desfășurat campania de săpături arheologice sistematice la mănăstirea medievală din satul Igriș, comuna Sânpetru Mare.
Din partea Muzeului Național al Banatului au participat la săpături dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist, Ștefan Popa, biolog, iar de la Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta au venit dr. Balázs Major și Bendeguz Tobias, arheologi.
Citește și: Ciolacu spune că Grindeanu va bate recordul de 100 km autostradă/an. În 2022, au fost sigur 13 km
În iulie, cercetările s-au concentrat în partea de sud-est a corpului mănăstiresc, unde potrivit principiilor arhitecturale cisterciene stabilite de abatele Bernard de Clairvaux în prima jumătate a secolului al XII-lea, se afla sufrageria, încăperea care adăpostea sursa de încălzire și bucătăria mănăstirii.