CALENDAR 25-31 MAI. Genocidul armean, precursorul Holocaustului

DE Flavia Drăgan, Mircea Marian | Actualizat: 03.05.2019 - 14:58
Fotografie făcută de Biserica Apostolică Armeană, transmisă ambasadorului american Henry Morgenthau, în 1915. Fotografia a fost publicată de diplomat în memoriile sale.

În 30 mai 1915, Junii Turci au decis deportarea populației armene în deșert, pentru a fi exterminată. Era decizia care marca una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX.

SHARE

Peste 1,5 milioane de armeni au fost omorâți de turci, genocid negat de Ankara până în prezent. Junii Turci, care se aflau la guvernare în Imperiul Otoman, au adoptat o politică de purificare etnică a armenilor și kurzilor. Prilejul l-a constituit războiul cu Imperiul Rus. Liderilor armeni li s-a cerut să declanșeze o revoltă armată împotriva rușilor. Au refuzat şi aproximativ 60.000 de soldați armeni au fost dezarmați și omorâți. În 24 - 25 aprilie, la Constantinopol (actual Istanbul), aproximativ 700 de intelectuali, reprezentanți ai elitei politice de origine armeană, au fost arestați și omorâți. În 24 mai 1915, guvernele din Antanta (Franța, Imperiul Britanic și Imperiul Rus) au adoptat o declarație prin care denunțau acțiunea de exterminare dusă de Imperiul Otoman, pe care îl acuzau de crime împotriva umanității. Drept urmare, începând cu 30 mai 1915, turcii au decis ca restul populației armene să fie deportată în deșertul Deyr ez-Zor, din Siria, în lagăre de concentrare. Bărbații în putere au fost uciși primii, femeile și copiii au fost vânduți sclavi, iar restul au fost măcelăriți sau s-au stins de foame și sete. În total, două treimi dintre armenii care trăiau în Imperiul Otoman au fost exterminați. În Imperiu, au scăpat doar armenii care s-au convertit la Islam. În jur de 500.000 de armeni au reușit să fugă în afara granițelor turcești. Și alte minorități etnice au fost masacrate: 750.000 de creștini asirieni, 500.000 de yezidiți și 350.000 de greci pontici. Genocidul armean este comemorat în 24 aprilie. 

Mao nu-l mai cenzurează pe Will

25 mai 1977: Guvernul chinez pune capăt interdicțiilor împotriva lui William Shakespeare, dând astfel semnalul că Revoluția Culturală s-a încheiat. Nu este clar de ce liderul comunist chinez, Mao Tze Dun, l-a interzis, în 1966, pe Shakespeare. Karl Marx a fost un admirator al dramaturgului englez, iar scrierile sale sunt presărate cu citate din acesta. Azi, Shakespeare este foarte popular în China: un sondaj efectuat în 2015 arată că 76% din chinezi îl consideră „relevant“, față de doar 57% în Marea Britanie.  

Oscar Wilde, condamnat

25 mai 1895: Oscar Wilde este condamnat pentru „acte indecente grave comise cu alte persoane de sex masculin“. Condamnarea a pornit de la faptul că Wilde l-a dat în judecată pentru calomnie pe Sir John Solto, care-l acuza de relații homosexuale. În timpul procesului, au apărut probe zdrobitoare că Oscar Wilde avusese relații cu  12 băieți, între 1892 și 1894. Scriitorul putea să fugă la Paris, dar a preferat să facă față procesului, fiind condamnat la 30 de luni de închisoare.  

Anti-aeriana URSS, umilită

28 mai 1987: Pilotul german Mathias Rust aterizează lângă Piața Roșie, pilotând un avion Cessna cu un singur motor. Apărarea anti-aeriană l-a detectat, dar, din cauza unor decizii haotice, nimeni nu l-a oprit pe Rust. În apropierea Moscovei, el a fost reperat, dar s-a crezut că participă la un exercițiu militar. Rust a aterizat, cu noroc, pe podul Bolshoy Moskovoretsky.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te