În lagărul comunist de la Periprava și-au găsit sfârșitul, între 1959 și 1964, sute de oameni, din cauza regimului de exterminare la care erau supuși.
Munca arheologilor a fost îngreunată de faptul că la suprafața solului nu existau semne distinctive care să amintească de înhumarea cadavrelor, iar identificarea locurilor în care deținuții erau îngropați a fost posibilă datorită amintirilor localnicilor bătrâni sau a unor foști angajați ai coloniei penitenciare, precizează Asociația Foștilor Deținuți Politici, care s-a ocupat de săpături, potrivit G4 Media.
Arheologii au reușit să recupere rămășițele a 54 de deținuți politici, constatând că o parte din ei fuseseră îngropați dezbrăcați ori înveliți în stuf și legați cu sârmă. Printre cadavrele lor, specialiștii au găsit și rămășițele unor localnici din Periprava care au fost îngropați acolo.
În timpul săpăturilor, arheologii au găsit și mormântul unui deținut politic ale cărui rămășițe nu se mai aflau în groapă, specialiștii opinând că familia deținutului a reușit să afle cu exactitate locul în care acesta a fost înhumat și i-au preluat trupul.
Citește și: DOCUMENTE Aritmetica răului. Până la două milioane de români au trecut prin Gulagul românesc