FOTO Monumentul pentru eroi care cinstește doar românii: „Au murit și 29 de sași”. Ce spune primarul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.01.2021 - 23:14
Monumentul dedicat eroilor din Primul Război Mondial, pe site-ul Primăriei Zagăr

Imagini cu un monument închinat eroilor din Primul Război Mondial, din comuna Zagăr, Mureș, au scandalizat opinia publică: menționează doar numele românilor căzuți la datorie, șașii fiind trecuți la grămadă, anonimi.

SHARE

Primarul comunei, Claudiu Pătrușel, a declarat, pentru Newsweek România, că nici lui „nu i se pare normal” ca numele eroilor sași să nu fie trecute și că va lua legătura cu Consistoriul Sașilor, pentru a vedea dacă organizația deține informații despre eroii căzuți în Primul Război Mondial. 

Pătrușel a mai declarat că monumentul a fost ridicat acum circa 15 ani, în timpul mandatului primarului Alin Stoica (Stoica a fost primar în perioada 2008-2012, n.r.). Pe vremea aceea, Stoica era în PDL, iar acum îl regăsim la ProRomânia, ca șef al organizației ProRomânia Zagăr.  

„Au murit și 29 de sași”

Zagăr este o așezare fondată de sași, între secolele XIII-XV - „sașii, cei ce au edificat comuna de azi au fost colonizați inițial pe malul stang al Tarnavei Mici de unde s-au refugiat aici în urma unei invazii tătărești (probabil intre 1242-1300). Există o atestare documentară sigură pe aceste locuri din 1412”, se arată chiar pe site-ul Primăriei Zagăr

O imagine cu monumentul a fost postată pe Facebook luni, de Siebenburger.de și arată că pe monumentul închinat eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial apar numele a 17 români, sub care este trecut „Au murit și 29 de sași”. 

Imaginea a iscat un val de furie pe Facebook, numeroși internauți spunând că vor face plângere la Ministerul Culturii.  

Primarul din Zagăr: „Nici mie nu mi se pare normal, ar trebui scris și numele lor”

Claudiu Pătrușel (PSD), noul edil al comunei Zagăr, după alegerile locale din septembrie 2020, spune, într-o declarație pentru Newsweek România, că „monumentul e făcut de vreo 15 ani” și că „nu mi se pare normal, ar trebui scris și numele lor”. 

Claudiu Pătrușel spune că, din ce i-au comunicat angajații de la Primărie, la vremea când s-a ridicat monumentul, n-ar fi știut numele sașilor. 

Dacă va afla și numele sașilor căzuți în Primul Război Mondial, primarul spune că le va trece pe monument. 

„Eu sunt la început, lucrez de două luni ca primar, a fost altul înaintea mea, a avut trei mandate, acum încerc să aflu ce e acolo. Da, chiar acum am verificat, știu monumentul, e în fața unei școli, m-am uitat și într-adevăr așa scrie. Monumentul e făcut, din ce mi-a zis personalul de la Primărie, de vreo 15 ani. Nici mie nu mi se pare normal, nu poți să dai niște cifre, păi, ori îi scrii, ori nu-i scrii. Normal ar trebui scris și numele lor. Din ce am înțeles de la secretara de la Primărie, atunci, acum 15 ani, când s-a făcut monumentul, nu au avut evidențele sașilor care au fost eroi. Nu au avut de unde să le pună, pentru că le puneau numele fără probleme, pentru că comuna e săsească. Nu pot să-l las așa, trebuie să rezolv situația. Mă gândesc să vorbesc la Consistoriul Sașilor, cu reprezentantul lor, până nu vorbesc eu, să mă conving eu că nu avem nici un nume”, explică primarul din Zagăr. 

Întrebat ce va face dacă Consistoriul Sașilor îi va da numele eroilor căzuți în război, spune: „Da, păi atunci trecem numele sașilor pe monument, nu se pune problema. Mă gândesc de unde au știut ei „29”, de ce n-au scris 12 sau 15? Tot au avut un număr de undeva. Pe timpul celuilalt primar, Alin Stoica”(a fost ridicat monumentul, n.r.). 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te