CALENDAR 18-24 MAI. Duminica Orbului: Iliescu câștigă primele alegeri post-ceaușiste

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 03.05.2019 - 14:42
Foto: Arhivele Naționale

20 Mai 1990: Nu mai puțin de 12.232.498 de voturi a obținut candidatul Ion Iliescu la primul scrutin pentru alegerea unui președinte al României (primul din istorie?). Contracandidații săi, Radu Câmpeanu (1.592.188 voturi) și Ion Rațiu (617.007), practic nu au contat.

SHARE

Anterior, sute de organizații civice îşi exprimaseră susținerea pentru Proclamația de la Timișoara, al cărui punct 8 propunea ca foștii activiști PCR și ofițeri de Securitate să nu poată candida timp de trei legislaturi, ceea ce ar fi blocat candidatura lui Iliescu. Proclamația a fost susținută și de manifestanții din Piața Universității. Liderii FSN au refuzat orice compromis pe acest subiect. Partidul care-l susținea pe Iliescu, Frontul Salvării Naționale, a obținut și el, în alegerile parlamentare desfășurate concomitent cu cele prezidențiale, o majoritate confortabilă: peste 66% din voturi, ceea ce i-a permis să impună textul noii Constituții. Al doilea partid parlamentar ca număr de voturi a fost UDMR. Campania electorală a fost marcată de numeroase violențe împotriva liderilor PNL și PNȚCD. „Noi, care am mai făcut alegeri, care am trecut şi prin alegerile comuniste făcute în prezenţa baionetelor ruseşti, am rămas uluiţi de violenţa atacurilor, de metodele agresive, de tot sistemul de calomnii, de dezinformare, de intimidare”, relata fostul lider PNȚCD Corneliu Coposu atmosfera acelor zile. Televiziunea Română, unica televiziune care emitea în acea perioadă, l-a susținut fățiș pe Iliescu. Totuși, la 18 mai 1990, a avut loc prima dezbatere între cei trei candidați la președinție, moderatori fiind Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu și Victor Ionescu, toți fiind suspecți că au colaborat cu Securitatea.

Se naște Partidul Național Liberal  

24 mai 1875: Este fondat oficial Partidul Național Liberal, cel mai vechi din țară. Printre cele mai importante figuri politice care au pus bazele PNL se numără Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, George D. Vernescu, Alexandru G. Golescu. Ion C. Brătianu a fost primul președinte al formațiunii, până la moartea sa în 1981. Ultimul președinte al partidului înainte de 1947 a fost Constantin I.C. Brătianu, întemnițat și omorât de comuniști în penitenciarul Sighet.  

Comuniștii îi retrag cetățenia regelui Mihai I  

22 mai 1948: La cinci luni după ce regele Mihai a fost obligat să abdice, Consiliul de Miniștri ai Republicii Populare Române a decis să retragă cetățenia membrilor familiei regale. Astfel, le-a fost ridicată cetățenia română regelui Mihai, mamei sale, regina Elena, principeselor Elisabeta și Ileana și principelui Nicolae. Regele Mihai avea să își primească înapoi cetățenia în 1997, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu.  

Crezul, adoptat la primul conciliu de la Niceea  

20 mai 325: Are loc primul conciliu ecleziastic al bisericii creștine, la Niceea (astăzi localitatea Iznik din Turcia), convocat de împăratul Constantin cel Mare. Între 200 și 300 de episocopi creștini au dezbătut relația dintre Dumnezeu și Fiul Său. Astfel, a fost combătută teza lui Arius din Alexandria, care susținea că Fiul este o ființă superioară omului și asemănătoare lui Dumnezeu. Sinodul a stabilit că Fiul este de o ființă cu Tatăl. Este adoptat primul ”Credo”, care recunoștea Sfânta Treime ca piatră de temelie a religiei Imperiului Roman.  

Bonnie și Clyde, gangsterii sângeroși preluați de cultura pop americană  

23 mai 1934: Faimoșii Bonnie Elizabeth Parker și Clyde Chestnut Barrow, considerați inamici publici în perioada Marii crize economice, sunt împușcați de polițiști în Louisiana. Presa a relatat despre jafurile lor, soldate cu cel puțin nouă morți.Povestea lor de dragoste a intrat în cultura pop americană după ce Arthur Penn a realizat, în 1967, filmul Bonnie and Clyde”    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te