Cine a fost prințesa pentru care 13 bărbați s-au sinucis? Era considerată un etalon al frumuseții

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.03.2024 - 18:46
Cine a fost prințesa pentru care 13 bărbați s-au sinucis? Era considerată un etalon al frumuseții - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ
Cine a fost prințesa pentru care 13 bărbați s-au sinucis? Era considerată un etalon al frumuseții - Foto: Pinterest/ Imagine colorizată/ Caracter ilustrativ
Cine a fost prințesa pentru care 13 bărbați s-au sinucis? Era considerată un etalon al frumuseții - Foto: Pinterest/ Imagine cu caracter ilustrativ

Prințesa Qajar a fost un etalon atipic al frumuseții în Iran. Avea mustață, câteva kilograme în plus și alură bărbătească, dar cu toate acestea mii de bărbați au vrut să se căsătorească cu ea. Unii s-au sinucis din dragoste pentru ea.

SHARE

Conform unei zicale, „frumusețea stă în ochiul privitorului”. Într-adevăr, frumusețea este subiectivă și înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi, însă – chiar și așa – dintotdeauna au existat anumite standarde de frumusețe.

De exemplu, în tribul Kayan, situat la granița dintre Burma și Thailanda, frumusețea femeilor se măsoară în funcție de numărul inelelor de alamă pe care le poartă în jurul gâtului.

Cine a fost prințesa pentru care 13 bărbați s-au sinucis? Era considerată un etalon al frumuseții

Mai mult decât atât, în Mauritania, femeile slabe sunt considerate urâte, astfel că fetele tinere sunt forțate să mănânce cât mai mult și să se îngrașe, ca să fie considerare frumoase.

Ei bine, și prințesa Fatemeh Khanum (sau Esmat al-Dowleh), cunoscută și ca prințesa Qajar, a dat un alt sens frumuseții, deși avea un corp masiv, sprâncene stufoase și mustață.

Citește și: Tânăra care va reprezenta România la Miss World 2024. Este profesoară de engleză

Prinţesa Qajar a fost fiica lui Naser al-Din Shah Qajar (1831-1896), care a fost conducătorul Iranului în perioada 1848-1896. Prinţesa se numea Fatemeh Khanum “Esmat al-Dowleh” Qajar.

Prințesa Qajar a fost un etalon atipic al frumuseții. Avea mustață, câteva kilograme în plus și alură bărbătească, dar cu toate acestea mii de bărbați au vrut să se căsătorească cu ea. Unii dintre ei, pentru că au fost refuzați, s-au sinucis.

A fost impusă ca un etalon al frumuseţii feminine din Iran, cu toate că avea o alură bărbătească, avea mustaţă şi era dolofană. Tatăl ei, regele Naser al-Din Shah Qajar, a fost un bărbat impunător cu o mustaţă lungă, conform adevărul.ro.

Nu întotdeauna frumusețea a fost percepută la fel. În unele perioade, o femeie frumoasă era una rubensiană sau una cu forme voluptuoase.

Citește și: Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

Tatăl ei a avut unul dintre cele mai mari haremuri din lume, iar prinţesa Qajar a fost unul dintre cei 21 de copii ai săi, 11 băieţi şi 10 fete. A avut înclinaţii intelectuale şi a fost pasionată de istorie. Mai târziu, a studiat pianul, arta fotografică şi a luat lecţii de franceză.

De asemenea, prinţesa Qajar a fost scriitoare şi pictoriţă, fiind apreciată pentru calităţile sale intelectuale.

Legenda celor 13 bărbaţi care s-au sinucis din dragoste pentru ea

Aceasta a fost impusă ca etalon al frumuseţii de către tatăl său, dar şi atunci când era tânără era foarte dorită. Legenda spune că 13 bărbaţi s-ar fi sinucis din dragoste pentru ea. Ar fi fost fermecaţi de frumuseţea prinţesei de care s-au îndrăgostit. Pentru că au fost refuzaţi de aceasta, ei s-ar fi sinucis.

Toată povestea rămâne la nivel de legendă, pentru că prinţesa s-a căsătorit încă de la vârsta de 10 ani cu Dust Muhammad Khan, un băiat de viţă nobilă cu aceeaşi vârstă. Din căsnicia celor doi, au rezultat trei copii. Avea un corp masiv, sprâncene stufoase şi o mustaţă.

Citește și: FOTO Cine este cea mai frumoasă româncă? Inteligența artificială a dat verdictul

Prinţesa era persoana desemnată să primească soţiile tuturor regilor, prinţilor sau conducătorilor care ajungeau în Palatul Regal Persan, pentru că avea calităţi intelectuale deosebite şi putea să poarte o discuţie de un anumit nivel. 

Mai mult decât atât, prințesa Qajar nu s-a temut să-și asume riscuri și chiar a acționat împotriva tradiției, învățând de la Clementine, guvernanta franțuzoaică de la palat, să cânte la pian și să folosească aparatul de fotografiat, potrivit historia.ro.

De fapt, chiar tatăl său i-a construit un studio de fotografie în palat. Din păcate, însă, în primăvara anului 1905, prințesa Fatemeh Khanum s-a îmbolnăvit de malarie.

Pentru că în acea perioadă nu existau tratamente împotriva acestei boli, prințesa a murit la 31 august 1905 și a fost înmormântată în Hazrat ʻAbd al-ʻAzim, lângă tatăl ei, regele Nasir.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te