Cine a fost primul ambasador al SUA la București? Știa limba română. Traducător al scriitorilor ruși

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.05.2025 - 15:21
Cine a fost primul ambasador al SUA la București - Foto: arhiva
Cine a fost primul ambasador al SUA la București - Foto: arhiva
Cine a fost primul ambasador al SUA la București
Cine a fost primul ambasador al SUA la București
Cine a fost primul ambasador al SUA la București
Cine a fost primul ambasador al SUA la București

Primul ambasador al SUA la București știa limba română și a devenit membru de onoare al Academiei. La 147 de ani de la acel moment, România va avea un nou reprezentant diplomatic american la nivel înalt, în persoana avocatului Darryl Nirenberg.

SHARE

Noul ambasador al SUA la București va fi Darryl Nirenberg, anunțul fiind făcut chiar de președintele american Donald Trump. Dar primul reprezentant diplomatic cu acest rang al Statelor Unite în România a fost Eugene Schuyler, numit în funcție în 1878.

Cine a fost primul ambasador al SUA la București? Știa limba română. Traducător al scriitorilor ruși

„Sunt încântat să anunț că Darryl Nirenberg va fi următorul ambasador al Statelor Unite în România. Darryl are 40 de ani de experiență în politica externă, inclusiv în calitate de consilier al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului”, a transmis preşedintele Donald Trump pe platforma sa, Social Truth.

Avocatul Darryl Nirenberg o va înlocui pe Kathleen Ann Kavalec, care a îndeplinit această funcție înceapând cu 16 decembrie 2022, în timpul președintelui Joe Biden și care a solicitat să se retragă la pensie.

Dar istoria relațiilor diplomatice oficiale româno-americane coboară mult în timp, chiar până acum 175 de ani.

Citește și: Darryl Nirenberg va fi următorul ambasador al Statelor Unite în România. Ce mesaj a trimis Trump

Astfel, din documentele aflate în arhivele Ministerului Afacerilor Externe rezultă că primul oficiu consular cu statut de viceconsulat al SUA pe teritoriul ţării noastre s-a deschis la 29 ianuarie 1850, dar nu în Bucureşti, ci la Galați, consul fiind Anton Negroponte.

Pe de altă parte, arhivele americane menţionează însă că primul consul plin al SUA în România a fost Henry T. Romertze, numit la 28 iulie 1858, tot la Galaţi şi care era, se pare, de origine română, conform romaniaregala.ro. 

Domnitorul Carol I, devenit Rege al României, din 1881 - Foto: arhiva

Consulatul a fost deschis în baza unui Tratat dintre SUA şi Imperiul Otoman, din 10 mai 1830, Principatele Române fiind încă sub suzeranitate otomană.

Autorităţile otomane s-au opus, în schimb, încheierii unor tratate directe între Principate şi SUA.

Primul consulat al SUA în Bucureşti a fost înfiinţat abia după alegerea ca Domnitor a lui Carol I, anume în anul 1867. sub conducerea lui Louis J. Czapkay, de origine ungară dar stabilit în California.

Citește și: Foştii ambasadori ai SUA: România are de ales între dominația Rusiei și o alianță cu SUA

El a fost numit la 20 iunie 1866, servind efectiv în perioada 1 mai 1867-februarie 1869. 

SUA a recunoscut obținerea independenței de stat de către România în timpul președintelui american Rutherford B. Hayes al cărui mandat s-a derulat în perioada 4 martie 1877 - 4 martie 1881.

Drept urmare, în 1878, Secretarul de Stat al SUA, James Gillespie Blaine, a ridicat nivelul reprezentanţei americane la Bucureşti la cel de Legaţie, numindu-l pe Eugene Schuyler ca Agent Diplomatic şi Consul General al SUA. 

Președintele SUA din perioada martie 1877 - martie 1881, Rutherford B. Hayes - Foto: arhiva

Vorbitor de română, Schuyler se născuse în 1840, tatăl său fiind Trezorierul statului New York, el devenind, printre altele, primul diplomat american care a vizitat Asia Centrală țaristă, dar și primul ambasador american în Serbia și Grecia, alături de România.

De asemenea, cărturar erudit, Schuyler a fost unul dintre primii trei americani doctori în filosofie. dar și primul care a tradus în limba engleză operele unor mari scriitori ruși, precum Tolstoi și Turgheniev, precum şi biografia lui Petru cel Mare. 

De altfel, pentru meritele sale culturale, dar și în promovarea relațiilor româno-americane, el a fost ales în 1885 membru de onoare al Academiei Române.

Eugene Schuyler a fost reacreditat la 16 mai 1881, odată cu transformarea României în Regat. 

Citește și: Nicușor Dan, despre Visa Waiver și retragerea trupelor SUA: ”Nu ține doar de România”

Din păcate, din cauza dificultăţilor financiare ale SUA, în septembrie 1884 misiunea de la Bucureşti a fost retrogradată la rangul de post consular și, odată cu acest lucru, Schuyler a fost retras din țara noastră.

El avea să moară în 1890, în Veneția, la vârsta de doar 50 de ani, de malaria pe care a contractat-o la Cairo, în Egipt, unde fusese numit consul general.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te