Ce scria The Times despre istoria românilor în 1867: Se cred descendenţii vechilor stăpâni ai lumii

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.11.2023 - 13:01
Ce scria The Times despre istoria românilor în 1867: „Sunt descendenţi ai vechilor stăpâni ai lumii” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce scria The Times despre istoria românilor în 1867: „Sunt descendenţi ai vechilor stăpâni ai lumii”.

SHARE

Ziarul celebru The Times scria, în 1867, despre istoria românilor, că ei cred că sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii.

Ce scria The Times despre istoria românilor în 1867: „Sunt descendenţi ai vechilor stăpâni ai lumii”

Celebrul ziar The Times publica în 1867 un reportaj despre istoria românilor. Articolul relata că românii creadeau în acele timpuri că sunt descendenți puri ai stăpânilor lumii.

În 30 noiembrie 1867, celebrul ziar The Times publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor.

Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al ”The Times” şi relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci.

The Times, unul dintre cele mai importante ziare din istoria presei, publica în 30 noiembrie 1867 un reportaj despre marile idealuri ale românilor, aşa cum erau ele văzute de jurnaliştii londonezi.

Citește și: Obiectul misterios al dacilor descoperit la baza unui copac, la Sarmizegetusa. Înfățișează grifoni

Articolul scris de corespondentul din Viena al publicaţiei londoneze The Timesîncepea cu o relatare despre situaţia politică agitată din anul 1867, la scurt timp după instalarea la conducerea ţării a principelui Carol I de Hohenzollern.

A fost ocazia cu care The Times făcea o incursiune în istoria românilor, pentru a dezvălui marile idealuri (grand idees) ale acestui popor, aşa cum erau văzute la acea vreme. 

„Românii au mai mult respect pentru idealurile lor măreţe decât alte popoare. Au două idei măreţe pe care le îmbrăţişează fără a le fi teamă că una intră în contradicţie cu cealaltă”, scriau jurnaliştii de la The Times, potrivit historia.ro. 

Urmaşii dacilor şi ai romanilor

Prima este inofensivă, relata The Times.

„Ca în majoritatea fostelor provincii, în care au înfiinţat colonii, romanii au lăsat în urmă un fel de dialect latin altoit cu limbajul indigen al Daciei, care s-a conservat în Valachia modernă.

Istoria ne spune într-adevăr că aceste colonii ale romanilor au fost retrase după ce Traian a intrat în Moesia. Dar cui îi pasă de istorie când are idealuri măreţe.

Astfel, valahii sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii.

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

Au renunţat la numele de valahi şi l-au adoptat pe cel de români. Şi-au schimbat, de asemenea, vechiul lor alfabet cu cel latin şi au încercat eliminarea pe cât de mult posibil a tuturor elementelor străine din limbajul lor, pe care le înlocuiesc cu expresii latine.

Deşi nu au revendicat încă Imperiul Roman cu forţa înaintaşilor lor, această idee sau iluzie nu este dăunătoare, ci produce un lucru bun în aducerea lor mai aproape de Vest”, informa The Times, în 1867.

Idealul unirii vechilor teritorii ale dacilor

Autorul continuă relatarea despre al doilea ideal al românilor, acela de a revendica nu doar Transilvania, ci întregul teritoriu al vechii Dacii, până la râul Tisa, pentru că acesta a aparţinut dacilor.

„Cine a văzut Columna lui Traian din Roma va avea puţine dubii că aceşti valahi, la fel ca şi cei din Moldo-Valahia, sunt descendenţii poporului lui Decebal.

Citește și: Din ce făceau dacii mămăligă înainte să descopere porumbul. Era preparatul lor preferat

Ca şi o caracteristică, înfăţişarea şi îmbrăcămintea prizonierilor daci de pe columnă se păstrează şi astăzi”, scriau cei de la The Times.

Autorul articolului adăuga că Unirea celor două principate române, din 1859, era considerată de români un prim pas în direcţia unui Imperiu Daco – Roman, potrivit adevărul.ro.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te