Care fiică de domnitor a ajuns sultană? A fost soția nepotului lui Suleyman Magnificul

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.07.2024 - 08:15
Sultanul Murad al III-lea, nepotul lui Suleyman Magnificul - Foto: Arhiva
Sultanul Murad al III-lea, nepotul lui Suleyman Magnificul - Foto: Arhiva

Care fiică de domnitor a ajuns sultană? Relațiile familiilor domnitoare din Țările Române cu Poarta otomană au fost mai complexe decât par la prima vedere. Astfel, fata unuia dintre voievozii Munteniei a devenit soție de sultan, nimeni altul decât nepotul lui Suleyman Magnificul.

SHARE

Care fiică de domnitor a ajuns sultană? Ea a devenit una dintre soțiile nepotului marelui Suleyman Magnificul, căruia i-a dăruit chiar și trei prinți. Din nefericire, soarta ei și a copiilor săi a fost, la final, una tragică.

Care fiică de domnitor a ajuns sultană? A fost soția nepotului lui Suleyman Magnificul

Dacă ați urmărit vreodată serialul istorice despre Suleyman Magnificul și sultana Hurrem, aveți în minte, probabil, și imaginea fiului acestora, bețivul Selim, cel care ajunge să-i urmeze tatălui său la tron, la moartea acestuia, în 1566, după ce frații lui sunt asasinați, pe rând, chiar din ordinul acestuia.

Acest Selim a devenit padișah cu numele de Selim al II-lea și a avut-o la dreapta sa pe sultana Nurbanu, cea care, de fapt, a condus treburile Imperiului Otoman pe durata domniei viciosului său soț.

Aceea este și perioada în care la curtea otomană va ajunge o prințesă valahă, fiica domnitorului Țării Românești, Mircea Ciobanul și al Doamnei Chiajna.

Citește și: Ce domnitor al Moldovei a fost călugărit fără voia sa? I s-a spus „ucigașul de boieri

Cum soțul său - unul dintr cei mai ruzi voiezovi din istorie - a murit în 1559, a rămas pe umerii Chiejnei viitorul copiilor săi.

Iar printre aceștia se afla și Dobra, o fiică născută pe la 1556, care, inițial a fost la un pas să devină Doamnă a Moldovei, potrivit ambițiilor impetuoasei și temutei sale mame. 

Domnitorul Mircea Ciobanul și Doamna Chiajna, părinții Dobrei, cea care a devenit Nazperver Sultan - Foto: Arhiva

Astfel, căsătoria cu Despot Vodă al Moldovei fusese deja aranjată, în 1562, pentru data de 15 august a acelui an, conform historia.ro.

Ulterior, însă, nunta, anunțată deja „cu surle și trâmbițe” în tote cele patru zări, a fost amânată, apoi anulată.

Motivul a fost acela că Doamna Chiajna a aflat prin informatorii săi că, de fapt, Despot Vodă pusese gând rău Munteniei, intenționând să-l pună pe tronu acesteia pe fratelui său adoptiv, un anume Dumitru.

Firește că acest lucru era inacceptabil pentru Chiajna,care veghea la domnia fiului ei încă nevârstnic, Petru cel Tănăr, care i-a urmat tatălui său pe tron, la doar 13 ani.

Ca rzbunarea să fie completă, Despot Vodă este asasinat în anul urmatări, 1563, de un grup de boieri care-l readuc pe tron pe Alexandru Lăpușneanu, cel care-l ridicase prima oară în domnie chiar pe Mircea Ciobanul, apoi tot el îl dăduse jos.

Dar să revenim la nemăritata Dobra, care avea puțin peste 20 de ani, frumoasă, se pare, și mai ales ambițioasă ca mama ei.

După ce refuză o cerere în căsătorie a ambasadorului Franței la Poarta Otomană, planurile celor două femei țintesc spre însăși „inima” puterii Imperiului, mai precis spre fiul cel mare al sultanului Selim al II-lea și al sultanei Nurbanu, prințul moștenitor Murad.

Nici acum nu se știe exact cum a reușit Doamna Chiajna să se apropie de sultana Nurbanu, pentru ca s-o introducă pe Dobra în haremul prințului, dar cert este că acest lucru s-a întâmplat.

Ea a trecut și printr-o perioadă de acomodare și învățare a regulilor și cutumelor otomane, iar primul lucru este convertirea acesteia la islam. Astfel, Dobra a primit numele musulman de Nazperver.

Și e clar că întâlnirea cu Murad a fost una reușită, câtă vreme, în 1572, ea aduce pe lume primul copil, o fiică, Fetihye Sultan.

Citește și: Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Purta un cercel în ureche

După moartea sultanului Selim al II-lea, în 1574, Murad al III-lea ocuoă tronul otoman și își aduce în capitală, în Constantinopol, toate concubinele sale, printre care și noua sa favorită, Haseki Nazperver Sultan, „haseki” fiind termenul prin care erau desemnate consoartele-șefe ale padișahului.

La curtea otomană, Nazperver reușește să aibă o relație destul de bună cu soacra sa, Valide Nurbanu Sultan, noua sultană-mamă, care a continuat, până la un punct, să fie conducătoarea de facto a Imperiului Otoman.

Nurbanu o sfătuiește pe Nazperver să continue în a-i atrage atenția, interesul lui Murad al III-lea, pentru a o înjosi pe prima lui șotie, Safiye Sultan - de origine venețiană - care era într-un război deschis cu soacra sa, Nurbanu.

Safiye Sultan, marea rivală a Dobrei, mama sultanului Mehmed al III-lea - Foto: Arhiva

Iar lucrurile merg excelent o bună perioadă. Astfel, până în 1585, Nazperver reușește să-i ofere sultanului trei fii moștenitori la tron: prințul Yusuf (1577-1595), prințul Murad (1579-1588) și prințul Abdurrahman (1585-1595).

În anul 1586, Nazperver chiar dă ordin pentru construirea unei moschei care îi poartă și astăzi numele și pentru care a investit o sumă substanțială din propria avere acumulată de-a lungul vieții la palat.

De altfel, în lista oficială a consoartelor sultanilor, numele Dobrei este trecut la loc de cinste, ca Nazperver Hatun, potrivit en.wikipedia-on-ipfs.org, unde „Hatun” este echivalentul titlului de „Lady” folosit de aristocrația britanică.

Dar lucrurile avea să se schimbe dramatic, în 1595, după moartea lui Murad al III-lea. Pe tron ajunge primul născut al acestuia, Mehmed al III-lea, care era fiul rivalei lui Nazperver, Safiye Sultan.

Iar Mehmed, având-o alături pe mama sa, n-a stat prea mult pe gânduri în tranșarea clară a problemei succesiunii la tron. Din cei 19 frați și surori pe care i-a avut, a omorât jumătate, adică toată partea bărbătească. 

Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Vlad Țepeș? A vrut să incendieze Brașovul pentru ea

Printre aceștia s-au numărat, firește, și doi dintre băieții lui Nazperver Sultan, prințul Yusuf, care avea 18 ani și prințul Abdurrahman, 10 ani. Al treilea fiu, prințul Murad, murise mai devreme, în 1588, la doar 9 ani.

Nazperver a încercat, de altfel, să evadeze împreună cu copii Palatului Topkapı, cu ajutorul slugilor care erau în slujba sa, dar a fost prinsă adusă la înapoi la palat.

După execuția băieților săi, ea și fiica sunt trimise la Vechiul Serai. Acolo, după multe ore de plnsete și cu o durere imensă în suflet, Nazperver Sultan intră într-un șoc care îi provoacă moartea.

Așa s-a încheiat povestea Dobrei, la nici 40 de ani, soția unui sultan și care, cu ceva mai multă șansă, putea deveni sultana-mamă, dacă unul dintre cei trei fii ar fi ajuns conducătorul Imperiului Otoman.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te