CALENDAR OCTOMBRIE NOIEMBRIE Inaugurarea primei linii de cale ferată construită de inginerii români

DE Newsweek România | Actualizat: 20.10.2024 - 16:08

18 octombrie 1881. Se împlinesc 143 de ani din momentul în care a fost inaugurată calea ferată dintre Buzău şi Mărăşeşti. Lipsa unei legături directe între cele două localităţi s-a resimţit în cazul transporturilor militare din timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).

SHARE

Imediat după război, la iniţiativa primului-ministru Ion C. Brătianu, s-a hotărât să se încredinţeze inginerilor români construcţia căii ferate Buzău - Mărăşeşti, care devenise o prioritate politică, strategică şi economică.

Astfel, linia de cale ferată, în lungime de 90 km, a fost proiectată şi executată în perioada mai 1879 - 1 iunie 1881, sub coordonarea inginerului Dimitrie Frunză, iar, la 18 octombrie, a fost inaugurată oficial. La acel moment, linia de cale ferată a fost proiectată astfel încât trenurile de persoane să poată circula cu o viteză de 120 km/h.

Treptat, din cauza insuficienţei fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru lucrări de reparaţii capitale, starea acestei linii de cale ferată s-a degradat, iar din anul 2006 viteza de circulaţie a fost redusă treptat pe anumite intervale de circulaţie, ajungând ca în anul 2010 aceasta să fie de 80 km/h pentru trenurile de călători şi de 50 km/h pentru trenurile de marfă.

În rezent, pe linia Buzău - Mărăşeşti circulă în jur de 90 de trenuri de marfă şi călători, iar pe anumite sectoare, prin intermediul unor lucrări, s-a reuşit creşterea vitezei de circulaţie în cazul trenurilor de persoane, de la 80 km/h la 100 km/h.

Lupta de la Codrii Cosminului

26 octombrie 1497. Armatele moldovene conduse de Ștefan cel Mare au atacat și au învins armata regelui Poloniei Ioan Albert în Bătălia de la Codrii Cosminului.

Bătălia a avut loc la circa 100 km nord de capitala de atunci Suceava (în poloneză Suczawa), între actualele comune Voloca pe Derelui și Valea Cosminului, având ca rezultat o victorie importantă a moldovenilor.

Isteria difuzării radio a Războiului Lumilor

30 octombrie 1938. Războiul Lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles, a fost difuzată radiofonic în New Jersey, fapt care a stârnit panica în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că SUA au fost invadate de extratereștri.

Regizorul Orson Welles a a recurs la o serie de trucuri pentru a atrage atenţia ascultătorilor şi a crea suspans.

A fost inaugurată Casa Albă

13 octombrie 1792. Se punea prima piatră la temelia edificiului care avea să devină reședința președintelui SUA: Casa Albă.

Construcția avea să fie finalizată în 1800. Casa Albă a fost proiectată de James Hoban, un arhitect irlandez care a emigrat în America în timpul Războiului de Independență.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te