CALENDAR 6 - 12 SEPTEMBRIE - URSS ne impune condițiile de pace

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 06.09.2019 - 07:43
Armata Roșie ocupând Bucureștiul, în 1944
Armata Roșie ocupând Bucureștiul, în 1944

12 septembrie 1944: La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

SHARE

România întorsese armele încă din 23 august, dar, timp de 20 de zile, de jure, a fost în război și cu Germania, și cu coaliția anti-nazistă. Armata Roșie, care a intrat fără nicio rezistență pe teritoriul României, a continuat să-i ia prizonieri pe militarii români.

Delegația română desemnată să încheie armistițiul – delegație care îi avea în frunte pe vicepremierul comunist Lucreţiu Pătrăşcanu, ţărănistul Ghiţă Popp şi pe prinţul Barbu Ştirbey – a ajuns la Moscova din 29 august, dar nu a reușit să discute cu nimeni timp de circa 12 zile. Abia pe 10 septembrie, seara, i s-a prezentat documentul armistițiului.

Delegația română nu a reușit să obțină decât o modificare majoră: precizarea că „Transilvania sau cea mai mare parte a ei“ va reveni României.

Despăgubirile către URSS erau estimate la „300 de milioane de dolari ai Statelor Unite, plătibili în curs de 6 ani, în mărfuri (produse petrolifere, cereale, materiale lemnoase, vase maritime și fluviale, diverse mașini etc.)“.

Diplomatul Constantin Vișoianu a cerut ca armistițiul să prevadă retragerea din România, după război, a trupelor aliate. Ministrul de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a replicat că acest lucru este „de la sine înțeles“. Trupele sovietice s-au retras din România abia în 1958.

9/11

11 septembrie 2001: 2.996 de oameni din 78 de țări au murit în atacurile teroriste din SUA, asupra Turnurilor Gemene din complexul World Trade Center, asupra clădirii Pentagonului și asupra Casei Albe. În răspuns, președintele George W. Bush a declarat război talibanilor din Afganistan și rețelei teroriste al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden (omorât 10 ani mai târziu). 11 septembrie a fost declarată Ziua patrioților.

„Alegem să mergem pe Lună“

12 septembrie 1962: Președintele John F. Kennedy ține celebrul discurs pe stadionul Universității Rice, din Texas, în care anunță că „alegem să mergem pe Lună în acest deceniu, pentru că este o provocare pe care intenționăm să o câștigăm“.

Cu un an înainte, URSS trimisese primul om în cosmos, pe Iuri Gagarin. Șapte ani mai târziu, Neil Armstrong pășea pe Lună, câștigând bătălia pentru cucerirea cosmosului. NASA a anunțat că în 2024 va trimite din nou oameni pe Lună.

Cea mai veche universitate din SUA

6 septembrie 1636: Puritanii înfiin­țează, cu 400 de lire, prima universitate din colonii, Harvard,
în Massachusetts, numită după clericul John Harvard.

De altfel, motto-ul universității în primele secole după înființare a fost „Veritas Christo et Ecclesiae“ (Adevărul în numele lui Hristos și al Bisericii).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te