Un istoric din Alba Iulia, Tudor Roșu, a realizat o documentare a influenței epidemiei asupra unirii cu Transilvania. „În spațiul transilvan (...) oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei. Ideea de izolare, de a nu călători, bolnav fiind, nu exista.
Exemplul octogenarului Gheorghe Pop de Băsești, care a călătorit spre Alba Iulia într-o stare avansată a bolii, a fost perceput ca unul vecin cu eroismul. El a ajuns în orașul unirii în 30 noiembrie, dar oboseala drumului l-a doborât la pat. Cu toată febra ce-l muncea, el s-a ridicat, a venit să prezideze Adunarea Națională și să-i binecuvânteze rostul fericit“, relatează istoricul.
Ștefan Cicio Pop, președintele Consiliului Național Român, avea la acel moment 53 de ani, luase gripa de la Budapesta, medicii îi interziseseră să se dea jos din pat, dar n-a putut fi oprit să-și îndeplinească atribuțiile.
„Gripa spaniolă, care abia cu șase săptămâni în urmă mi-a răpit soția, s-a înstăpânit și asupra mea, trântindu-mă la pat. Cuprins de patru zile de ferbințeli, zadarnic caut leacul care să mă pună în picioare, ca să pot și eu să merg la Alba Iulia pentru a mă achita de îndatorirea mea ca român cinstit și ca delegat al bisericii mele naționale“, a relatat un delegat.
JFK este asasinat
22 noiembrie 1963: Cel de-al 35-lea președinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy, este asasinat în Dallas, Texas, de Lee Harvey Oswald, conform unei anchete controversate. Vicepreședintele Lyndon B. Johnson depune jurământul ca nou șef al statului. JFK a fost al patrulea președinte american omorât, după A. Lincoln (1865), J.Garfield (1881) și W. McKinley (1901).
Asasinatele legionarilor
27 noiembrie 1940: În noaptea de 26 spre 27 noiembrie, are loc Masacrul de la Jilava, când legionarii împușcă 64 de deținuți politici, dintre care cinci foști demnitari ai regimului dictatorial al lui Carol al II-lea. În 27 noiembrie, legionarii îi împușcă pe istoricul Nicolae Iorga, la Sinaia, și pe economistul Virgil Madgearu, în pădurea Snagov.
Asasinatele reprezintă răzbunarea legionarilor pentru o serie de crime petrecute sub Carol al II-lea (inclusiv uciderea lui C.Z. Codreanu), în contextul proclamării, în septembrie, a statului național-legionar. Lupta pentru putere dintre mareșalul Antonescu și legionari se tranșează în ianuarie 1941, după înfrângerea rebeliunii legionare.
Senatoare pentru o zi
21 noiembrie 1922: Rebecca Felton devina prima senatoare din SUA, fiind numită temporar în această poziție, după decesul senatorului de Georgia, Tom Watson.
Locul i-a fost oferit inițial văduvei acestuia, care însă a propus-o pe Felton. Aceasta a sprijinit drepturile femeilor, dar a vorbit public și în favoarea linșării și era între ultimii aleși care fuseseră stăpâni de sclavi. Ea a fost senatoare pentru o zi.