CALENDAR 13-26 AUGUST - Mihai Viteazu învinge turcii, dar fuge în Transilvania

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.08.2021 - 11:03
Theodor Aman - Lupta de la Călugăreni - Wikipedia/ public domain

13 august 1595: Are loc bătălia de la Călugăreni (13/ 23 august) unde, potrivit părții române, Mihai Viteazul ar fi înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Pașa. Cronicarii turci au însă o opinie diferită.

SHARE

„După sfatul tuturor au mers trei zile și la 18 ale lunii mai sus arătate, într-o miercuri, au ajuns în apropiere de podul Călugăreni, care era un loc păduros și mlăștinos.

În clipa când unii dintre ostași se așezau acolo, iar alții se pregăteau să se așeze, a apărut o ceată de ghiauri, semănând cu niște animale și au început lupta în apropierea acelei mlaștini (...) Și luându-se de la ghiauri 12 tunuri, s-a obținut victoria și dușmanul a fost respins“, arată un cronicar turc, citat pe blogul unui istoric, george-damian.ro. 

Cronicarul Baltazar Walter – preluat apoi de istoricii români – are o cu totul altă versiune: „Atunci mărinimosul Ion Mihai, invocând ocrotirea salvatoare a Mântuitorului, a smuls o secure sau suliță ostășească și pătrunzând el însuși în șirurile sălbatice ale dușmanilor străpunge pe un stegar al armatei, taie în bucăți cu sabia o altă căpetenie și luptând bărbătește se întoarce nevătămat“.

Cert este că, după această bătălie, Mihai Viteazul s-a retras în Transilvania, iar turcii au ocupat Bucureștiul și au proclamat Țara Românească.

Adevărata victorie a domnitorului a fost câteva luni mai târziu, la Giurgiu, când a alungat armata otomană peste Dunăre, capturând o cantitate însemnată de arme și eliberând robii valahi, apreciază istoricii militari.  

Primul SMURD românesc

18 august 1844: Constituirea „Roatei de Pompieri” printr-un opis semnat de principele Gheorghe Bibescu, la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru.

Serviciul nou-înființat avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați.

Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn.

Prea luxoasa Dacie 1100

20 august 1968: Pe poarta uzinei de la Colibași (azi, Mioveni) a ieșit primul autoturism românesc, Dacia 1100, inspirat de Renault 8.

Atunci, Nicolae Ceauşescu plecat din uzină la bordul primei maşini fabricate în România. Potrivit mărturiilor unor apropiați ai fostului lider comunist, în momentul în care Ceauşescu a văzut mașina, a exclamat:„Prea luxoasă pentru idioţi!“.

Așa că s-ar fi renunţat la radio, oglinda laterală din dreapta şi la încălzirea  din spate.

Misterul lacului ucigaș

21 august 1986: Eliberarea bruscă de CO2 de la lacul Nyos din Camerun va costa mai mult de 1.700 de vieți omenești și mii de animale moarte.

Specialiștii nu sunt siguri nici în prezent de originile dezastrului, cert fiind faptul că norul a fost format în mare parte de dioxod de carbon cu o concentratie extrem de mare.

Cel mai probabil, gazul a fost eliberat de o erupție vulcanică ce a dus la prăbușirea unei părți a lacului într-o uriașă cavernă plină cu gaz. Lacul continuă și în prezent să emane dioxid de carbon. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te