VIDEO Președintele Comisiei de Mediu din Senat, martor în dosarul gunoiului din Prahova

DE Mihai Duță | Actualizat: 05.03.2024 - 13:59

Președintele Comisiei de Mediu din Senat, Aurel Oprinoiu, a cerut să fie martor în dosarul afacerilor ilegale cu gunoiul din Prahova. El a explicat la Newsweek Report care este miza și cine sunt vinovații.

SHARE

Președintele Comisiei de Mediu din Senat, Aurel Oprinoiu, a cerut să fie martor în dosarul afacerilor ilegale cu gunoiul din Prahova.

El a explicat la Newsweek Report că deține foarte multe date despre situația deșeurilor din Prahova și, din acest motiv, a solicitat procurorilor să devină martor în dosar. 

Senatorul Aurel Oprinoiu este, alături de Diana Buzoianu, inițiatorul unui proiect de lege prin care operatorii de depozite de deşeuri vor fi obligaţi să instaleze staţii de monitorizare a calităţii aerului la gropile de gunoi. Totodată, operatorii vor fi obligaţi să publice datele live, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată vedea cum este aerul pe care îl respiră.

VIDEO Președintele Comisiei de Mediu din Senat, martor în dosarul gunoiului din Prahova

Newsweek România: România este supusă unei proceduri de infringement, adică o procedură de amendare pe probleme de mediu. Unele dintre ele s-au mai rezolvat, altele, dimpotrivă, parcă se agravează. Cum stăm în momentul de față?

Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu din Senat: România nu stă bine deloc. Sunt destul de puține sisteme integrate de management al deșeurilor, implementate în toată țara, avem un rușinos, spun eu, procent de reciclare în România.

Citește și: Președintele Comisiei de Mediu a cerut autorităților din Prahova rezilierea contractului cu UWS

Așa cum ați spus în introducerea dvs., suntem amendați de către Uniunea Europeană.

Plătim aproape 8 milioane de euro în fiecare an, penalități pentru 31 de depozite pe care nu le-am închis. Nu stăm bine deloc. Din toate informațiile pe care le dețin sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim și asupra cărora trebuie să ne aplecăm urgent, pentru că nu mai avem timp.

Ce ne oprește să le să rezolvăm?

Lucrurile sunt destul de complexe și complicate, ca să spun așa. Nu sunt rezolvate pentru că nu există o voință politică majoră, pentru că nu există o viziune, pentru că nu există o strategie. Săptămâna trecută l-am invitat în comisia pentru mediu pe dl. ministru al mediului, Mircea Fechete, pentru a discuta despre această procedură de infringement, despre acești bani pe care noi toți îi plătim, amendă și penalități.

Citește și: Risc de criză a gunoaielor, în județul Prahova. Accesul UWS, fostul Rosal, la groapă, oprit din nou

Înainte de a-l chema în comisie am vorbit cu dânsul și l-am anunțat ce o să discutăm și, cumva, să vină pregătit și să vedem care sunt soluțiile, pentru că eu voiam de fapt să aud cu subiect și predicat un plan structurat prin care Ministerul Mediului și Guvernul României să aibă un plan de decizii prin care să scăpăm de această amendă.

Citește și: Deșeurile din Prahova, monopol al unui “gunoier” milionar și cartofor. Trimis în judecată de DNA

Sunt 31 de depozite neconforme pentru care am plătit amendă și pentru care plătim 600 euro pe zi, 18.500 euro pe zi pentru toate. 6 milioane, 7 milioane și ceva pe an, foarte mulți bani. Tot de foarte mulți bani o să avem nevoie și să le închidem.

Toate aceste 31 de depozite au diverse probleme, fie juridice, fie că sunt în insolvență, fie că nu găsim proprietarul ș.a.m.d.  Singurul lucru pe care dl. ministru mi l-a spus și pe care eu l-am reținut în comisie a fost că "lucrăm".

Citește și: Scandal în Prahova. Fosta Rosal refuză să ofere garanții bancare pentru depozitarea deșeurilor

Bun, lucrăm, dar eu provin din multinațională și așa se petrec ucrurile acolo:  avem un obiectiv, numesc un project manager care o să fie responsabil, îmi fac un plan, prioritizez depozitele în funcție de cost, în funcție de importanță ș.a.m.d.. Fac un management plan și încep să pun bife.   

I-am sugerat să pună acest între ghilimele, project manager, pe cineva care să nu depindă de ministru, pentru că știm foarte bine miniștrii vin și pleacă, iar problemele rămân. Cineva trebuie să răspundă și cineva trebuie să urmărească și să aibă continuitate.

Aș vrea să ne spuneți ce se întâmplă în Prahova, acolo unde este un scandal al gunoiului și pare că nu există o rezolvare. 

Eu o spun mereu, cu voință politică muți munții. Adică totul ține de politic, dacă vrei cu adevărat, dacă sunt oameni responsabili care vor să facă lucruri, care vor reformă, care vor să miște într-o direcție corectă lucrurile, lucrurile pot se pot rezolva.

Prahova stă cel mai rău în domeniul acesta, deși ar fi trebuit să stea cel mai bine pentru că în Prahova cred că a fost creat primul sau printre primele Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din țară. 

A fost o investiție mare, de 40 de milioane de euro din bani europeni. S-a creat o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară. 

S-a construit o stație de tratare mecanico-biologică a deșeurilor. Pe hârtie, totul, totul arăta foarte bine. Din nefericire, în zona de deșeuri sunt mulți bani.

Iar acolo unde sunt mulți bani, evident că și posibilitatea de corupție crește, și asta s-a întâmplat în Prahova.

Din nefericire, eu am aflat că se petrec anumite lucruri ilegale și din păcate, cu concursul autorităților. Pentru că ceea ce s-a întâmplat în Prahova nu se putea întâmpla decât cu protecția, dacă nu concursul autorităților.

Stația de tratare mecanică biologică care este operată de Solid Waste Operation, compania cărei acționari sunt cei de la Blue Panet, cumva din grupul Rosal, nu mai trata deșeurile.

În loc ca deșeurile să fie tratate, duse la depozitul de deșeuri, să intre în fluxul normal, o parte din ele erau tocate și depozitate prin diverse foste exploatări de agregate minerale din Târgșoru Vechi.

Evident, era evitată taxa de mediu, taxa pentru economie circulară, taxa de groapă, raportările. A fost un întreg cumul de infracțiuni acolo. Eu am aflat, am făcut tot posibilul să stopez fenomenul și într-un final am reușit, cel puțin parțial. Au fost și arestări.

Șeful stației de tratare mecanico-biologic a fost arestat, iar acum cred că se află sub control judiciar. 

Lucrurile nu s-au terminat pentru că proprietarul SMID-ului și cel care deține stația de tratare Mecanică Biologică,  nici acum, în al 12-lea ceas, nu face ce trebuie, nu ia măsurile care trebuie. În mod normal trebuia să înceapă procedura de reziliere a contractului cu această companie care timp de 3 ani de zile a dovedit că nu poate, nu vrea sau nu este în stare să gestioneze și să opereze această stație.

Actualul șef al Consiliului Județean, dl. Tudone, care are responsabilități de președinte, este vicepreședinte și cu responsabilități de președinte, pentru că știți că Iulian Dumitrescu nu mai are dreptul să-și exercite mandatul, în loc să înceapă procedura de reziliere, a început procedura de mărire a tarifelor. Este strigător la cer.

Am făcut o solicitare către Consiliul Județean prin care cer nota de fundamentare și o serie de documente, contract, anexe, ca să înțeleg și ca să încerc cumva să dovedesc și să stopeze acest fenomen.

De asemenea. și în zona de salubritate, lucrurile, nu că nu stau bine, suntem în prag de dezastru și spun lucrul ăsta cunoscând greutatea cuvântului.

Deci nu se întâmplă nimic sau aproape nimic în fluxul firesc și normal al lucrurilor. Nu sunt colectate fracții, așa cum scrie contract. Nu colectăm bio-deșeu separat, așa cum scrie în contract în momentul de față.

Cred că o să înceapă o altă criză a gunoiului, pentru că Rosal, colectorul nu-și plătește facturile.

Păi, nu a fost ăsta principalul blocaj?  

Nu este principalul blocaj, e unul dintre bocaje.

În momentul de față, deșeurile nemaifiind tratate, toate cele aproximativ 500 de tone colectate în fiecare zi nu mai ajung în stația de tratare, ci ajung direct în depozitul de deșeuri, deși prin această metodă se încalcă contractul, pentru că stația de tratare nu are autorizație de mediu. Aceasta i-a fost ridicată pentru foarte multe nereguli găsite acolo.

Neplătindu-și către operatorul depozitului facturile, am înțeles că au o datorie de 10 milioane, cei de la Vitalia refuză să le mai primească deșeurile.

Am înțeles că și plățile acestea nu se fac direct, ci se fac prin firme terțe. Adică nu există niciun fel de garanție că pot plăti lunar sau pot plăti la o anumită perioadă de timp cu regularitate.

Exact. Au făcut tot felul de inginerii financiare. Practic contractul a fost creat cu grupul Rosal, dl. Prigoană, știți scandalul, a fost scos din acționariat și s-a unit cu United Waste Solution, care, la rândul lor, au alte firme satelit. Încearcă prin tot felul de tertipuri financiare să ocolească legalitatea.

Și mai este ceva foarte important. Pe 31/12/2024 contractul o să expire. În mod normal, colectorii aveau obligația să facă investiții. Aceste investiții, la finalul contractului, intrau în proprietatea Consiliului Județean, în proprietatea ADI. Nu s-au făcut aceste investiții.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, președintele Consiliului Județean, care este și președintele ADI, nu au început procedura de inițiere a unei noi licitații, a unui nou contract, deși mai sunt zece luni, și știm foarte bine că o procedură durează minim opt luni de zile, asta dacă nu intervin contestații ș.a.m.d.

Inacțiunea totală a Consiliului Județean și ADI-ului mă face să cred că sunt prea multe interese acolo, dar nu sunt interese ale cetățenilor.

Sunt interesele unor companii sau a unor grupuri de interese pe care eu, cât timp o să fiu în poziția pe care o ocup, cât timp o să fiu în Prahova, nu o să mă opresc să încerc să luăm o direcție către normalitate.

Pentru că eu nu cer lucruri extraordinare. Sunt lucruri simple și normale. Într-o societate normală nu ar fi trebuit să ies public și să spun că nu ai început procedura de selecție a unui nou colector, că nu ai început procedura de reziliere a contractului unor infractori, că nu ai instalat echipamentele pentru care am plătit 9 milioane de de lei ș.a.m.d. Că sunt multe, ar trebui să ca telespectatorii să înțeleagă.

Credeți că se va schimba ceva în următoarea perioadă?

Nu știu dacă se va schimba, dar eu voi încerca să presez pentru ca lucrurile să se schimbe. Repet, cât timp sunt președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, cât timp sunt senator de Prahova, cât timp locuiesc în Prahova, voi face tot ce ține de mine ca lucrurile să intre normalitate.

Mai mult de atât.

În premieră, în cazul arestărilor, m-am oferit, am trimis mail, m-am oferit să fiu martor în dosar pentru că dețin foarte multe informații despre tot acest caz în domeniul deșeurilor din Prahova și vreau să-mi aduc aportul pentru a reuși să stopez cu adevărat acest fenomen.

Adică încerc pe orice cale să stopez acest fenomen.  

Ce ar trebui să se întâmple astăzi pentru ca situația să înceapă să fie remediată?

În primul rând, Consiliul Județean trebuia să înceapă procedura de reziliere a contractului cu Blueplenet, cei care operează stația de de tratare mecanică biologică să înceapă o nouă procedură de selecție. 

Eu sunt convins că sunt companii în țara asta, în România, care vor să facă un business corect în domeniu, care vor avea profit. Pentru că orice companie trebuie să aibă profit, este un lucru firesc, dar s-o facă normal și legal, s-o facă așa cum trebuie.

Primul lucru care ar trebui făcut este procedura de reziliere a contractelor și cu colectorul care nu și-a îndeplinit nimic din ceea ce trebuia să facă și cu cei de la Stația de Tratare Mecanică Biologică. Trebuie să înceapă procedura de selecție a unui nou operator în zonele doi și șase de colectare și pentru Stația de Tratare Mecanic Biologică astfel încât, până la finalul anului, să putem reintra în normalitate sau să începem măcar să facem lucrurile așa cum trebuie.

Are în momentul de față, are cumva statul toate instrumentele pentru a reglementa o astfel de situație?

Da, evident că da, avem instrumentele, dar nu sunt aplicate. Bănuim cu toții de ce nu sunt aplicate, dar avem instrumente suficiente.

Mai mult de atât, avem garanții de bună execuție pe care Consiliul Județean trebuia să le execute. În cazul Blue Planet, al stației de tratare mecanico -biologică, sunt garanții de 20 de milioane de euro. Consiliul Județean trebuia să ceară acele garanții ca să remedieze toate problemele pe care le-a făcut această companie care nu și-a respectat în niciun fel contractul, ba mai mult, a săvârșit infracțiuni cu stația proprietate a Consiliului Județean. În cazul colectorilor UWS, fostul Rosal, la fel, Consiliul Județean trebuia să execute garanția de bună execuție prestatorului de servicii pentru a remedia toate problemele.  

Deci lucrurile se pot face foarte bine. Instrumente sunt. Sunt trei motive: uneori rea credință, uneori corupție și uneori incompetență. Din aceste trei motive cred că corupția este principalul motiv în stoparea și în blocajul existent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te