Deșeurile din Prahova, monopol al unui “gunoier” milionar și cartofor. Trimis în judecată de DNA

DE Stelian Negrea | Actualizat: 11.12.2023 - 17:04
Groapă gunoi - Foto: INQUAM PHOTOS / Paul Ursachi (Imagine cu rol ilustrativ)

Consiliul Județean Prahova face tot posibilul, zilele acestea, ca afacerea gunoaielor din Prahova să rămână un monopol al unui controversat om de afaceri trimis în judecată de DNA. Administratorul public al județului strânge cu ușa firmele din județ să lucreze cu această companie

SHARE

Consiliul Județean Prahova face tot posibilul, zilele acestea, ca afacerea gunoaielor din Prahova să rămână un monopol al unui controversat om de afaceri trimis în judecată de DNA. Administratorul public al județului Prahova strânge cu ușa firmele din județ să lucreze cu compania controlată de acesta.

Citește și: Scandal în Prahova. Fosta Rosal refuză să ofere garanții bancare pentru depozitarea deșeurilor

Prahova și Ploieștiul trăiesc la limită în privința colectării deșeurilor. La fel ca multe alte orașe din România. Inclusiv Bucureștiul.

Care a rămas într-o singură groapă de depozitare a deșeurilor, controlată de afaceriști controversați al căror trecut s-a împletit cu cel al mafiei italiene.

Citește și: Groapa de gunoi a Capitalei, deținută de asociații unui italian judecat pentru dezastru ecologic

Deșeurile din Prahova, monopol al unui “gunoier” milionar și cartofor

Ploieștiul a rămas tot într-o singură groapă de gunoi. Însă nu aceasta e problema. 

Ci insistența cu care autoritățile județului țin morțiș să ofere un avantaj unei companii de salubritate, United Waste Solutions SRL/Rosal Group SA, controlată de un afacerist controversat: Bogdan Niculescu. 

În dauna tuturor celorlalte companii care fac acest gen de afacere. Și a intereselor locuitorilor din acest județ.

Asociații lui Niculescu au recurs inclusiv la amenințări directe chiar la adresa unui senator al României: Aurel Oprinoiu. USR. 

Care a reușit să le încurce afacerile ilegale. Și care a fost nevoit să facă uz de arma din dotare ca să se apere de amenințările unui interlop. 

Șefa județului, lobbyist pentru un afacerist controversat

Biroul city managerului Ploieștiului, Ana Maria Vasile, este locul unde se discută zilele acestea, cu intensitate, soarta colectării și depozitării deșeurilor din județul Prahova.

De aici sunt trimise controale asupra unor companii. Iar altora le este întins covorul. 

Anterior, doamna Vasile fusese angajată a Primăriei Sectorului 4.

Unde lucrase cu aceeași firmă. De altfel, traseul profesional al domniei sale se îmbină armonios cu cel al companiei Rosal SA. 

Ai cărei acționari se află într-un aparent scandal. Nesfârșit. 

Familia Prigoană se luptă pentru controlul afacerii cu fostul lor șofer: Bogdan Niculescu. 

Pe care l-au băgat în acționariatul companiei. Și care a ajuns să le sufle afacerea. 

Scandalul a dus nu numai la schimbări în acționariatul firmei, dar și la redenumirea acesteia din Rosal Group SA în United Waste Solutions SRL. 

Citește și: O fostă groapă de gunoi va produce energie regenerabilă. Sibiul va avea un nou parc fotovoltaic

Dincolo de aceste războaie dintre asociații firmei, sprijinul din partea autorităților, cu care aceasta avea contracte, a rămas neclintit. 

Ana Maria Vasile nu a oferit niciun răspuns unui set de întrebări trimise de Newsweek România pe marginea acestei afaceri controversate. 

Să băgăm pe gât tuturor o singură companie

Afacerea gunoaielor are trei mari felii. 

Prima felie e formată din firmele care colectează gunoaiele. Aici, peste 80% din piața din Ploiești e deținută de compania controlată de Niculescu. 

Următoarea felie este firma care tratează deșeurile: Solid Waste Operation SRL.

A fost operată de Strabag, iar ulterior trecută la o companie paravan a grupării lui Niculescu. La presiunea Consiliului Județean Prahova. Care este proprietarul și cel care investește aici. 

Ultima, dar de departe nu și cea de pe urmă, e compania care deține groapa de gunoi. Pentru Prahova a rămas o singură groapă de gunoi autorizată. La Boldești-Scăeni deținută de compania Vitalia. 

Groapa de gunoi a Consiliului Județean de la Văleni a fost închisă. 

Între compania din cea de-a treia felie și cea din prima felie a izbucnit un război. Prima nu mai dorește să accepte la groapa sa de gunoi deșeuri ale celeilalte din motive de neplată. 

Conflict pe care autoritățile din Prahova, în frunte cu Ana Maria Vasile, țin morțiș să-l tranșeze în favoarea unei singure părți: cea a companiei Rosal/United Waste Solutions SRL controlată de omul de afaceri Bogdan Niculescu. 

Deocamdată scandalul a fost stins prin înțelegeri comerciale tipice anilor 90: Vitalia va prelua deșeurile de la United Waste Solutions SRL tăind facturi săptămânale. 

O înțelegere care nu are cum să țină pe termen lung. 

Comunicat de presă Vitalia referitoare la situația deșeurilor din Prahova by Stelian Negrea on Scribd

Trimis în judecată de DNA

Trecutul recent al lui Bogdan Niculescu nu-l recomandă să fie favoritul autorităților prahovene. 

Acesta a fost trimis în judecată de DNA în dosarul unei alte magaescrocherii cu deșeuri în care au mai fost deferiți Justiției primarul sectorului 3, Robert Negoiță, și chiar compania Rosal Group SA. 

Bogdan Niculescu nu a dorit să răspundă unui set de întrebări trimise de către Newsweek România legate de afacerile sale din Prahova, de trimiterea sa în judecată de DNA, de milioanele câștigate din afacerile cu gunoaie cu autoritățile locale etc.

Milionar din afaceri cu gunoaie. Cartofor înrăit

În ciuda conflictelor cu ceilalți asociați ai companiei, a faptului că a fost trimis în judecată de DNA sau că este contestat de alte companii, Niculescu este un om de succes. Financiar cel puțin. 

Conform unor documente consultate de Newsweek România, acesta a avut, în perioada ianuarie 2019-octombrie 2023, venituri salariale de 15.922.933 lei (circa 3,3 milioane Euro). 

Unicul său angajator este compania United Waste Solutions SRL. 

Compania a avut, în perioada 2019-2021, pierderi totale de 220,5 milioane lei. 

Salariu lunar brut al lui Niculescu în octombrie 2023 a fost de 213.676 lei. La final rămâne cu un venit net de 125.000 lei. 

Probabil că omul de afaceri este printre cei mai bine plătiți manageri din România. În decembrie 2022 a primit un salariu de la aceeași companie de 4.018.477, din care i-au rămas în mână 2.350.809 lei. 

Niculescu este o prezență constantă în ziarele tabloide care-i descriu cu lux de amănunte colecția de mașini scumpe și petrecerile din cluburile de noapte. 

Conform acelorași acte, Niculescu a avut câștiguri consistente din jocurile de noroc: 1.670.162 lei. 

Evoluția afacerii United Waste Solutions SRL/Rosal Group SA

Anul                Cifra de afaceri                                   Profit 

2019                272.487.240                            -54.096.853

2020                247.215.077                            - 74.089.045

2021                289.035.147                            -92.332.405**

* sursa Ministerul Finanțelor Publice

**lei

Un senator acuză

Traseul deșeurilor din Prahova este și mai sinuos. Dar și mai penal. 

Patronul de la Rosal nu s-a mulțumit doar să acapareze întreaga piață dar a și recurs la metode ilegale. 

Cum ar fi depozitarea gunoaielor în gropi ilegale. A avut ghinion să se lovească de un senator USR, Aurel Oprinoiu. În apropierea locuinței căruia a început să depoziteze ilegal deșeuri. 

Oprinoiu este și președintele Comisiei de Mediu din această camera legislativă. 

“Din 2019 spre 2020, cei de la Rosal și-au dat seama că pot câștiga bani mai mulți nu numai din colectare ci și din tratare. Și au început să nu mai ducă deșeuri la stația de tratare operată atunci de Strabag , le duceau direct la groapa de gunoi. Vroiau să le provoace pierderi. Cu concursul Consiliului Județean au reușit să pună mâna și pe operarea acesteia. 

Ba mai mult, au mai făcut o manevră: nu au vrut să mai ducă deșeurile nici la groapa de gunoi autorizată ci au decis pur și simplu să scape de ele. Și să nu mai plătească nici un fel de taxe către stat”, susține pentru Newsweek România senatorul USR. 

Gunoaie depozitate ilegal

Cu susținere de la Consiliul Județean Prahova, Niculescu și asociații săi și-au văzut nestingheriți de afacere. 

“În 2021 Rosal a încercat să pună mâna pe o groapă de gunoi a primăriei Târgșorul Vechi de lângă Ploiești. Să depoziteze un anumit compost acolo. Le-am împiedicat această manevră pentru că otrăveam o comună întreagă. 

Dacă i-am blocat au căutat în altă direcție. În februarie 2023 mă sună un cetățean că venea un miros puternic de la o altă groapă de gunoi deținută de o companie de construcții . 

Aici într-o groapă pentru deșeuri în construcții se cărau deșeuri menajere. Garda de Mediu București a declanșat o anchetă pe bune. Dar care l-a demis pe șeful acestei instituții, Aurel Păduraru. În plus, comisarul care a făcut ancheta la fața locului a fost promovat ca șef. La birou.  

După aceste anchete plus cele ale Poliției, cei de la Rosal s-au orientat către o altă groapă de gunoi. Cea a Primăriei din Târgșorul Vechi care a fost vândută în mod ciudat către niște SRL-uri: Remar Glass SRL care a doua zi după licitație i-a dat-o cu drept de superficie către Lifting Professional SRL care participase de asemenea la licitația dar ieșise pe locul 2. Unde proprietară e o angajată a primei companii”, susține președintele comisiei de mediu din Senat.  

Au început să depoziteze ilegal deșeuri iar dosarele penale au început să curgă după ce cetățenii deranjați de duhoarea degajată de aceste gropi de gunoi ilegale au început să sune la 112. 

Încet, încet Poliția a intrat pe fir. Chiar și Garda de Mediu. Centrală. Nu cea locală. Care se chinuia precum alți decidenți din Consiliul Județean Prahova să nu vadă munții de gunoaie și de ilegalități. 

Senatorul se apără cu arma din dotare

Gropile de gunoi ilegale au ajuns să fie păzite de luptători MMA conduși de interlopi. Care au început să amenințe. 

Au mers până într-acolo încât au amenințat cu agresiunea fizică. Chiar pe senatorul USR. Care a fost nevoit să se folosească de arma pe care o deține legal. 

“Într-o zi când am mers să văd dacă mai depozitează ilegal deșeuri la această groapă nu mi s-a părut că ar fi fost vreo activitate. Când am dat să plec am văzut că a ieșit o mașină după mine. Am trecut pe lângă groapă și m-am dus spre casă. 

La un moment dat s-au răzgândit și au venit după mine. Am văzut un nor de praf după mine și mi-au blocat calea. Era un interlop pe nume Fane Căpățână care a venit la mine să mă întrebe cine sunt și ce caut eu pe aici. L-am întrebat în ce calitate mă întreabă. 

Atunci a vrut pur și simplu să mă lovească. Fără avertisment. Fără nimic. M-am ferit și am scos arma din dotare. I-am arătat arma. A fost ceva instinctiv. 

Imediat și-a dat seama cine sunt și și-a schimbat discursul în totalitate. A bossulică, tu ești senatorul Oprinoiu? Trebuie să ne înțelegem. Am văzut că s-a liniștit și am băgat arma înapoi”, povestește senatorul USR. 

Arestări pentru depozitare ilegală de deșeuri

Fane Căpățână este numele de scenă. 

În realitate numele său este Simion Florin George. A fost arestat preventiv, în urmă cu nici o lună de zile, într-un amplu dosar al Poliției din Prahova legat de depozitarea ilegală de deșeuri de către Rosal chiar la fosta groapă de gunoi a primăriei din Târgșorul Vechi. 

Practic, polițiștii prahoveni au săltat pe pe toată lumea: pe administratorul și directorul general al Solid Waste Operation SRL. stația de tratare mecanică dată spre folosință de Consiliul Județean Prahova SRL-ului controlat de Niculescu. 

Dar și pe patronii SRL-urilor, care și-au dat unii altora această groapă – Dobre Cristina și Nistoroiu Adrian. 

Unde se depozitau ilegal deșeuri aduse cu camioanele Rosal. Acestea nu pot ajunge în astfel de gropi ilegale fără știința și încuviințarea companiilor care colectează și sortează deșeurile.  

Vezi aici imagini video cu deșeuri depozitate ilegal la groapa de la Târgșorul Vechi

Burlacu Cristian -  cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de „colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”.

Dobre Cristina -  cercetată pentru săvârşirea infracțiunilor de „îngroparea deşeurilor” şi „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate”.

Nistoroiu-Vuță Adrian - cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de instigare la „îngroparea deşeurilor” și la „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate”, şi „colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”.

Simion Florin-George -  cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la „îngroparea deşeurilor”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te