Șeful Gărzii de Mediu Ilfov, avere nedeclarată de milioane €: zeci de terenuri și apartamente

DE Stelian Negrea | Actualizat: 13.10.2023 - 14:53
Emil Florin Grigore este șeful Gărzii de Mediu Ilfov - Foto: INQUAM PHOTOS / Cornel Putan
Emil Florin Grigore este șeful Gărzii de Mediu Ilfov - Foto: INQUAM PHOTOS / Cornel Putan
Calea Dudești 188 Foto: Newsweek România
Calea Dudești 188 Foto: Newsweek România
Regie Residence Economu Cezărescu Foto: Newsweek România
Regie Residence Economu Cezărescu Foto: Newsweek România

Emil Florin Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, are o avere nedeclarată de milioane euro. Newsweek a descoperit că nu a menționat în declarațiile sale zeci de terenuri și apartamente, deși legea îl obligă să facă asta, altfel riscă să fie anchetat pentru fals în declarații.

SHARE

Emil Florin Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, are o avere nedeclarată de milioane euro. El conduce instituția de 10 ani.

Citește și: Afacerea murdară a șefului Gărzii de Mediu Ilfov. DNA l-a „spălat” de corupție

Garda de Mediul Ilfov e un punct major pe harta poluatorilor care afectează întreaga Capitală, adică milioane de oameni, dar șeful instituției a încasat bani pe propria firmă de la proprietarul celei mai mari gropi de gunoi din țară.

Ce e la vedere

Ultima declarație de avere, depusă în acest an, arată un funcționar căruia îi merge bine:

-          12,3 hectare de teren în localitatea Găneasa, din care 2,3 intravilan

-          O casă de 400 de metri pătrați tot în Găneasa, moștenire de la bunicul soției

-          Un autovehicul Dacia și venituri de câteva mii de euro din închirieri. La care se adaugă salariul de circa 1000-1500 Euro/ lunar. 

De mai bine de zece ani acestea sunt, cu mici excepții, bunurile și veniturile cu care defilează în declarațiile oficiale depuse. 

Ce e în realitate

Doar că funcționarul de rang înalt are mult mai multe bunuri imobile nedeclarate, conform informațiilor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), unde sunt înscrise toate proprietățile imobiliare din țară. 

Citește și: Cine răspunde pentru aerul otrăvit de deasupra Capitalei

Practic, șeful instituției care se ocupă cu controlarea celor care poluează în jurul Bucureștiului are două declarații de avere: una oficială și o alta ascunsă. 

Șeful Gărzii de Mediu, avere nedeclarată de milioane €. Controlează poluatorii din jurul Bucureștiului

Conform datelor de la ANCPI, Grigore este un investitor imobiliar de mare calibru. Pe numele său apar zeci de proprietăți imobiliare. 

Lângă primul mall din București

Pe Șoseaua Dudești, la numărul 188, se înalță patru blocuri turn de câte 15 etaje fiecare. 

Complexul imobiliar Incity a fost construit în urmă cu 13 ani, la doi pași de primul Mall al Bucureștiului. 

Zona bună a acestui complex imobiliar aduce prețuri pe măsură. Pe site-urile de specialitate, un studio de 50 de metri pătrați utili mobilat este scos la vânzare acum cu 100.000 euro. 

Un apartament cu trei camere de 78 de metri pătrați utili, plus locul de parcare, este la vânzare cu 219.000 euro. 

Prețul pe metru pătrat util este de circa 2000-3000 Euro. 

Într-unul dintre cele patru blocuri, șeful Gărzii de Mediu Ilfov a deținut patru apartamente cu locuri de parcare.

Unul dintre apartamente are 138,39 metri pătrați utili. Următoarele, 111, 96 și 51. În total, o suprafață de 396,39 metri pătrați utili. 

Cu o valoare actuală de circa 800.000-1.200.000 Euro. 

Deși au fost achiziționate în 2019, doar unul din cele trei a apărut meteoric în declarațiile sale de avere. În 2018 și 2019, apartamentul de 111 metri pătrați apare ca „donație de la bunic”. 

Donație de la bunic

Celelalte trei nu au apărut vreodată în declarațiile de avere ale șefului Gărzii de Mediu Ilfov,  deși au figurat conform datelor de la  ANCPI în proprietatea lui, până să fie transferate apoi pe numele fratelui și cumnatei sale. 

Celelalte două, împreună cu părți comune din imobil, figurează și acum în extrasul de carte funciară pe numele șefului Gărzii de Mediu Ilfov și al fostei sale soții. Dar nu apar în declarațiile lui de avere.

Două dintre apartamentele din complexul imobiliar Incity și-au schimbat proprietarii, însă au intabulat un drept de uzufruct viager chiar pe numele șefului Gărzii de Mediu Ilfov. 

Conform codului civil “uzufructul viager este dreptul unei persoane de a folosi bunul unei alte persoane și de a beneficia de fructele acestuia întocmai ca proprietarul, cu îndatorirea de a-i conserva substanța”.

Cu alte cuvinte deși nu mai este proprietar în acte pe acele apartamente, șeful Gărzii de Mediu are aceleași drepturi ca proprietarul din acte. 

Nu știe care e valoarea proprietăților sale

Șeful Gărzii de Mediu susține că a completat legal declarațiile de avere:

“Completarea declarațiilor de avere depuse de mine, Emil Florin Grigore, în ultimii 10 ani, precum și pe toată durata în care am avut obligația completării acestora, s-a făcut cu îndeplinirea obligațiilor legale și a procedurilor de completare ale acestora.”

Susține că nu știe care este valoarea proprietăților sale: 

“Facem precizarea că, mare parte a proprietăților pe care le-am tranzacționat, generând venituri, au existat în proprietatea mea înainte de anul 2009, an în care am intrat în sistemul public. Nu pot aprecia valoarea totală a acestora, având în vedere că am procedat la tranzacționarea atât a bunurilor mobile, cât și imobile, atât prin achiziție, cât și prin vânzare, fără a putea cuantifica cu exactitate suma totală“.

Nimic însă despre apartamentele pe care și le-a cumpărat recent și pe care nu le-a declarat în niciuna din declarațiile de avere ulterioare achiziționării acestora. 

O nouă soție, alte apartamente nedeclarate

După ce s-a recăsătorit, Grigore a început să cumpere alte apartamente într-un bloc mamut de 11 etaje, Regie Residence, situat vizavi de complexul studențesc Regie din București. 

Niciunul din cele două apartamente de 72,5, respectiv 56 metri pătrați utili, achiziționate în februarie 2023, nu apare în declarația lui de avere depusă în luna iunie 2023. 

Noua soție este consilier la Consiliul Județean Ilfov. 

Deși ambii soți apar proprietari în extrasul de carte funciară, doar unul din cele două apartamente apare în declarația de avere a soției acestuia. 

Șeful Gărzii de Mediu și-a păstrat, însă, domiciliul la adresa vilei din Găneasa, care i-a rămas în acte fostei soții după divorț. 

Conform paginii de internet a dezvoltatorului Regie Residence, un apartament cu două camere de 56 de metri pătrați este scos la vânzare cu 89.000 Euro. Un apartament cu trei camere costă 118.000 Euro. 

Cele două apartamente ale familiei Grigore, lipite unul de celălalt, valorează împreună peste 200.000 Euro. 

Zeci de terenuri nedeclarate

Alte zeci de terenuri de mai multe hectare pe care le-a deținut sau încă le deține în două sectoare din București, dar și în localitatea Găneasa din Ilfov, nu au fost declarate. 

Actualul șef al Gărzii de Mediu și-a împletit afacerile  imobiliare la cel puțin două din cele 4 apartamente pe care le-a deținut în complexul rezidențial din Calea Dudești cu fosta lui companie, Calipso Gef SRL. 

Două din aceste apartamente au figurat ca fiind în proprietatea acestui SRL, aflat acum în insolvență. 

În urmă cu cinci ani, soții Grigore au decis să se retragă oficial din companie, vânzând-o lui Dumitrache Gabriel-Milan, un cetățean român de etnie rromă din comuna Ștefăneștii de Jos, Ilfov. 

“La data înstrăinării acțiunilor deținute atât de mine, cât și de fosta mea soție, Dumitrache Gabriel-Milan era angajatul societății și am înstrăinat către acesta părțile sociale deținute, întrucât niciunul dintre noi, nici eu și nici soția mea, nu mai aveam timp să ne ocupăm de activitatea societății. Acțiunea aceasta s-a efectuat înainte de separarea de fosta soție și cu mult înainte de a o cunoaște pe actuala soție. În prezent, nu deținem afaceri, niciunul dintre noi, care să interfereze cu activitatea desfășurată în cadrul instituției Garda Națională de Mediu”, susține Grigore. 

Afaceri personale cu Eco Sud

În presă au apărut informații despre legături contractuale dintre compania lui Grigore și Eco Sud SA, compania care deține cea mai mare groapă de gunoi din România, pe care Garda de Mediu Ilfov, condusă de Emil Grigore, ar trebui să o controleze. 

E vorba de preluarea de levigat de la groapa de gunoi de la Vidra a celor de la Eco Sud. 

Levigatul este un subprodus sub formă lichidă al activității generale de depozitare a deșeurilor și care poate fi deosebit de periculos pentru mediul înconjurător dacă procesul formării și circulației acestui lichid nu este controlat și neutralizat prin metode adecvate. 

Povestea este confirmată chiar de către fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, actualmente consultant de mediu: 

“Eu am fost cel care l-a prins (n.r. pe Grigore Emil) în 2019 deversând levigat dintr-o cisternă în râul Argeș, pe atunci eu fiind consilier general în CGMB. L-au prins de facto polițiștii care locuiau în zonă și care erau direct afectați de deversările de levigat ale firmei Calipso. 

Politiștii au primit telefoane de la superiorii lor din IPJ Ilfov ca să-l lase în pace, drept pentru care m-au sunat ca să-i ajut. La fața locului am chemat pe rând Garda Naționala de Mediu, Apele Române și Poliția Română. Singurii care au vrut să preleveze probe din cisternă au fost cei de la laboratorul de criminalistică al IGPR. Apele Române și GNM au refuzat prelevarea probelor pentru laborator. 

După prelevarea probelor de levigat a început o anchetă internă a DGA. Ca urmare a anchetei, probele prelevate de laboratorul de criminalistică au fost transformate din levigat în ape reziduale”. 

Grigore: I-am sancționat pe cei de la Eco Sud

Șeful Gărzii de Mediu susține că nu au existat relații contractuale între Calipso Gef SRL și Eco Sud SA cât timp a fost asociat în SRL:

„Nu au existat relații contractuale între cele două societăți în perioada în care am deținut acțiuni la această societate, atât eu cât și oricare dintre membrii familiei mele.”

Șeful Gărzii de Mediu mai susține că a sancționat compania Eco Sud în nenumărate rânduri :

“Din evidențele disponibile în prezent, respectiv în perioada 2014-2023 (prezent), comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov au aplicat 16 sancțiuni  - în 2014 – 2, în 2016 – 1, în 2017 – 4, 2018-5, 20022 – 4, 2023 -1, toate în cuantum de 875.000 lei, au fost dispuse măsuri și notificări în vederea suspendării activității, precum și înaintată o sesizare penală. (…)

În perioda 2019-2021 au fost desfășurate controale la obiectivul depozit Eco Sud derulate de către Comisariatul General al GNM, care a și aplicat sancțiuni, de asemenea, în toată această perioadă, la sancțiunile aplicate de către comisarii GNM – CJ Ilfov se adaugă și cele aplicate în acțiunile comune sau derulate de comisari din cadrul Comisariatului General și care sunt în evidența acestuia.”

Din cele 46 de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, unul a fost cu Garda de Mediu Ilfov, și a fost pierdut. Altul, cu Garda Națională de Mediu, este suspendat deocamdată până se elucidează un dosar penal deschis împotriva fostei companii a lui Emil Grigore. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te