EXCLUSIV Cum a fost albit consilierul ASF filmat când le cerea favoruri bulgarilor de la Euroins

DE Stelian Negrea | Actualizat: 16.02.2023 - 18:59
Cum a fost albit consilierul ASF - Foto: Captura Video

Procurorii DNA l-au făcut scăpat pe Cristian Muntean, consilier al vicepreședintelui ASF Cristian Roșu, consilier care în 2019 a făcut o vizită privată la sediul Euroins din Sofia, pentru a negocia o înțelegere financiară în favoarea unui service auto din Voluntari, Ilfov.

SHARE

14 noiembrie 2019. Cristian Muntean, pe atunci consilier al vicepreședintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roșu, se întâlnea din proprie inițiativă la Sofia cu oficiali ai asiguratorului bulgar Euroins, unul din cei mai mari jucători de pe piața românească, aflat mai mereu dar și în aceste zile sub o ploaie de controale ale ASF. 

Era o întâlnire neobișnuită, în afara cadrului legal în care ar trebui să aibă loc dialogul dintre un jucător din piața de asigurări și reprezentanții autorităților care îi reglementează, monitorizează și sancționează.

Citește și: Statele Unite ale Americii ar putea fi intra în faliment, dacă se ridică plafonul datoriei publice

Newsweek România a publicat, în exclusivitate, în urmă cu doi ani, o anchetă jurnalistică pe baza unei înregistrări audio-video în care consilierul Cristian Muntean îi spune lui Assen Christov, acționarul majoritar al Euroins Holding, că a venit la întâlnire și pentru a transmite un mesaj din partea conducerii ASF, care ar fi fost preocupată în legătură cu numărul mare de plângeri împotriva companiei Euroins, deținută de Eurohold.

Mai mult, la aceeași întâlnire, Muntean i-ar fi cerut lui Assen Christov să-și onoreze o serie de obligații contractuale către un service din Ilfov.

Citește și: EXCLUSIV AUDIO & FOTO Consilier de vice ASF, negocieri „private" cu asiguratorul Euroins în Bulgaria

La acea întâlnire, consilierul ASF a fost însoțit de către Florin Pandele, patronul service-ului Autocar Service, vărul lui Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și soțul Gabrielei Firea, actualul ministru PSD al Familiei.

Dosar clasat fără zgomot

Întâlnirea dintre consilierul vicepreședintelui ASF și acționarul majoritar al unui jucător din piața asigurărilor neobișnuită prin prisma cadrului informal și a discuțiilor purtate a fost ulterior obiectul unui dosar instrumentat de procurori.

Chiar noua conducere a ASF făcuse o plângere penală la DNA care a trimis-o către Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

ASF susținea că Muntean s-a dus în timpul programului la întâlnirea din Bulgaria fără a avea vreun mandat din partea acestei instituții, acuzându-l de trafic de influență, divulgarea de informații secrete de serviciu, uzurparea funcției, abuz în serviciu, folosirea funcției pentru pentru favorizarea unor persoane.

Numai că Muntean a declarat la vremea respectivă pentru Newsweek România că, în legătură cu vizita sa în Bulgaria, și-a informat superiorii: „L-am informat pe vicepreședinte despre această întâlnire. Domnul Roșu nu a avut nimic de obiectat. Repet: nu am mers în calitate oficială. (…) Eu vă spun următorul lucru: am avut o discuție telefonică cu domnul Roșu în care i-am spus că merg în Bulgaria. Nu aș fi îndrăznit să mă duc fără să știe domnul vicepreședinte”.

“Astfel, în ceea ce privește infracțiunea de trafic de influență se constată că în actul de sesizare al ASF se solicit efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii acestei infracțiuni de corupție, întrucât prin prezența lui Cristian Muntean în Bulgaria, acesta a lăsat să se înțeleagă că, în virtutea calității de consilier al vicepreședintelui Sectorului Asigurări-Reasigurări, respectiv de fost consilier al prim-vicepreședintelui ASF, ar putea influența deciziile emise de autoritate, în exercitarea atribuțiilor de de supraveghere și control, în ceea ce privește societatea Euroins SA. S-a mai arătat că numitul Cristian Muntean ar fi lăsat să se înțeleagă faptul că, dacă societatea Euroins SA achită valoarea serviciilor de reparații/închiriere aferente dosarelor de daună, este posibil ca, pe de o parte să scadă numărul petițiilor adresate ASF împotriva societății Euroins SA, iar pe de altă parte, prin această scădere a numărului petițiilor, societatea să nu mai fie sancționată de ASF”, se arată în ordonanța de clasare a procurorilor pentru infracțiunea de trafic de influență.

Aceștia au clasat dosarul deoarece au susținut că nu există dovezi privind foloase materiale pe care le-ar fi obținut Muntean în urma vizitei sale din Bulgaria: “Din descrierea situației de fapt nu reiese că s-a pretins, promis ori ascceptat promisiunea vreunei sume de bani, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, de către numitul Cristian Muntean care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra funcșționarilor din cadrul ASF în legătură cu atribuțiile de serviciu referitoare la supraveghereas și controlul societății Euroins SA. Totodată, trebuie precizat că ASF a arătat că nu are elemente probatorii care să conducă la concluzia că au fost obținute foloase materiale de către numitul Muntean Cristian”.

Mai mult, Muntean a fost achitat și pentru acuzația de divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice.

Dosarul a fost totuși trimis către o jurisdicție inferioară, Parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 5 care să îl cerceteze pe Cristian Muntean pentru alte infracțiuni: abuz în serviciu, uzurparea funcției și conflict de interese.

Și aici procurorii l-au achitat pe consilierul plimbăreț, ajuns acum simplu angajat al departamentului de petiții din ASF. 

ASF acuză procurorii că nu și-au făcut treaba

În plângerea împotriva clasării dată de procurori, ASF îi acuză pe aceștia că nu și-au făcut treaba.

“Lipsa informațiilor necesare pentru dovedirea tuturor elementelor unei infracțiuni nu poate fi invocată tale quale (n.r. …) de organele de cercetare penală fără a efectua minimul de diligențe pentru a concluziona în acest sens. Or, în speță, atât procurorul de caz, cât și prim-procurorul care a analizat plângerea subscrisei împotriva ordonanței de clasar, s-au raportat în soluțiile dispuse doar la faptul că nu au fost indicate elemente probatorii care să conducă la concluzia că au fost obținute foloase materiale de către salariatul Cristian Muntean. (…) Or, astfel cum reiese din ordonanțele dispise de procurorul de caz și de superiorul acestuia, elemental determinant al soluției de clasare este lipsa elementelor probatorii care să conducă la concluzia că au fost obținute foloase materiale. Din ordonanța de clasare nu rezultă însă nici o acțiune întreprinsă de organele de cercetare penală în vederea strângerii și administrării de probe suplimentare celor aduse de ASF, astfel cum prevederile legale impun”, afirmau juriștii ASF după ce procurorii l-au achitat pe angajatul lor.  

ASF i-a acuzat pe procurori că au clasat greșit cauza. : În susținerea acestei infracțiuni (n.r. de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice), în plângerea penală formulate de ASF s-a precizat că presupunerea că salariatul Cristian Muntean, în timpul orelor de serviciul, în data de 14.11.2019, a aprticipat la o întâlnire la sediul Eurohold din Sofia, Bulgaria, alături de un reprezentant al unei rețele de service-uri auto, dezvăluind în cadrul acestei vizite, fără drept, informații nepublice/nedestinate publicității pe care le cunoștea în virtutea atribuțiilor de serviciu, fiind astfel afectate interesele și activitatea ASF (prin expunerea negative/prejudicial de imagine adus ASF ca urmare a numeroaselor articole apărute în mass-media cu privire la salariatul Cristian Muntean și informațiile pe care acesta le-ar fi comunicat în cadrul întâlnirii din Bulgaria)”

Euroins sub lupa EIOPA

După falimentul de răsunet al companiei autohtone City Insurance, deținute de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier PSD, Adrian Năstase, celălalt mare jucător din piața de RCA, Euroins se află sub o serie de controale ale ASF care s-au soldat cu o obligativitate de a aduce fonduri suplimentare de numai puțin de 400 milioane Euro.

Oficialii Euroins, și în special Assen Christov, au contestat puternic controalele ASF pe care le-au catalogat fie că sunt o încercare a unor oficiali ai acestei instituții de a falimenta această companie în interesul foștilor asociați ai City Insurance care ar plănui, prin această manevră, să pună mâna chiar pe compania de asigurări cu acționariat bulgar.

Surse din piața asigurărilor susțin că o echipă de la Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) se află de ieri la București pentru a strânge date despre controalele ASF la Euroins pentru ca ulterior să le analizeze la sediul central din Franfurt, Germania.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te