EXCLUSIV AUDIO & FOTO Consilier de vice ASF, negocieri „private" cu asiguratorul Euroins în Bulgaria

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.06.2020 - 14:10

Cristian Muntean, consilierul vicepreședintelui Autorității de Supraveghere Financiară Cristian Roșu, s-a dus într-o vizită „privată” în Bulgaria pentru a încerca să-l convingă pe Assen Christov, șeful grupului bulgar Eurohold să-și plătească datoriile către un afacerist român.

SHARE

Newsweek România a intrat în posesia unei înregistrări audio în care consilierul Cristian Muntean îi spune lui Assen Christov că a venit la întâlnire și pentru a transmite un mesaj din partea conducerii ASF, care ar fi fost preocupată în legătură cu numărul mare de plângeri împotriva companiei Euroins, deținută de Eurohold.

Vicepreședintele Cristian Roșu a declarat în exclusivitate pentru Newsweek România că nu a avut nici o discuție cu consilierul său în legătură cu vizita neoficială din Bulgaria. Mai mult, Roșu consideră că subordonatul său se află într-un grav conflict de interese.

Sofia, 14 noiembrie 2019

În dimineața zilei de 14 noiembrie 2019, consilierul Cristian Muntean a plecat de la București într-o vizită neoficială la Sofia, în Bulgaria, pentru a se întâlni cu Assen Christov, șeful grupului bulgar Eurohold, grup care controlează compania de asigurări Euroins.

Era însoțit de afaceristul Florin Valeriu Pandele, patronul service-urilor auto care funcționează sub umbrela firmei Auto Car Grup 1 Service. Dar și de un alt bărbat care s-a prezentat avocat și translator al lui Florin Pandele.

Cei trei au ajuns la sediul firmei Eurohold, din Sofia, unde s-au întâlnit cu Assen Christov, președintele Consiliului de Supraveghere al grupului Eurohold.

Grupul bulgar Eurohold deține în compania Euroins Asigurare și Reasigurare SA, firmă care s-a impus pe piața asigurărilor din România prin vânzarea polițelor obligatorii de tip RCA.

În timpul discuțiilor, Cristian Muntean i-a sugerat lui Assen Christov să ajungă la o înțelegere cu afaceristul Florin Valeriu Pandele în legătură cu diferențele de bani datorate de Euroins către service-urile afaceristului român.

Oficialii ASF, aduși în discuție

În timpul discuțiilor, consilierul Cristian Muntean i-a spus lui Assen Christov că nu este o întîlnire oficială, dar că vicepreședintele și prim-vicepreședintele ASF au fost informați despre întâlnire. Întrebat de Christov dacă prim-vicepreședintele ASF Doina Dascălu știe despre întâlnire, Cristian Muntean a replicat imediat: „Știe că am o întâlnire cu dumneavoastră. Azi, dar eu nu sunt într-o întâlnire oficială”.

Apoi, Cristian Muntean îi spune bulgarului să își rezolve problemele cu firmele afaceristului Florin Pandele, prezent la discuție, dar nu înainte de a-i atrage atenția că numărul plângerilor împotriva firmei Euroins și înregistrate la ASF au crescut.

La un moment dat, bulgarul îl întreabă clar pe Muntean dacă doamna Dascălu l-a rugat să vină la Sofia pentru a-i transmite îngrijorările ei cu privire la numărul mare de plângeri împotriva Euroins. Muntean a răspuns sigur pe el: „Da, acesta este mesajul!”

Ce s-a mai discutat în Bulgaria?

Cristian Muntean: Am cerut această întâlnire, să mă întâlnescu cu dvs., pentru că așa cum v-am spus înainte, am două motive. Primul să vă transmit mesajul din partea ASF, că ei sunt preocupați privind numărul… (de plângeri - n.r.)

Assen Christov: De ce nu este oficial? De ce au zis că e neoficial?

Cristian Muntean: Le-am zis că am o întâlnire cu dumneavoastră.

Assen Christov: Și le-ați spus motivul întâlnirii?

Cristian Muntean: Da, desigur.

Assen Christov: Ce le-ați spus?

Cristian Muntean: Le-am spus că mă voi întâlni cu dvs. și că vă voi întreba, neoficial, pentru că ne cunoaștem…

Assen Christov: Le-ați spus că motivele întâlnirii de astăzi, că ne întâlnim aici pentru că veniți împreună cu domnul Pandele să discutați cu noi problemele domnului Pandele?

Cristian Muntean: Nu, el are propriile lui probleme. Eu nu sunt implica în asta.

(Pentru a asculta înregistrarea pe mobil fără să descărcați aplicația apăsați pe „Listen in browser”)

Vicepreședintele Roșu: „Este conflict de interese”

Vicepreședintele ASF Cristian Roșu a declarat pentru Newsweek România că Cristian Muntean este consilierul său, dar că nu l-a mandatat pentru a se duce în Bulgaria: „El nu avea ce să caute acolo. Orice apariție a lui acolo pune sub semnul întrebării prezența ASF.

Eu, dacă sunt pe trotuar, tot vicepreședintele ASF sunt. Fără nici un mandat oficial din partea mea sau a ASF, este conflict de interese. Absolut, mă dezic de ceea ce a făcut. Absolut! Sigur!

Nu avea ce să caute un consilier acolo. Putea să fie un director pe care îl trimiteam noi cu delegație. Aici este un loc destul de sensibil, este o piață cu foarte mulți bani, este o piață cu foarte multe interese. Bine că nu a pus în gura mea și cine știe ce vorbe”.

Consilierul își contrazice șeful

Consilierul vicepreședintelui Cristian Roșu, Cristian Muntean, a precizat pentru Newsweek România că, în legătură cu vizita sa în Bulgaria, și-a informat superiorii: „L-am informat pe vicepreședinte despre această întâlnire. (...)

L-am informat înainte să mă duc acolo. I-am spus în felul următor: pentru că îi știu pe amândoi ( Pandele și Christov - n.r.), dar nu au stat niciodată la aceeași masă. Domnul Roșu nu a avut nimic de obiectat. Repet: nu am mers în calitate oficială. (…) Eu vă spun următorul lucru: am avut o discuție telefonică cu domnul Roșu în care i-am spus că merg în Bulgaria. Nu aș fi îndrăznit să mă duc fără să știe domnul vicepreședinte”.

Întrebat dacă a avut vreo discuție cu Doina Dascălu, prim-vicepreședintele ASF, înainte de a plecat spre Sofia, Cristian Muntean a declarat: „Am avut discuții cu amebele persoane înainte (de a vizita în Bulgaria - n.r.). Am fost la dânsa în birou. I-am spus că sunt niște conflicte în piață și că voi încerca în condițiile în care acestea tind să degenereze și să crească, voi încerca să am o întâlnire neoficială cu cei de la Euroins astfel încât să găsim niște soluții. Am fost consilierul dânsei pentru câteva luni.”

Am încercat să obținem un punct de vedere și de la prim-vicepreședintele ASF Doina Dascălu, dar aceasta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele transmise în acest sens.

Consilierul Muntean: „Am făcut din solidaritate față de instituție”

Consilierul Cristian Muntean a spus că s-a dus în Bulgaria pentru că este amic atât cu Florin Pandele, cât și cu Assen Christov: „Am mers în Bulgaria ca un prieten, ca un mediator.

Le-am spus că discutăm ca și cu niște prieteni. Le-am spus că vin aici ca un prieten și problemele dintre ei care ar putea să escaladeze ar afecta piața de asigurări, cât și instituția ASF. Era pus într-o poziție delicată inclusiv consiliul ASF.

Le-am spus foarte clar de la bun început faptul că am mers acolo în calitate de amic al celor doi. În aceste condiții le-am cerut să ajungă la un rezultat. Știam de exemplu că cei de la Auto Car ar fi vrut să le ceară falimentul. Un astfel de demers ar fi fost prost pentru toată lumea. Repet, le-am explicat că nu sunt în calitate oficială acolo, ci ca un amic”.

Întrebat care erau problemele între cei doi afaceriști, Cristian Muntean a spus că se certau din cauza unor datorii. „Se certau pe bani, dar sunt mai multe chestiuni acolo. Din câte știu, cei de la Euroins au făcut niște șicane clienților domnului Pandele. Nu era o chestie neapărat de hărțuire, dar era de șicanare a lor. Am încercat ca să pun cele două părți la masă să discute și să găsească soluții.

Pentru că nu era în interesul nici al firmei de asigurări, nici a service-urilor, nici al ASF să apară un scandal în piață. Nu am o astfel de atribuție oficială. Am făcut din solidaritate față de instituție”, a mai declarat Cristian Muntean.

Am încercat să obținem punctul de vedere și al afacristului Florin Valeriu Pandele, dar o angajată a service-ului Auto Car a spus că o să-i transmită că a fost căutat: „O să-i spun să vă sune dânsul dacă consideră că e important”. Pâna la publicarea articolului nu a sunat.

Euroins, sancționată de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară este instituția care reglementează și supraveghează piețele asigurărilor, a pensiilor private și a pieței de capital. Pe 12 februarie 2020, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis amendarea companiei Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. cu suma de 500.000 de lei, dupa ce a constatat mai multe deficiențe legate de plata polițelor RCA.

„Consiliul ASF a decis sancționarea societății EUROINS cu amenda în cuantum de 500.000 de lei. În urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 132/2017 - RCA în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA.

Au fost constatate, de asemenea, deficiențe cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societății, precum și nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice și a calității datelor”, se menționează într-un comunicat al ASF.

În aceeași zi, ASF a mai decis să desemneze Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator temporar la Euroins pentru o perioadă limitată de timp, până la numirea unui nou Consiliu de Administrație, aflat în aceea perioadă în proces de autorizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te