PROFITORII CORONACRIZEI (II) 435.000 lei în 10 zile pentru chinezul cu dosar la DNA

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 07.04.2020 - 08:52

Echo International Industry SRL București, unic asociat chinezul Chen Lidong. Martie - aprilie 2020, zece zile din perioada stării de urgență: opt contracte, 435.000 lei. Numele lui Lidong a apărut, în 2015, într-o anchetă răsunătoare a Direcției Naționale Anticorupție.

SHARE

O anchetă care s-a dovedit, în final, un fâs: cele două nume mari din politică acuzate de spălare de bani au fost achitate defintiv patru ani mai târziu.

Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 în România și publică o serie de articole pe această temă.

Combinezoane nesterilizate: 108 lei/bucata

Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) arată, statistic, succesul înregistrat în perioada 24 martie-2 aprilie 2020 de societatea Echo International Industry SRL București, pe fondul crizei de materiale destinate combaterii Cobid. În această perioadă, firma deținută de Chen Lidong (46 de ani) a semnat opt contracte pentru furnizarea măști și ochelari de protecție, precum și combinezoane.

”Vârfurile” au fost la Iași: 216.000 lei de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru 2.000 de combinezoane nesterelizate (108 lei bucata) și 1.000 la Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” – 1.000 de bucăți, la același preț.

Pe locul 3 în top, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud SA care a cumpărat 20.000 de măști de protecție respiratorie, la 4,5 lei bucata: 90.000 de lei în total.

Pe lista contractanților Echo International Industry a intrat și Prefectura București care a cumpărat, contra sumei de 302 lei, patru cutii de mănuși de unică folosință pentru personalul instituției.

Conectați la sistemul militar

Anterior, societatea chinezului Lidong apare pe site-ul destinat achizițiilor publice exclusiv prin contracte semnate cu Armata și Jandarmeria pentru furnizarea de mănuși de ceremonie, ecusoane, embleme, echipamente militare (îmbrăcăminte).

Conform site-ului firmei, aceasta furnizează echipamente și uniforme militare pentru Jandarmerie, Armată, Poliție, Poliția Locală și Direcțiile Silvice. ”(...) cu o experienta de peste 10 ani in furnizarea de uniforme si accesorii de echipament catre diverse Ministere si Autoritati ale Statului, suntem o reprezentanta a peste 50 de producatori din China”, se menționează în prezentarea de pe site.

Datele financiare arată că, până în 2018, Echo a tot scăzut la capitolul cifră de afaceri ajungând la 2,8 milioane lei, cu 9 angajați.

Cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei – 21,6 milioane de lei – a fost în 2008, atunci când a ajuns și în centrul unei afaceri care, ulterior, a adus multe breaking news-uri la televiziunile de știri.

2008: Lidong, contract pentru materiale electorale

În 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a trimis în judecată pe Goerge Scutaru și Dan Motreanu, doi lideri ai PNL care, în 2008, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani.

Povestea suna așa: președintele Consiliului Județean Buzău de la acea vreme, Cristinel Bîgiu, denunțător în dosar, ar fi primit o mită de 700.000 de euro în schimbul acordării sprijinului pentru punerea în posesie a unei persoane cu terenuri din municipiul reședință de județ. Bîgiu i-a dat 170.000 de euro lui Scutaru (deputat și președinte al organizației PNL Buzău la acel moment) și 250.000 de euro lui Motreanu (pe atunci, secretar general al PNL). Banii au fost folosiți pentru finanțarea campaniilor electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidaților PNL.

Revenind la Scutaru, acesta a utilizat banii pentru a cumpăra, printr-o firmă a sa,

materiale electorale de la Echo International Industry SRL, societatea deținută de Chen Lidong.

Conform ziare.com, ”Firma cetățeanului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripționate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli și șorturi.

Inscripționarea materialelor cu sigla PNL a fost făcută în China, iar lotul de marfă a fost livrat în containere, prin portul Constanța.”

„La contractul acela nu ne-am mai primit toți banii, dar am reușit să nu rămânem în pagubă”, a declarat Sorin Pentelie, reprezentant al firmei lui Lidong.

În ciuda acuzațiilor, judecătorii i-au achitat pe Scutaru și Motreanu, sentința definitivă fiind dată în iunie 2019, pe motiv că fapta nu există.

Din cauza acestui dosar, în martie 2015, Scutaru și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial al președintelui Klaus Iohannis, iar Motreanu din cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

”Noi furnizam și în trecut astfel de materiale, fiind, de exemplu, producători de combinezoane printr-o fabrică din China. Acum am fost solicitați expres de către unități medicale să aducem. Afacerile noastre erau oricum pe creștere pe baza unor contracte de anul trecut, dar, într-o anumită măsură, contractele din această perioadă vor contribui la creștere”, a declarat Sorin Pentelie, reprezentant Echo International Industry SRL

______

Este al doilea episod al serialului PROFITORII CORONACRIZEI al Newsweek România

În primul episod, am scris despre cum, deși până în 2019 activând fără succes în domeniul construcției de piscine, societatea Nicoletei Elena Diaconescu a încasat 1,1 milioane de lei de la mai multe spitale din toată țara.

Despre Diaconescu, presa a dezvăluit că a trecut de la angajarea de fete pentru videochat la contracte publice de zeci de milioane de euro în sectorul păstorit în trecut de fostul edil Marian Vanghelie.

Citește și: PROFITORII CORONACRIZEI I

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.