În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.07.2023 - 21:11
Reședința lui Minel Prina din Italia Foto: NWR
Reședința lui Minel Prina din Italia Foto: NWR

Minel Prina i-a cărat șpăgile lui Darius Vâlcov în dosarul tablourilor. Ambii au fost condamnați la închisoare și s-au refugiat în Italia, la Milano. Vâlcov l-a angajat pe Prina la firma pe care o controlează.

SHARE

Newsweek România a prezentat, în episodul trecut, reședința și afacerile pe care Darius Vâlcov, fostul ministru al finanțelor publice, și concubina acestuia le derulează la periferia orașului Milano.  

La 15 minute de mers cu mașina de reședința lui Vâlcov s-a stabilit și Minel Prina, și el fost primar al orașului Slatina. 

Cei doi sunt extrem de apropiați. Au fost, printre altele, ambii, primari ai orașului Slatina. 

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

Și Prina și Vâlcov au fost condamnați la închisoare cu executare în același dosar: primul i-a cărat jumătate din șpaga pe care, celălalt, a luat-o de la omul de afaceri, Theodor Berna, în momentele în care nu o încasa personal din biroul aceluiași om de afaceri. 

Citește și: EXCLUSIV Vâlcov și concubina, noi afaceri în Italia. Vrea să convingă Justiția că e italian de 5 ani

Acum, Vâlcov l-a angajat, conform documentelor din instanțele italiene, pe Prina la firma concubinei sale. 

Afacerile lui Prina merg ca unse în România după fuga în Italia. Le-a vândut copiilor, care câștigă în continuare contracte cu statul. 

Prina și Vâlcov, de nedespărțit și în Italia

Polițiștii nu l-au găsit acasă pe Minel Prina, la începutul lunii mai, când a fost condamnat la 4 ani și jumătate pentru trafic de influență. 

A fost prins, o săptămână mai târziu, la Milano, la 1400 de kilometri de domiciliul său din Slatina. 

Citește și: Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv, cu executare, la 3 ani și 10 luni

Pentru a convinge Justiția italiană că este „înrădăcinat” în societatea din Peninsulă, Minel Prina avea nevoie să prezinte printre altele că este angajat și că are un contract de închirierea unei locuințe în această țară.

Conform documentelor depuse de Prina la Curtea de Apel Milano, acesta este angajat cu normă întreagă la compania Anvet SRLS din Milano.

Newsweek România a arătat că această companie este deținută integral de către Dumitru Andreea Elena, dar controlată din umbră de către Darius Vâlcov. 

Prina a semnat cu concubina lui Vâlcov contractul de muncă pe data de 1 februarie, cu trei luni înaintea pronunțării definitive din dosarul său din România. 

Vezi aici documentul din instanță depus de Minel Prina din care reiese că este angajat la compania concubinei lui Vâlcov

La momentul respectiv, avea deja o condamnare cu executare în primă instanță. 

Muncește de la 9 la 5 la firma concubinei celui căruia i-a cărat șpăgile 

Conform sentinței primite în România și menționată în actele justiției italiene, Prina a fost cărăuș pentru 2,5 milioane de lei dintr-un total al șpăgii de 6 milioane de lei. 

Mai exact, Prina a mers în biroul omului de afaceri Theodor Berna și a ridicat personal, în cinci tranșe, mita pentru Vâlcov.

Conform contractului de muncă încheiat între Prina și Dumitru Andreea, primul muncește 20 de ore pe săptămână la firma controlată de Vâlcov. 

De la 9 dimineața la 5 după amiaza în calitate de angajat administrativ.

“(…)

Art. 5. Obiectul contractului și cadrul profesional. 

Lucrătorul va fi încadrat în categoria Y-salariat pct. cu calificarea de angajat administrativ și înscris la nivelul 5, nivel profesional al încadrării unice prevăzute de CCNL aplicat raportului urmând să fie repartizat la următoarele sarcini: angajat administrativ. 

Art. Programul de lucru, care se consideră part-time, este stabilit la 20.00 ore pe săptămână. Lucrătorul nu se poate abține de la prestarea unei munci care depășesc orele convenite atunci când societatea însăși, pentru nevoi contingente, face o cerere prealabilă scrisă sau verbală în limitele pe care legea sau contractul colectiv național aplicat le permite."

Micul SRL controlat de Vâlcov a raportat la Fiscul italian doi angajați, dintre care unul permanent și altul colaborator. 

Prina este în cea de-a doua categorie. 

Vezi aici contractul de muncă al lui Minel Prina din Italia

Pentru munca prestată în folosul companiei lui Vâlcov, Prina a primit un salariu de 765 Euro.

Vezi aici ștatul de plată al lui Prina

Prina locuiește cu fiica studentă la modă 

În fața judecătorilor italieni, Prina a susținut că profesia sa este de inginer electrician, că nu are proprietăți în Italia și că a fost funcționar public în România până în 2015. 

Conform Monitorului Oficial, Minel Prina a mai fost cel puțin până în noiembrie 2017 reprezentant al Unității Teritorial Administrative a municipiului Slatina în compania Slatina Industrial Parc SA deținută chiar de către orașul Slatina. 

A mai susținut că locuiește în Milano cu fiica sa, care este studentă la un institut de modă din Milano.

“Locuiesc cu fiica mea de 23 de ani, care este studentă în design vestimentar la Institutul Marangoni din Milano. Fiica mea și cum mine locuim împreună în Milano. În acel moment mi-am găsit un loc de muncă în Italia și mi-am stabilit domiciliul după cum reiese din documentația pe care o prezintă avocatul meu.".

Tot în actele depuse la instanța italiană, Prina susținea că s-a mutat la Milano pentru că, “la 19 ani, fiica sa, care absolvise în România studii diplomatice, dorea să se înscrie la Politehnica din Milano la cursurile de inginerie în construcții, trecând deja de testul comisiei de admitere.".

Plătește 1340 Euro chirie lunară pe două camere în Milano

În decembrie 2022, cu aproape jumătate de an înainte să fie condamnat definitiv în România, Prina împreună cu fiica sa cea mare au închiriat un apartament cu două camere în Milano. 

Cei doi au încheiat cu proprietarul apartamentului un contract pe patru ani de zile, cu o chirie anuală de 16.080 Euro. O chirie lunară de 1340 Euro pentru un apartament mobilat cu două camere și mezanin la parterul unui imobil istoric cu cinci etaje etaje dintr-o zonă periferică a orașului.

“Proprietate: Locatorul acordă un contract de închiriere locatarului, care ca atare acceptă, o unitate imobiliară situată în Milano, Via Monte Ortigara nr. 4, parter, compus din doua camere, doua bai si mezanin. Date cadastrale: fila 482, partea 5, sub 765, z.c. 2, cat A/3, cl. 6, camere 4.5, R.C. E 848,28. Orice alt accesoriu sau accesoriu al proprietății neindicat în mod expres și specific trebuie exclus din obiectul contractului de închiriere. Imobilul va fi închiriat mobilat conform facturii semnate separat de părți, de asemenea, imobilul trebuie să fie destinat exclusiv utilizării rezidențiale”. 

Vezi aici contractul de închiriere al lui Minel Prina

Contract Inchiriere Apartament 2 Camere Minel Prina Milano by Mihai Duta on Scribd

Salariul pe care Prina îl câștigă ca angajat al lui Vâlcov este jumătate din prețul chiriei. Plus că a fost nevoit să plătească un avans, așa că Prina a prezentat instanței un cont de Revolut unde avea peste 8000 de Euro. 

Newsweek România a fost la apartamentul lui Prina din Milano, însă nu l-a găsit pe acesta acasă. Nici numele său și nici cel al fiicei sale nu au fost trecute pe plăcuța de identificare a locatarilor din imobil. 

Imobilul este ca o mica fortăreață: porți de acces înalte și mereu ferecate, gratii la ferestrele de la parter unde-și are apartamentul fugarul din România și camere de luat vederi. 

Accesul se face doar prin partea din față a clădirii care formează cu imobilele vecine un zid inexpugnabil de 4 etaje. 

Împrejurimile reședinței lui Prina nu sunt prea generoase în facilități și nici nu oferă o priveliște spectaculoasă.

Însă respiră dulcele aer al libertății. Pentru o persoană care a refuzat să își exercite pedeapsa cu închisoarea în România. 

Vezi aici poze și video cu reședința lui Minel Prina din Milano.

Un avocat al românilor îl ține în Italia

Spre deosebire de majoritatea fugarilor români, care aleg să se predea în sud și să locuiască în nordul Italiei, Prina a fost prins în nordul Italiei, în Bologna, la doi pași de Milano. 

Și l-a luat apărător pe Dall’Ala Paolo din Padova care se recomandă pe propria pagină de internet drept avocat al cetățenilor români și moldoveni. 

Acesta a reușit într-un timp foarte scurt să convingă Curtea de Apel din Milano că Prina nu trebuie extrădat în România: 

“Citind procesul-verbal de arestare a cetățeanului român Prina Minel Florin, născut în Slatina (...) cu domiciliul în Milano, Via Monte Ordigara, nr. 4, apărat de avocat Paolo Dall'Ara de la Tribunalul Padova efectuat de politia judiciara la data de 9.5.2023 la ora 9.40 in executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de Autoritatea Judiciara a Romaniei;

(...)

validează arestarea lui Prina Minel (...) în legătură cu infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani, care fac obiectul mandatului european de arestare (...)

Aplică lui Prina Minel Florin măsura asigurătorie a obligației de ședere în Municipiul Milano, prescripând la fel să nu plece fără autorizarea prealabilă a acestei Autorități Judiciare.

Dispune eliberarea imediată a lui Prina Minel Florin, dacă nu este reținut pentru orice altă cauză, trimițându-l la Direcția Penitenciarului San Vittore din Milano pentru executare”. 

6.     Vezi aici sentința Curții de Apel din Milano prin care e respinsă arestarea lui Prina.

Copiii lui Prina câștigă lucrări de milioane cu statul

Minel Prina deținea o serie de afaceri în România. 

Cu puțin timp înaintea condamnării sale definitive le-a trecut pe numele celor doi copii. 

Aceste companii au câștigat contracte cu statul și înainte și după condamnarea cărăușului șpăgilor lui Vâlcov. 

Andreea Prina, studenta la modă la Milano,  deține 100% din acțiunile companiei Alpha Idealmaap Group SRL. 

Tatăl său i-a vândut afacerea cu trei săptămâni înainte să fie condamnat definitiv. 

Conform site-ului www.e-licitatie.ro, compania a câștigat doar un contract pentru modernizarea unui centru cultural din Moveni în valoare de 300.000 lei.

În plină pandemie, Prina Andreea înființase, alături de tatăl ei, Alpha Maap Restaurants SRL și ieșise din acționariatul unui alt restaurant: Galetto Ristorante din București cu specific italian. 

Fiica lui Prina și-a descoperit apetitul pentru afaceri la 18 ani când a fondat compania Smart Rominalcona SRL al cărei obiect de activitate era fabricarea articolelor din beton. 

Fiul, afacerist de mic cu statul

Prina Ionuț, băiatul fostului primar al Slatinei, și-a descoperit tot la o vârstă fragedă, la doar 19 ani, apetitul pentru afaceri: a cumpărat în februarie 2023 tot pachetul de acțiuni de la compania Alpha Maap Creations SRL de la un apropiat al familiei Prina. 

Compania se ocupă cu închirierea și vânzarea de utilaje pentru construcții. 

Conform site-ului www.e-licitatie.ro, compania a câștigat contracte cu autorități locale sau centrale, în perioada 2007-prezent, în valoare totală de 27,6 milioane lei. 

Contractele au curs și după fuga lui Prina în Italia. 

Cel mai nou este un contract în valoare de 590.000 lei pentru construcția unei stații de epurare la spitalul de psihiatrie Cronici Schitu Greci. 

Numele lui Minel Prina apare în declarația de avere a soției sale, Prina Marinela, din 2021, în calitatea sa de șefă a Serviciului de Ambulanță Olt. 

Aici, soția sa menționează că acesta este administrator la Alpha Ideal Maap Group SRL, dar și director general al Alpha Maap Creations SRL. 

Citiți în episodul următor al serialului de investigații Newsweek România, pe urmele infractorilor români din Italia, despre locul unde se ascunde un fost ofițer de informații condamnat la închisoare în România. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te