DOCUMENTE EXCLUSIVE Licitația pentru corvete, blocată de Damen. MApN nu semnează contractul încă

DE Petru Zoltan | Actualizat: 09.07.2019 - 16:59
Vas al Damen/FOTO: damen.com

Compania olandeză Damen a contestat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construirea celor patru corvete. Recent, ministrul Gabriel Leș anunța că cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a fost cea a asocierii dintre Naval Group (Franța) și Șantierul Naval Constanța.

SHARE

UPDATE: Mai jos, în facsimil, poate fi consultat documentul depus de Damen la Curtea de Apel București. Conform acestuia, olandezii au reclamat ca ilegală recenta decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, conform căreia o plângere a Fincantieri ar fi tardivă. Despre istoria acestei plângeri la CNSC, Newsweek România a scris aici.

Consecința este, conform surselor Newsweek România, că Ministerul Apărării nu va semna contractul cu Naval Group, încă, ci va aștepta decizia Curții de Apel București în legătură cu plângerea de la CNSC a italienilor de la Fincantieri. Culmea, italienii și-au retras plângerea. Asta înseamnă, însă, că documentul depus de Damen rămâne fără obiect.

 

______

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, cele trei oferte depuse de italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen și francezii de la Naval Group. Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Naval Group a câștigat, confirmând dezvăluirile Newsweek România

După mai multe luni de tergiversări, ministrul Gabriel Leș a anunțat săptămâna trecută că "luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională.

Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanţa."

Citește și: Damen invocă articolele din Newsweek România pentru a cenzura presa olandeză

Potrivit ministrului, "perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, în trei ani de zile prima corvetă", urmând ca celelalte trei, până la termenul în maxim 7 ani de zile. Cele trei companii aveau la dispoziție un termen de zece zile pentru a contesta rezultatul licitației.

Conform unor surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în cursul acestei zile, pe adresa Departamentului pentru Înzestrarea Armatei a venit contestația depusă la instanță de compania Damen. "Se contestă procedura de licitație", a spus o sursă din cadrul Armatei.

Ce spun olandezii

Cele trei firme au fost anunțate oficial de către reprezentanții Armatei cu privire la rezultatul licitației. Olandezii de la Damen au emis un comunicat de presă în care au anunțat că pe 2 iulie au fost informați oficial cu privire la rezultatul licitației privind Programul de înzestrare esențial "Corvetă multifuncțională".

Citește și: Avocatul securist Mușat, reprezentant al Damen

"Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) și din Uniunea Europeana. Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească – cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat după atribuirea contractului și în termenele stabilite", se menționa în comunicat.

Însă olandezii de la Damen au atras atenția că urmăresc cu "interes și preocupare majoră" anunțul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncțională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te