În ediția sa de miercuri, cotidianul olandez NRC a publicat un articol intitulat "Damen face lobby la nivel înalt pentru a împiedica publicarea memo-urilor".
Memo-urile invocate descriu discuții din 2016 între Ministerul Afacerilor Externe olandez și Damen, în urma impunerii de către Banca Mondială a unor sancțiuni companiei olandeze.
Citește și: "Pirații" de la Damen, în apele lui Dragnea
Așa cum Newsweek România a mai scris, în 2013, Damen a câștigat un contract pentru a livra o navă de patrulare în cadrul Programului de pescuit din Africa de Vest, o inițiativă susținută de Banca Mondială pentru a proteja coasta din Sierra Leone împotriva pescuitului ilegal. Proiectul a mers prost de la început. Oficialii din Sierra Leone s-au plâns că nava a fost dotată extra cu tehnologii inutile, motiv pentru care prețul a crescut cu cinci milioane de euro față de prețul inițial. Atunci, Banca Mondială s-a opus acestei achiziții, dar oficialii din Sierra Leone au continuat, totuși, procesul de achiziție.
Apoi, pe unul dintre formularele Băncii Mondiale la rubrica "intermediar", reprezentanții Damen au scris "niciunul". Această gravă omisiune a fost investigată de Banca Mondială. Potrivit unei surse din cadrul BM, citate de jurnaliștii olandezi, Damen a plătit un intermediar. La rândul lui, intermediarul ar fi plătit oficiali din Ministerul Pescuitului din Sierra Leone.
Acum, NRC arată că, deși a cerut Ministerului acele memo-uri, Damen se opune și a cerut unei instanțe din Rotterdam să nu permită transmiterea documentelor către jurnaliști. Motivul invocat de compania olandeză este că acestea i-ar afecta reputația, mai ales acum, când se află în cărți pentru un contract de 3,6 miliarde de euro pentru construcția de submarine pentru statul olandez. Damen a oferit și un exemplu de contract pierdut din cauza unor articole de presă: cel pentru corvete din România.
Într-adevăr, după o saga de aproape un an de zile, urmărită îndeaproape de către Newsweek România, licitația pentru construcția de corvete a ajuns într-un punct mort: a fost anulată de către Ministerul Apărării la începutul lunii ianuarie a.c.
Motivația a fost expusă într-o „informație de presă" a Armatei din 11 ianuarie a.c. Conform acestei informații, există două argumente pentru decizia radicală: în primul rând, depunerea unei plângeri penale „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial <Corvetă multifuncțională>"; în al doilea rând, "un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la <Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.>, solicită <anularea în tot a HG nr. 48 / 2018>, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite".
Cu totul curios, ca reacție la această informație de presă a MApN, unul dintre competitori a emis un comunicat prin care și-a declarat susținerea față de ancheta penală. Și mai interesant, competitorul respectiv, compania olandeză Damen, pare să știe ce vizează ancheta, conform acestui paragraf din comunicat: „Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale."
Cel mai probabil, „informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale" la care se referă Damen sunt prețurile oferite de cei trei competitori (Damen, Fincantieri și Naval Grup).
Prețurile au fost publicate, în exclusivitate, de către Newsweek România, pe 17 noiembrie 2018.
Citește și: Rezultatul licitației pentru corvete, ținut secret