EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.01.2023 - 20:09
Granița românească - Foto: INQUAM PHOTO, Virgil Simionescu

Austria a decis să se opună aderării României la spațiul Schengen invocând numărul mare de migranți ilegali care trec prin țara noastră cu destinația Viena. Cifrele oficiale arată că afluxul de migranți este mai mic dinspre România decât, să zicem, din Serbia.

SHARE

Autoritățile austriece au întocmit un raport pe baza interogării migranților și a traficanților arestați, dar și analizând datele de geolocație din telefoanele confiscate de la aceștia.

Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile austriece, România este pe locul 4 în topul traficanților după naționalitate, iar România este menționată ca țară de tranzit de jumătate din migranții care vin din Bangladesh.

Bulgaria și România sunt de asemenea menționate frecvent în cadrul sondajelor. Potrivit acestora, 78% dintre migranții afgani indică Bulgaria drept prima țară UE în care ajung, la fel și două treimi dintre marocani.

Pe de altă parte, 50% dintre migranții din Bangladesh afirmă că au traversat prin România, potrivit publicației austriece.

Peste 100.000 de migranți au fost prinși anul acesta în Austria.

Potrivit autorităților, 75.000 dintre ei nu fuseseră înregistrați și verificați anterior. Proporția migranților care au ajuns în Austria prin Grecia și Balcanii de Vest este de 20%

Citește și: Austria îi acuză pe români că sunt pe locul 4 în topul traficanților de migranți

 

Ce s-a detectat la granița cu Ungaria

Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

Ungaria raportează cifre record

Numărul relativ mic comunicat de Poliția de Frontieră către Newsweek România trebuie pus în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal. 

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269 254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi, miercuri, la Budapesta.

Pentru a ilustra creşterea, György Bakondi a spus: în 2021 au fost prinşi 122 239 de astfel de persoane, ceea ce reprezintă o medie de 335 de persoane pe zi.

În plus, anul trecut au fost prinşi 1924 de traficanţi de persoane, faţă de 1277 în anul precedent, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creştere semnificativă”, arată publicația hirado.hu

În Ungaria migranții pot ajunge prin Serbia ori prin România. Astfel că există două variante: fie migranții preferă să forțeze granița Serbiei cu Ungaria, fie vameșii români scapă un număr semnificativ de migranți.

Migranții ar prefera Serbia în detrimentul României

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale.

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe Ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Citește și: De ce merită România în Schengen. Argumentele care demonstrează că Austria e abuzivă

Ce spun statisticile pe 2022

Conform Frontex, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.

Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

"Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale", a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Citește și: Imaginea Securității despre situația din România în 1989: Frig, apă caldă 1-2 ore pe zi, foame

Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent.

Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te