Dragomir, fost col. SRI, silenzio stampa în Italia. Asociat cu primul magistrat închis pentru mită

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.07.2023 - 21:11
Daniel Dragomir, fost colonel SRI, stă în această clădire din Italia Foto: Newsweek România
Daniel Dragomir, fost colonel SRI, stă în această clădire din Italia Foto: Newsweek România
Judecătorul Ovidiu Puțura, asociatul lui Daniel Dragomir Foto: INQUAM Photos/George Călin

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, așteaptă într-o localitate liniștită din nordul Italiei să-i fie echivalată pedeapsa din România. A scăpat de extrădarea în țara natală unde a fost asociat în afaceri cu primul magistrat român condamnat pentru dare și luare de mită.

SHARE

Formigine este o micuță localitate cu doar 30.000 de locuitori, situată în provincia Modena din nordul Italiei. 

E un colț de rai la care ajungi în 10 minute după ce părăsești autostrada del Sole care te duce de la Milano la Bologna. 

Aici într-un apartament dintr-un bloc situat în centru, fostul colonel SRI așteaptă să-i fie echivalată în Italia pedeapsa cu 3 ani și 10 luni primită în România pentru fapte de corupție. 

Citește și: În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

Și-a închis toate afacerile din România iar apartamentul cu două camere din București îi pus sub sechestru al DNA.

Soția sa, tot fost cadrul SRI, a fost condamnată , în același dosar, la doi ani cu suspendare. 

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

În trecut, cei doi au fost asociați în afaceri cu primul magistrat din România care fusese condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. 

De la multă vorbă la silenzio stampa

În România, Daniel Dragomir era un tip volubil, care nu se dădea în lături de la nici o discuție mai încinsă, ba chiar la dispute aprinse cu foștii săi șefi din SRI: Florian Coldea, George Maior sau chiar cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Citește și: EXCLUSIV Vâlcov și concubina, noi afaceri în Italia. Vrea să convingă Justiția că e italian de 5 ani

Înființase chiar o inițiativă civică, România al cărei scop declarat era să lupte împotriva statului paralel. 

”România este astăzi prizoniera unor structuri de putere ocultă, nelegitime, subordonate unor interese străine. Mass-media le-a numit statul paralel. Eu le numesc şi vi le prezint ca securitatea 2.0, a doua formă pe care securitatea a îmbrăcat-o după decembrie 1989”, afirma, în urmă cu șase ani, Dragomir la lansarea inițiativei România 3.0. 

Stat paralel din care el făcuse parte până în 2013 când a fost concediat. 

După ce a fost condamnat la închisoare cu executare a fugit departe. În Italia. Unde a intrat în silenzio stampa. 

Newsweek România a mers pe urmele lui Dragomir în localitatea Formigine unde și-a declarat rezidența în fața autorităților italiene încercând să discute cu acesta despre motivele fugii din România, de ce nu a acceptat să-și execute pedeapsa în închisorile din România etc

Dintre toți cei 12 fugari români, pe care i-am inclus în investigația noastră, Daniel Dragomir este singurul care și-a pus la interfonul de la intrare numele de familie. 

Semn că are foarte mare încredere în faptul că nu va fi extrădat în România și că Italia este noua lui țară adoptivă. 

“Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră”

La parterul blocului cu două etaje unde s-a stabilit fostul ofițer SRI e multă forfotă. 

Doamne cochete își verifică programul la coafor. 

Oameni grăbiți și plini de viață intră și ies din cafeneaua de la parterul blocului. 

Daniel Dragomir, fost colonel SRI, stă în această clădire din Italia Foto: Newsweek România

Am vrut să-l invit pe Dragomir la o o discuție la o cafea chiar pe terenul domniei sale să discutăm de motivele fugii sale, de relația tumultoasă pe care a avut-o cu foști șefi ai SRI și cu fosta șefă a DNA, de dosarul Black Cube, de lupta de putere permanentă din România etc

Ne-a răspuns cu pronto așa cum ar face-o orice italian, deși e fugit în această țară doar de doi ani. 

Totuși când a auzit că i se adresează cineva în limba română nu a rămas blocat pe limba italiană sau, mai rău, să se facă că nu înțelege limba sa natală. 

Părea totuși extrem de suprins că i-am răspuns în limba română după care ne-a tratat cu un refuz fără să ne dea vreun argument de ce nu acceptă nici măcar o discuție neoficială. 

Vezi aici video cu refuzul lui Daniel Dragomir de a discuta cu Newsweek România

Am rămas un pic surprins de lipsa de transparență a fostului ofițer SRI pentru că aceasta contrastează puternic cu locvacitatea pe care acesta o afișa în România. 

Aceeași schemă: predă-te în sud, stai în nord

După fuga din România a apelat la același truc și aceeși rețea a gulerelor albe condamnate în România care au fugit în Peninsulă: se predau în sud dar locuiesc în nordul acestei țări. 

S-a predat la Bari la 720 de kilometri de localitatea în care locuiește. Și la 1700 de kilometri de fosta casă din România: un apartament cu două camere la etajul 10 din sectorul 5 din București. Pe care DNA a pus sechestru. 

Aici și l-a luat apărător pe același avocat al fugarilor români: Cristian di Giusto. 

Acesta a reușit să convingă aceeași Curte de Apel din Bari că fostul ofițer SRI nu poate și nu trebuie predat autorităților române în baza mandatului european de arestare emis de către acestea. 

Motivul? Același clasic dar care a reușit să convingă mulți judecători italieni: condițiile de detenție precare din închisorile românești. 

Nu suportă condițiile de detenție de acasă

Când spui urgent în limba română înseamnă de la un minut la altul, de la o zi la alta, dar nicidecum după doi ani.

Atât le-a luat judecătorilor de la Curtea de Apel din Bari doar să refuze predarea lui Dragomir autorităților române. 

Dragomir s-a predat în februarie 2021 polițiștilor italieni din Bari iar instanța din această localitate a respins de abia peste un an și opt luni, în octombrie 2022, predarea acestuia. În tot acest timp, acesta a fost în libertate. 

“Ascultându-l pe procurorul general în persoana dr. Pasquale De Luca (care a încheiat refuzul de predare) și avocatul apărător Cristian Di Giusto (care a încheiat în conformitate cu solicitarea procurorului) în ședința colectivă din 6 octombrie 2022, cu participarea personală a lui Dragomir, a soluționat în cameră și a pronunțat următoarea hotărâre: 

(...)

Curtea de Apel Bari, secția a III-a penală, având în vedere art. 17 Legea nr. 69/2005, refuză, în prezent, predarea lui Dragomir Daniel către Autoritatea Judiciară a României.”, se arată în sentința din octombrie 2022 a Curții de Apel din Bari. 

 Vezi aici sentința Curții de Apel din Bari privind refuzul predării lui Daniel Dragomir

Motivul invocat de judecătorii italieni a fost că există un risc grav și concret de tratament inuman în închisorile din România pentru că suprafața celuleieste considerată neconformă cerinței unui spațiu individual minim de cel puțin 3 mp, excluzând grupul sanitar, și mobilierul. 

De la această decizie, Dragomir așteaptă în apartamentul său din Formigine echivalarea condamnării sale din România. 

Și nu numai că va putea aștepta câțiva ani dar are șanse reale ca, această pedeapsă, să fie convertită într-una mult mai ușoară care să-i dea posibilitatea să fie în libertate cu un minim control din partea autorităților italiene. 

Asociat cu primul magistrat condamnat pentru corupție

În 2013, după ce a ieșit din SRI, fostul ofițer de informații s-a apucat imediat de afaceri. 

Unul dintre primii săi asociați și ai soției sale, tot o fostă angajată a SRI, au fost Ovidiu Puțura și soția acestuia. 

Puțura a fost judecător la Curtea de Apel din Cluj și secretar de stat în Ministerul Justiției, numit acolo de Victor Ponta în 2014. 

A fost și primul magistrat din România condamnat în 2017 la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. A luat 5 ani pentru dare și luare de mită. 

În plus, ca și Dragomir, a intrat în coliziune frontală cu șefii SRI. După ce a început să aibă probleme cu Justiția. 

Spre deosebire de Dragomir, fostul magistrat a executat jumătate din pedeapsă la penitenciarul din Baia Mare. 

Puțura are acum un cabinet de avocatură în București. 

Poate fi oferi consultanță juridică diversă. Inclusiv unui fugar. 

Un cub negru pentru Kovesi

La fel ca asociatul său, fostul judecător din Cluj, Dragomir s-a lansat într-o serie de acuzații, pe care nu au reușit să le dovedească, la adresa unor practici de interferență în Justiție a serviciilor de informații. 

Dacă Puțura dă interviuri judecătorilor din Marea Britanie în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, încercând să acrediteze ideea că serviciile de informații și nu judecătorii dau sentințe în dosarele din instanțe, Dragomir a mers chiar mai departe. 

A strâns 135.000 Euro și a angajat compania israeliană Black Cube pentru a-i cotrobăi în corespondența electronică fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, și apropiaților acesteia pentru a strânge orice informații menite să o discrediteze.

În 2016, a fost și arestat de către DIICOT în acest dosar care acum se află pe rolul instanțelor de judecată. 

Salt de la lupta antitero la relații publice

În urmă cu zece ani, Dragomir a trecut direct de la lupta antiteroristă din SRI la afaceri în domeniul relațiilor publice în privat. 

Două domenii total antagonice. 

A cumpărat pachetul de acțiuni al firmei Daiman Media SRL de la Daniela Ostafi, o fostă asociată a Mihaelei Nicola, una din acționarele companiei de PR The Group SRL. 

Despre aceasta au circulat zvonuri, niciodată dovedite, că ar fi fost una din companiile acoperite ale SRI. 

După care s-au apucat de consultanță unde, soții Dragomir, au fost asociați cu soția lui Ovidiu Puțura și cu acesta. Compania se numeștes Peer House Consulting SRL. 

Soția mai are o altă companie cu un nume similar Peer House Communication SRL.

Însă ambele sunt cvasifalimentare. 

Soții Dragomir au mai încercat marea cu degetul și în reciclarea deșeurilor, înființînd LMD Economic Grup cu Rochain Luisa, o ONG istă. Afacerea pare să nu fi mers deloc.  

Însă cea mai interesantă afacere a familiei Dragomir este un alt SRL care a fost prins în vâltoarea dosarului său din justiție. 

Marinela apare, încă în actele Registrului Comerțului, asociată la Emar Investment Group SRL firmă aflată acum în insolvență cu datorii către bugetele locale și creditorii privați. 

Este chiar compania pe care a fost înregistrat autoturismul Porsche Cayene pe care judecătorii au afirmat că Dragomir l-a primit drept șpagă în dosarul în care a fost condamnat la închisoare cu executare. 

Conform romaniacurata.ro, celelalte două asociate în această companie sunt două foste angajate a omului de afaceri care i-a dat șpagă lui Dragomir. 

Autoturismul este acum confiscat de stat și aflat în proprietatea Direcției de Executări Silite din ANAF. 

 Cu asociații plecați, afacerea familiei Dragomir a intrat în faliment. Creditorii încercă cu disperare să-și mai recupereze ceva din datoriile pe care acesta le-a lăsat în urmă.

Citiți în episodul următor despre ce afaceri și cum și-a reluat viața în Italia un fost mare baron de județ. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te