Damen blochează licitația pentru o navă a FRONTEX, pe modelul sabotării achiziției corvetelor MApN

DE Petru Zoltan | 03.12.2019 - 10:02
Exercițiu al FRONTEX în Catania/FOTO: frontex.europa.eu
Exercițiu al FRONTEX în Catania/FOTO: frontex.europa.eu

Compania olandeză Damen, cea care a blocat atribuiea contractului pentru cele patru corvete militare, a contestat în instanță o nouă licitație. De data aceasta la Poliția de Frontieră, instituție care a organizat o licitație de aproximativ 130 de milioane de lei.

SHARE

Procedura de achiziție are ca obiect dotarea cu o navă maritimă de patrulare costieră necesară Agenției Europeane pentru Gestionarea Cooperarii Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX).

Oferta depusă de Damen a fost declarată neconformă, motiv pentru care a fost respinsă de Poliția de Frontieră. Conform documentelor aflate în posesia Newsweek România, comisia de atribuire a licitației de la Frontieră a constatat nu mai puțin de 37 de neconformități în oferta depusă de olandezi.

Contestația licitației de la Poliția de Frontieră este asemănătoare cu cea prin care s-a solicitat anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde de euro pentru construcția celor patru corvete necesare înzestrării Armatei Române.

Licitație câștigată de italieni

Poliția de Frontieră a anunțat în martie 2019 că vrea să cumpere o „navă maritimă de patrulare și trei șalupe de intervenție necesare FRONTEX”. Valoarea contractului a fost estimată la aproximativ 130 de milioane de lei pentru nava maritimă de patrulare, plus alte 34 de milioane lei pentru cele trei șalupe. La licitație s-au înscris italienii de la Vard Brăila, estonienii de la Baltic Workboats și olandezii de la Damen. Contractul pentru construcția și livrarea navei de patrulare a fost câștigat de Vard Brăila.

Ofertă olandezilor, neconformă

În schimb, oferta olandezilor a fost declarată neconformă „întrucât nu satisfice în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini”. De exemplu, comisia de atribuire a licitației a constatat că propunerea tehnică depusă de Damen nu respectă cerința privind asigurarea umidității relative sub 60%; ofertantul (Damen - n.r.) nu respectă cerința privind dotarea navei cu un sistem de păstrare parâme manevra pe tamburi în dreptul babalelor cu respectarea cerinței privin diametrul parâmelor; ofertantul nu respect cerința privind dotarea navei cu un sistem de guvernare acționat electro-hidraulic și dublat de un sistem manual de avarie; ofertantul nu respectă cerința privind dotarea navei cu echipament de luptă împotriva incendiilor; ofertantul nu respectă cerințele privind instalația de încălzire, ventilație și climatizare nazalizată. Acestea sunt doar câteva din cele 37 de nereguli constatate în oferta depusă de olandezii de la Damen.

Corvetele militare, blocate la instanță

Avocații companiei Damen în România trag de timp pentru a tergiversa și bloca în instanță semnarea contractului de 1,6 miliarde de euro pentru achiziționarea celor patru corvete necesare pentru înzestrarea Armatei Române. Licitația a fost câștigată de compania franceză Naval Group.

Nemulțumiți de rezultatul licitației, compania Damen a apelat la serviciile societății de avocați Mușat & Asociații, în speranța că aceștia vor reuși în instanță să schimbe rezultatul licitației. Până acum nu au reușit, însă au făcut un recurs la Tribunalul București prin care au solicitat magistraților „să dispună trimiterea dosarului către prima instanță de judecată pentru ca aceasta să dispună completarea sentinței civile 6399/07.10.2019”.

Totodată, avocații au mai solicitat „îndreptarea erorii materiale și completarea sentinței civile 6399/07.10.2019, prin soluționarea corespunzătoare a cererii Damen privind constatarea neclasificării în drept a documentelor procedurii ca fiind <<secrete de serviciu>> cu consecința recunoașterii dreptului Damen de a studia aceste documente”.

În primă fază, judecătorii de la Tribunalul București au respins ca inadmisibilă cererea Damen prin care a formulat excepție de nelegalitate a actului prin care au fost clasificate documentele emise în cadrul procedurii de achiziție publică.

Dar avocații de la Mușat & Asociații consideră că „ultimele aspecte reținute de către prima instanță de judecată, arată cel mai clar că nici în cadrul soluționării cererii de completare a sentinței, prima instanță de judecată nu a înțeles – voit sau nu – care a fost obiectul cererii Damen”.

Tragere de timp și acces la ofertele concurente

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale au declarat sub protecția anonimatului că în realitate avocații Damen vor acces la ofertele depuse de concurență. „Fiecare ofertă în parte conține documente clasificate care țin de construcția navei. În realitate vor să tragă de timp cel puțin doi ani de zile pentru ca prețurile echipamentelor să crească cu 3% pe an, creștere generată de inflație. Mai există pericolul ca echipamentele ofertate să nu mai fie disponibile pentru că orice producător produce anumite echipamente pe un termen limitat. Echipamentele care apar peste doi ani sunt mai scumpe decât cele ofertate”, spun sursele din cadrul Ministerului Apărării.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te