Armata tergiversează semnarea contractului pentru corvete. Generalii Savu & Coldea, jocuri pro-Damen

DE Petru Zoltan | 25.05.2021 - 13:40
Armata tergiversează semnarea contractului pentru corvete. Generalii Savu & Coldea, jocuri pro-Damen/FOTO: digi24.ro

Ministerul Apărării Naționale continuă să tergiverseze semnarea contractului câștigat de francezii de la Naval Group pentru contrucția celor patru corvete militare în valoare de 1,2 miliarde euro, contract câștigat în urma unei licitații internaționale.

SHARE

Olandezii de la Damen, companie clasată pe locul doi, și-a reînnoit oferta depusă la licitație pentru a primi contractul, în cazul în care negocierile dintre MApN și grupul francez vor eșua.

Culmea, olandezii de la Damen vor să concedieze colectiv un număr de 228 de salariați de la Șantierul Naval 2 Mai SA, companie la care acționar majoritar este Ministerul Economiei. Conform profit.ro, concedierea colectivă ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2021.

Licitație câștigată de Naval Group

În urmă cu trei ani, Ministerul Apărării Naționale a organizat o licitație internațională pentru achiziționarea a patru corvete multifuncționale necesare Forțelor Navale Române. Programul de achiziție prevedea ca cele patru nave să fie construite într-un șantier naval românesc, iar câștigătorul licitației se obliga să modernizeze inclusiv cele două fregate românești.

Citește și: EXCLUSIV Franța boicotează relația diplomatică cu România. Motivul: contractul nesemnat pe corvete

În cursa finală pentru adjudecarea contractului au rămas trei mari companii: olandezii de la Damen, italienii de la Fincantieri și francezii de la Naval Group.

În urma deschiderii ofertelor, în noiembrie 2018, francezii de la Naval Group s-au clasat pe primul loc, cu o ofertă de 1,2 miliarde euro, urmați de Damen cu 1,255 miliarde euro și Fincantieri, cu 1,34 miliarde euro.

Rezultatul licitației a fost prezentat în exclusivitate de Newsweek România. Dar de atunci au trecut aproape trei ani, timp în care procedura de licitație a fost contestată la instanță de compania Damen.

După ce olandezii au pierdut procesele, a urmat tergiversarea la nivelul Ministerului Apărării Naționale, condus de Nicolae Ciucă. Direcția Generală pentru Armamente, din cadrul MApN, l-a desemnat pe colonelul Robert Popa să negocieze clauzele contractuale, dar acesta nu mai vrea să respecte procedura inițială.

Citește și: EXCLUSIV Damen a pierdut procesul cu Ministerul Apărării și Naval Group în cazul corvetelor

Pentru ca imaginea să fie completă, trebuie sdăugat că, cu două săptămâni înainte de sărbătorile pascale din acest an, o delegație franceză a venit la București pentru a negocia o parte din prevederile contractuale, dar oficialii Ministerului Apărării au contramandat întâlnirea.

Haina militară, imagine pentru Damen

Compania olandeză Damen a lansat la apă prima corvetă militară construită în România pentru armata Pakistanului. La ceremonia din 13 februarie 2020, a fost prezent generalul în rezervă Florian Coldea, fostul prim adjunct al Serviciului Român de Informații. Deși a fost trecut în rezervă în anul 2017, generalul Florian Coldea a venit la ceremonie îmbrăcat în uniforma militară care se poartă doar la ocazii speciale. Ulterior, în primăvara anului 2020, la șefia companiei Damen a fost numit generalul (rt) Gheorghe Savu, fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, serviciul secret al Armatei.

Printre primele măsuri luate sub conducerea generalului Gheorghe Savu de compania olandeză Damen Shipyards a fost concedierea a 870 de angajați din șantierele navale Damen Galați și Mangalia. Conform profit.ro, motivul concedierilor colective a fost generat reducerea comenzilor pe segmentul de nave petroliere determinată de prăbușirea prețului țițeiului în contextul crizei generate de coronavirus.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te