EXCLUSIV Damen a pierdut procesul cu Ministerul Apărării și Naval Group în cazul corvetelor

DE Petru Zoltan | Actualizat: 02.12.2020 - 23:14
Damen rămâne fără vânt în pânze/FOTO: damen.com
Damen rămâne fără vânt în pânze/FOTO: damen.com

Compania Damen a început să piardă procesele prin care încearcă să tergiverseze semnarea contractului dintre Ministerul Apărării Naționale și compania franceză Naval Group.

SHARE

Naval Group a câștigat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construcția celor patru corvete cerute de statul român.

Tergiversare semnării contractului afectează direct interesul național de securitate al României. Ceea ce nu i-a împiedicat pe olandezii de la Damen, care administrează șantierul naval de la Mangalia, să ceară un ajutor de stat de aproximativ 50 milioane euro pe fondul pandemiei de coronavirus. Surse din cadrul Ministerului Economiei susțin că Damen „a solicitat un credit cu garanții de stat de aproximativ 50 de milioane euro. Sunt în discuții cu Eximbank pentru schema de ajutor de stat acordată marilor contribuabili”.

Curtea de Apel a respins cererea Damen

Avocații companiei Damen, Mușat & Asociații, au deschis procesul 4113/2/2019 prin care solicitau judecătorilor de la Curtea de Apel București soluționarea unei contestații referitoarela  câștigarea licitației pentru construcția celor patru corvete de către Naval Grup. Pe lângă aceasta, au mai solicitat să se respingă excepțiile invocate de părți; să încuviințeze probatoriul astfel cum a fost depus de Damen; să dispună sesizarea instanței supreme în vederea pronunțării hotărârii prealabile; să fie sesizată Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate formulată; să dispună suspendarea judecății cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Ultimele trei cerințe arată clar dorința de a tergiversa semnarea contractului dintre Ministerul Apărării și compania Naval Group. De ce? Pentru că ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat că nu va semna contractul până la finalizarea tuturor proceselor deschide de Damen.

Dar, surpriză: magistrații de la Curtea de Apel București au decis miercuri, 2 decembrie 2020, să respingă plângerea făcută de avocații de la Mușat & Asociații ca inadmisibilă. „Admite excepţia inadmisibilităţii plângerii. Respinge plângerea ca inadmisibilă. Respinge excepţia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge cererile de sesizare a ÎCCJ şi a Curţii Constituţionale a României ca inadmisibile. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se menționează pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Citește și: De ce au naufragiat corvetele în birocrație

Când se va semna contractul?

Pe rolul instanțelor se mai află dosarele 47/2/2020 și 6869/2/2019, care au ca obiect soluționarea unor acțiuni în anulare formulate în temeiul Legii nr. 554/2004 și, pe cale de consecință, existența lor nu constituie temei legal pentru împiedicarea semnării contractului de achiziție publică atribuit francezilor, mai spun specialiștii. Mai mult, prin decizia defintivă din dosarul 4113/2/2019, pe rolul instanțelor de judecată nu își mai are rostul vreo contestație în legătură cu Procedura Specifică de achiziție.

MApN se gândește la MMSC?

Pe 15 decembrie 2020, oficialii companiei Naval Group sunt așteptați la sediul Ministerului Apărării Naționale pentru a depune o nouă serie de documente pentru reînnoirea ofertei depusă pentru construcția celor patru corvete. Surse din cadrul Ministerului Apărării au declarat sub protecția anonimatului că există o variantă de lucru prin care se dorește și achiziționarea a trei fregate Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) produse de Lockheed Martin, cu centru de mentenanță la Șantierul Naval Damen Mangalia, șantier la care statul român este acționar majoritar, dar a renunțat la administrarea acestuia în favoarea olandezilor de la Damen.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te