România nu a fost primită în Schengen. Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE. Reacții la București

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.12.2022 - 11:34
România nu a intrat în Schengen - Foto: Profimedia
Ministrul de Interne, Lucian Bode, încearcă să-și convingă omologii că România merită în Schengen- Foto: Profimedia Images

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană reuniți, joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), au refuzat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Austria și Olanda au votat împotrivă.

SHARE

UPDATE 20.45 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). ”Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene”, susţine MAE. În acest context, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la MAE, pentru a i se comunica protestul MAE ”faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

UPDATE 20.00 Ylva Johansson, a declarat joi, la Bruxelles, că este convinsă că va obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul actualului său mandat şi a promis să facă din acest lucru o prioritate. Detalii AICI

UPDATE 19.00 Decizia privind neintrarea în Zona Schengen înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Detalii AICI

UPDATE 18.35 Iohannis transmite că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie rămâne obiectivul strategic al României, dar regretă votul negativ al Austriei. Detalii AICI. 

UPDATE 18.20 Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat joi că votul împotriva aderării României la Schengen "este un vot împotriva UE în ansamblul său" de care se vor bucura "unii actori non-UE". Detalii AICI

UPDATE 18.10  Bulgariei i s-a propus la negocierile din Consiliul JAI o variantă de compromis pentru aderarea la Schengen cu un calendar diferit de cel pentru România. A refuzat. Detalii AICI

UPDATE 17.45 Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi vor fi consecinţe pentru acest stat, „în urma acestui vot absurd”. Detalii AICI

UPDATE 17.25 Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului.

Detalii AICI

UPDATE 17.10. Bulgariei i s-a propus la negocierile din Consiliul JAI o variantă de compromis pentru aderarea la Schengen cu un calendar diferit de cel pentru România. Cu alte cuvinte, decuplarea dosarului celor două țări, analizate astăzi la pachet. Detalii AICI

UPDATE 17.00. Opoziţia Austriei faţă de extinderea Schengen nu este un accident, afirmă joi europarlamentarul Dacian Cioloş, care consideră că „am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor". Detalii AICI

UPDATE 16.50. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că o majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus că România merită în Schengen, în schimb, guvernul de dreapta din Austria a ales „să fie pe contrasens". Detalii AICI

UPDATE 16.35. Președintele USR Cătălin Drulă a afirmat că decizia Consiliului JAI prin care România nu va adera la Schengen de la 1 ianuarie 2023 este una „profund nedreaptă”. Detalii AICI

UPDATE 16.25. Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine 'incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil', a afirmat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR. Detalii AICI

UPDATE 16.15. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen. Detalii AICI

UPDATE 15.55. Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Controalele la granițele terestre ale Croației cu celelalte state membre Schengen vor înceta de la 1 ianuarie 2023, iar controlul la aeroporturi va înceta de pe 26 martie 2023.

UPDATE 15.30.  Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus aderării noastre pentru că votul a fost dat la pachet cu Bulgaria, în privința căreia Haga are obiecții.

UPDATE 15.20. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Scherngen. 

UPDATE 15.00. Jurnalistul freelance Jack Parrock, specializat pe afaceri europene, a scris pe pagina sa de Twitter că „Germania și Luxembrug amenință că vor bloca accesul Croației dacă veto-ul împotriva Bulgariei și României nu este ridicat.” Detalii AICI.

UPDATE 14.00. Gunnar Strommer, ministrul de Interne al Suediei, a declarat joi la Bruxelles, la intrarea în Consiliul JAI, că va vota pentru aderarea la Schengen a celor trei țări candidate – Croația, România și Bulgaria. Detalii AICI

 
UPDATE 12.50. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că, în baza unei analize realizată de o companie de consultanţă, fiecare lună de întârziere în aderarea României la Schengen înseamnă minimum 200 de milioane de euro mai puţin la Produsul Intern Brut al ţării. Detalii AICI

UPDATE 12.30. Pentru a accepta extinderea Spațiului Schengen, Austria solicită adoptarea unor măsuri prin care statele UE să poată implementa proceduri rapide de azil și să se creeze cadrul legal pentru respingerea rapidă a migranților,  precum și revocarea statului de protecție pentru persoanele care au comis o infracțiune gravă.

În plus, Viena solicită intensificarea prezenței Frontex la frontiera externă a UE și în țările terțe și sprijinirea financiară a statelor membre care sprijină în mod bilateral statele membre și partenerii din Balcanii de Vest în activitățile lor de gestionare a frontierelor, încurajarea întoarcerii din Balcanii de Vest, precum și alinierea politicii de vize a țărilor din Balcanii de Vest la acquis-ul UE.

UPDATE 12.20. Admiterea României în Schengen ar putea fi amânată pentru Consiliul JAI din luna martie sau ar putea fi decisă în şedinţa de joi a Consiliului o aderare etapizată începând de anul viitor.

Decizia depinde de atitudinea Austriei care şi-a reconfirmat joi dimineaţă opoziţia faţă de acceptarea ţării noastre în Schengen, declară surse politice.

Conform surselor citate, există varianta în care Austria cotează împotriva aderării României şi propune ca subiectul sa fie discutat la JAI în martie.

O altă situaţie este aceea în care  Austria votează o solutie de compromis, respectiv aderarea României etapizată anul viitor.

UPDATE 12.10. Ministerul de Interne de la Viena a publicat ultimele date privind rutele migranților care ajung ilegal în Austria, scrie publicația Kurier.at, în dimineața în care are loc Consiliul JAI, unde se va dezbate și vota cererea de intrare a României, Bulgariei și Croației în Schengen.

Autoritățile austriece au întocmit acest raport pe baza interogării migranților și a traficanților arestați, dar și analizând datele de geolocație din telefoanele confiscate de la aceștia.

Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile austriece, românii sunt pe locul 4 în topul traficanților după naționalitate, iar România este menționată ca țară de tranzit de jumătate din migranții care vin din Bangladesh.

„Rutele traficanților (de migranți - n.r.) trec din ce în ce mai mult prin România și Bulgaria”, potrivit unei analize prezentată miercuri seară de Poliția Federală din Austria, citată de Kurier.  Detalii AICI

UPDATE 12:00 Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas spune că "puţinele îndoieli" care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic. 

"Extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile", a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că "Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen". "Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă", a insistat el.

UPDATE: 11:30 Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

"Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune", le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ''Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.

UPDATE: 11:25 Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin,a anunțat, înaintea Consiliului JAI, că Franța va vota în favoarea aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

„Franța consideră că aceste trei țări au depus eforturi substanțiale. Nu există nimic care să contravină aderării lor”, a spus oficialul francez, transmite Reuters.

UPDATE 11:20 Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat joi că Austria va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație.

UPDATE 11.15. Europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan afirmă, într-o postare pe Facebook, că Austria, singura ţară care se opune admiterii României, are 100.000 de solicitări de azil, nu România şi că în Austria au intrat oameni ilegal, nu în România.

„Austria are 100.000 de solicitări de azil. Nu România. În Austria au intrat oameni ilegal, nu în România. Austria trebuie să îşi securizeze mai bine frontiera. A noastră este bine securizată”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook. Detalii AICI.

UPDATE 10.50. Cotidianul austriac „Kurier” a publicat un articol de opinie în care Guvernul Nehammer este acuzat că folosește dubla măsură când vine vorba de extinderea Spațiului Schengen: este de acord cu aderarea Croației, dar o respinge pe cea a României și Bulgariei. Detalii AICI.

UPDATE 10:30 Un nou „MCV pentru România. Țara noastră ar urma să primească joi acceptul statelor membre pentru a intra în Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități.

Condiționalitățile ar viza măsuri de intărire a controlului la granițe, dar și o implicare mai mare a Comisiei Europene prin Frontex, și ar fi cerute expres de Austria.

Aceste condiționalități ar oferi o cale de ieșire cancelarului austriac Karl Nehammer. De asemenea, acest nou „MCV” va viza nu doar România și Bulgaria, ci și Comisia Europeană, spun surse politice.

UPDATE 10:20 Ministrul de interne al Austriei sfidează presă română. După ce a acordat un interviu presei austrice a plecat fără să ia în considerare că reprezentanții presei din România îl strigau să vină la declarații. Acesta s-a uitat înspre jurnaliști, dar și-a continuat drumul.

UPDATE 10.00 Opoziția condusă de Austria urmează să împiedice Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a adera la zona de călătorie fără control a Europei, deși se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația, transmit surse diplomatice.

Citește și: Surse diplomatice: România și Bulgaria nu vor fi invitate în Schengen. Mai au de așteptat 6 luni

UPDATE 9:30 "România va solicita un singur lucru - respect. Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen.

Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei.

Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România - un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023", a precizat Lucian Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

„Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen.

Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul făcut miercuri de Consiliul UE, care a fost salutat de clasa politică românească în condiţiile în care existau temeri că Austria ar putea cere scoaterea acestui subiect de pe agendă.

Programul Consiliului JAI

Pentru că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României).

Citește și:  ALERTĂ Cancelarul Austriei anunță că vrea aderarea României la Schengen dincolo de primăvara 2023

Sosirile miniştrilor de interne sunt prevăzute începând cu ora locală 9:00 (10:00 ora României), atunci când sunt de aşteptat şi scurte declaraţii, în special din partea lui Vít Rakušan, ministrul ceh de interne, care va prezida reuniunile, întrucât Cehia deţine preşedinţia Consiliului UE. 

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI, care vor fi făcute de ministrul ceh de interne, sunt aşteptate în jurul orei 13:15 (14:15, ora României), după care urmează o pauză de prânz, iar miniştrii de interne din UE îşi vor relua discuţiile de la ora 15:15 (16:15, ora României).

Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale

Conferinţa de presă finală, de la încheierea reuniunii, este programată la ora 19:00 (20:00, ora României), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

Austria, singurul "ghimpe" în talpa României

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, Manfred Weber, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

El a sugerat, de asemenea, că România nu ar urma să fie decuplată de Bulgaria în privinţa aderării la Schengen.

Europarlamentarul Rareş Bogdan, care a fost la reuniunea PPE de la Viena şi a avut ocazia să vorbească cu Nehammer, a declarat că ar fi vorba despre luna martie ca nou termen al aderării României la Schengen.

Pe de altă parte, el a dezvăluit că nu a putut avea o discuţie concretă şi cu argumente solide din partea interlocutorului austriac, care, în plus, ar fi acuzat că şefi ai unor companii austriece din România s-ar fi plâns de „presiuni” din partea unor autorităţi ale statului român cu privire la facilitarea sau direcţionarea unui „anumit vot” în Consiliul JAI. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te