Presa din Austria acuză Guvernul că vrea să găsească un țap ispășitor pentru migrație

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.12.2022 - 10:48
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, este fost militar și ministru de Interne - Foto: BBC.com

Cotidianul austriac „Kurier” a publicat un articol de opinie în care Guvernul Nehammer este acuzat că folosește dubla măsură când vine vorba de extinderea Spațiului Schengen: este de acord cu aderarea Croației, dar o respinge pe cea a României și Bulgariei.

SHARE

„Protestul împotriva numărului mare de migranți este justificat, dar un drept de veto asupra extinderii Schengen nu ajută pe nimeni”, scrie Ingrid Steiner-Gashi în comentariu.

„Există standarde duble aici. Guvernul respinge includerea Bulgariei și României în spațiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croației.

Nu e de mirare, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale austriecilor, dacă nu vrei să-i sperii. Și dacă călătorii la Marea Adriatică nu trebuie să aștepte ore în șir la granița sloveno-croată, asta îi face pe turiști fericiți.

Când vine vorba de Croația, guvernul austriac este orb în privința migrației. 40% din toate cele 75.000 de cereri de azil din Austria în acest an au venit de la migranți care au aterizat în Serbia. O privire pe hartă este suficientă pentru a vedea că de acolo sunt două rute către Austria: prin țara Ungaria, țară Schengen, unde se pare că migranții sunt fluturați cât mai repede posibil. Și dinspre Croația, candidată la aderarea la Schengen”, mai scrie autoarea.

Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale

În opinia ei, folosind dreptul de veto, „Austria este auzită în toată Europa”. „Da, avem mult mai multe cereri de azil decât alte țări din UE; da, povara este prea mare; da, fluxul de migranți trebuie redus. Pe scurt: Austria protestează pe bună dreptate la UE”, punctează autoarea. 

Ea subliniază însă că „singurul lucru regretabil este că acest protest nu abordează problema reală - și anume inexistenta politică comună a UE în materie de migrație.”

Citește și:  ALERTĂ Cancelarul Austriei anunță că vrea aderarea României la Schengen dincolo de primăvara 2023

„Toată lumea trebuie să fie luată de nas – de la Comisia UE până la fiecare stat UE, inclusiv Austria.

În schimb, dreptul de veto al Austriei vizează țările greșite: Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat acest lucru în urmă cu un an. Faptul că acum face o întorsătură sugerează că guvernul dorește să prezinte electoratului pe cineva de vină pentru cifrele nedorite ale migrației. În acest fel, Bulgaria și România cad victimele unei politici austriece care stârnește furori – dar nu rezolvă niciuna dintre problemele migrației”, mai apreciază comentariul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te