Puci la Beijing. Xi Jinping va fi îndepărtat de la conducerea Chinei. Comuniștii au ales succesorul

DE Elena Andrei | Actualizat: 14.05.2022 - 12:36
Puci la Beijing. Xi Jinping va fi îndepărtat de la conducerea Chinei. Comuniștii au ales succesorul / Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping va demisiona, fiind ținta unei „lovituri de stat” din cauza blocajelor draconice pentru COVID-19 impuse în Shanghai.

SHARE

Săptămâna trecută ar fi avut loc o ședință a Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului, grupul care conduce China. Un blogger din Canada, care-și spune „Lao Deng”, a postat pe You Tube în limba chineză detalii de la această ședință. Videoclipul s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare din China, dar a fost cenzurat.

Bloggerul, citând o sursă de securitate de rang înalt a Partidului Comunist Chinez (PCC), a spus că o „lovitură de stat” a fost declanșată împotriva lui Xi Jinping la întâlnirea liderilor de partid de la Beijing, care a fost forțat să se retragă. Însă va rămâne pe loc până la o reuniune în bloc a partidului la sfârșitul acestui an.

Citește și

VIDEO Contraofensiva ucraineană cu tancuri i-a alungat pe ruși 20 de km afară din Harkov

Atac al unui irakian într-un tren din Germania. Mai multe persoane au fost rănite

În locul său, actualul premier Li Keqiang va prelua conducerea partidului și guvernului, după cum anunța videoclipul intitulat: „Lovitură de stat șocantă. Xi Jinping a fost demis; Li Keqiang este Noul Maestru.”

„Contraponderea” la ideologia de tip maoist

De ani de zile, președintele Xi Jinping l-a marginalizat pe al doilea cel mai puternic personaj politic al Chinei, premierul Li Keqiang. Acum, Li reapare ca o forță la vârful Guvernului chinez, scrie și Wall Street Journal.

Sub influența lui Li, Beijingul a atenuat recent reglementarea dură împotriva firmelor private de tehnologie, a favorizat împrumuturile pentru dezvoltatorii imobiliari și cumpărătorii de case și a acționat pentru a ajuta unii producători să reia producția atunci când o mare parte din China a intrat în blocaj total la ordinul lui Xi Jinping.

Oamenii apropiați de luarea deciziilor au spus că acțiunile sale au fost susținute de unii oficiali ai Partidului Comunist care sunt îngrijorați că Xi Jinping s-a concentrat prea mult pe ideologia socialistă a lui Mao Zedong, mai degrabă decât pe acordarea de priorități măsurilor practice pentru a asigura creșterea economică.

Susținătorii lui Li includ oficiali cu legături cu Liga Tineretului Comunist, o organizație odată puternică care a produs lideri în trecut, inclusiv fostul șef al partidului, Hu Jintao, căzut și el în disgrație în „era Xi”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.