Încrederea cetățenilor ucraineni în președintele Volodimir Zelenski a scăzut la 52% în 2024, conform unui sondaj publicat de Kyiv Independent.
Zelenski pierde teren. Sondaj alarmant: încrederea ucrainenilor în el, în scădere uriașă. Cifrele?
Doar 52% dintre ucraineni declară că au încredere în liderul lor, ceea ce reprezintă o scădere de șapte puncte procentuale comparativ cu octombrie 2024 și de 12 puncte față de luna februarie, potrivit datelor furnizate de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) pe 7 ianuarie.
Citește și: 95% dintre români se tem de Putin. Pro-rusul Călin Georgescu - 40% în sondaje
Totodată, 39% dintre cei intervievați au declarat că nu au încredere în președinte.
Studiul, desfășurat între 2 și 17 decembrie anul trecut, a fost realizat în contextul în care războiul declanșat de Rusia intră în cel de-al treilea an, iar forțele Moscovei continuă să înainteze în regiunile estice ale Ucrainei.
La începutul invaziei pe scară largă, încrederea în Zelenski a cunoscut o creștere semnificativă, acesta rămânând la Kiev pentru a coordona eforturile de rezistență ale țării.
Cu toate acestea, în 2024, nivelul de încredere a început să scadă, pe măsură ce fronturile de luptă au stagnat, iar Rusia a înregistrat progrese tactice.
Zelenski beneficiază de un sprijin mai ridicat în regiunile de vest (60%) și centru (52%), în timp ce sudul (46%) și estul (42%) țării manifestă un grad mai scăzut de încredere. Sudul și estul Ucrainei au suferit cel mai mult din cauza invaziei rusești.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de respondenți, intervievați telefonic, care locuiesc în zonele aflate sub controlul Ucrainei.
Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”
Alte studii sociologice recente semnalează o creștere moderată, dar constantă, a sentimentului de pesimism în rândul populației ucrainene în ceea ce privește progresul războiului.
Potrivit unui alt sondaj KIIS, realizat în decembrie 2024, aproximativ 38% dintre cei intervievați ar accepta concesii teritoriale în schimbul păcii, o creștere considerabilă față de 19% în aceeași perioadă a anului anterior.
Așteptările privind eventualele negocieri de pace în 2025 sunt în creștere, pe măsură ce noul președinte ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat intenția de a facilita un dialog între Kiev și Moscova.