Remus Ioan Ștefureac, politolog și director al INSCOP Research, a postat în această seară pe contul său de Facebook un mesaj de interes național, am zice.
Potrivit acestuia, nivelul de încredere al românilor în Rusia a atins un minim istoric după alegerile prezidențiale de anul trecut, conform datelor colectate de INSCOP Research, firma pe care o conduce Ștefureac.
Doar 5,9% dintre respondenți mai au încredere în Rusia, un procent de 11 ori mai mic decât cel al încrederii în Uniunea Europeană și de 3 ori mai mic decât în ianuarie 2022.
Aceste informații sunt extrase dintr-un nou sondaj, ce urmează să fie publicat, potrivit declarațiilor politologului Remus Ioan Ștefureac.
Mesajul integral al lui Ștefureac sună astfel:
”Zboară iar aiurea “sondaje” mistificate, neasumate, cifre și vorbe goale de conținut, dar pline de un defetism îngrozitor care alimentează anapoda o depresie socială vecină cu prostia.
Un curent păgubos care începe să bântuie elitele noastre, deocamdată incapabile să proiecteze o contrapondere serioasă la o campanie de măsuri active anti-romanesti începută acum cativa ani, menită să întoarcă România de la cursul ei firesc pro-european.
ÎN REALITATE, atitudinea pro europeană a românilor s-a întărit, comparativ cu situația din urmă cu 3 ani. Vorbesc de atitudinea românilor măsurată de INSCOP Research după alegerile prezidențiale ratate din 2024.
Vom publica în curând rezultatele unui studiu comparativ amplu realizat de INSCOP cu sprijinul Funky Citizen care a măsurat indicatorii cei mai relevanți în urmă cu 3 ani în cadrul unui alt proiect de cercetare (sprijinit de GMF-US) care a investigat ascensiunea extremismului in era dezinformarii.
Doar o cifra relevantă: incredrea românilor în Rusia este, după alegerile prezidențiale din 2024, la minimul absolut de când măsurăm noi încrederea în țări - doar 5,9%, de 11 ori mai puțin decât încrederea în UE și de 3 ori mai puțin decât încrederea în Rusia în ianuarie 2022.
Prin urmare, clivajul principal nu e despre pro-UE vs. pro-Rusia, altele sunt subiectele, e adevarat unele extrem de complicate și provocatoare, dar au mai multă legătură cu economia, cu patriotismul luminat și cu modernizarea reală a țării.
În curând, vom publica multe date utile și relevate cu privire la curentele dominante din societate.”, a conchis Ștefureac.
Sondaj comandat de Nicușor Dan: pe cine ar vota românii la prezidențiale
Totodată, Nicușor Dan, invitat ieri la o emisiune Digi24, a mărturisit că a
„Am făcut un sondaj, am cercetat mai multe lucruri, am cercetat notorietatea, da, ceea ce e ceva oarecum firesc.
Toți oamenii despre care vorbim, inclusiv eu, avem o notorietate destul de mare.
Top trei, cred că peste 98% sunt și Marcel Ciolacu, că e prim-ministru, și Elena Lasconi, ei sunt peste 98-99%.
Pe încredere, Călin Georgescu este omul cu cea mai mare încredere din clasa politică.
Deci el are, într-un sondaj pe care l-am făcut, cam 36-38% încredere și următorul este pe la 26-28%.
Următorul este George Simion și după aceea, foarte aproape, domnul Bolojan și eu”, a explicat Nicușor Dan.
„Întrebarea cea mai relevantă este dacă o să candideze sau nu Călin Georgescu, care în toate sondajele de față e în topul preferințelor românilor.
Pe intenția de vot, rezultatele pe care le-am obținut sunt similare cu cele care circulă în spațiul public, știți că au mai apărut niște informații, nu sunt foarte relevante pentru că s-a și suprapus cu perioada de sărbători, lucrurile sunt în curs, nu sunt stabilizate, dar cam pe-acolo la intenția de vot”.
„Fără discuție, la intenția de vot, primul este Călin Georgescu, în ipoteza în care va candida, undeva peste 40%. Și următorii sunt Crin Antonescu și cu mine.
Diferența de procente este aproximativ Călin Georgescu, peste 40% sau în jur de 40%, Crin Antonescu și cu mine, între 15% și 25%, cam așa ceva”, a conchis Nicușor Dan.