Administrația Trump a propus ca SUA să primească o participație de 50% în mineralele de pământ rare ale Ucrainei pentru ajutorul militar și financiar oferit Kievului, sugerând și posibilitatea desfășurării trupelor americane pentru a proteja aceste bunuri, sub rezerva unei rezoluții diplomatice cu Rusia.
La rândul lor, chinezii vor extrage resurse ucrainene după semnarea acordului de pace și își vor deschide fabricile în Donbasul ocupat, după cum le-a promis Putin.
Xi Jinping i-a stricat afacerea lui Trump de 500.000.000.000$. Firme chineze miniere deja în Ucraina
Deocamdată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oprit Guvernul său să semneze un acord cu SUA privind metalele rare, invocând preocupări legate de interesele naționale, în timp ce înalți oficiali din Administrația Trump încep în zilele următoare discuții de pace cu negociatorii ruși și ucraineni în Arabia Saudită.
Trump a declarat public că vrea să „întoarcă” toți banii cheltuiți de Guvernul american în Ucraina, sub formă de pământuri rare în valoare de 500 de miliarde de dolari.
Conform propunerii SUA, Ucraina ar transfera controlul parțial asupra resurselor sale minerale valoroase către Washington, în loc să facă rambursări financiare. Problema este că aceste resurse râvnite de Trump se află în teritoriile deja ocupate de Rusia.
De aceea, planul include și posibilitatea desfășurării trupelor americane pentru a proteja aceste bunuri, sub rezerva unei rezoluții diplomatice cu Rusia.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a prezentat propunerea președintelui ucrainean în timpul unei întâlniri la Kiev.
În urma întâlnirii, Bessent a caracterizat proiectul ca fiind aliniat cu obiectivul președintelui, dar nu a dezvăluit detalii suplimentare despre ceea ce a propus administrația SUA.
Zelenski nu a semnat acordul în timpul întâlnirii, solicitând timp suplimentar pentru a-l studia și a se consulta cu alții, apoi a suspendat semnarea contractului.
Ucraina are pe rezerve masive de minerale critice de pământuri rare, 5% din totalul resurselor minerale ale lumii, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial din 2024.
Pe lângă faptul că are una dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu, are și alte elemente rare critice pentru producția de cipuri, plus beriliu, uraniu, zirconiu, apatit, minereu de fier și mangan.
"Îi spunem Ucrainei că are pământuri rare foarte valoroase. Vrem ca ceea ce am oferit să meargă în termeni de garanție. Vrem o garanție. Le dăm bani cu nemiluita", a spus Trump.
„Vreau să am securitatea pământurilor rare. Investim sute de miliarde de dolari. Ei au pământuri rare grozave și vreau securitatea pământurilor rare. Și sunt dispuși să o facă."
Zelenski a refuzat să semneze contractul cu SUA
"În calitate de președinte, am responsabilitatea de a asigura calitatea acestui document. De aceea nu am permis miniștrilor să semneze acordul pentru că, în opinia mea, acesta nu este încă gata", a precizat președintele ucrainean.
Zelenski a subliniat că documentul trebuie să garanteze investițiile în Ucraina și să fie structurat legal pentru a defini clar distribuția profiturilor și legătura dintre extracția de metale rare și garanțiile de securitate pentru națiunea sa.
„Nu este în interesul nostru astăzi. Nu este în interesul Ucrainei suverane. Sunt doar un președinte, sunt un manager și, după mandatul meu, va mai fi un alt manager, iar resursele națiunii nu sunt ale mele, sunt ale poporului nostru", a subliniat el.
Zelenski și-a reiterat angajamentul de a se asigura că resursele naturale ale Ucrainei rămân disponibile pentru generațiile viitoare.
El a invitat companii americane și europene să participe la operațiunile miniere, promițând drepturi exclusive celor care au oferit un sprijin semnificativ Ucrainei.
„Dar nu e al meu să iau sau să dau; este un lucru foarte serios”, a repetat el, adăugând că nu vrea să semneze o „hârtie”, ci mai degrabă un „document”.
Putin a fost mai rapid și le-a promis Chinei
Putin deja a demarat afaceri cu China în mai multe domenii din regiunile ocupate din Ucraina, nu numai prin mecanisme de stat, dar și prin parteneriate de afaceri.
Logica Rusiei este următoarea: „Cu cât China este mai implicată în operațiuni comerciale în teritoriile ocupate, cu atât va fi mai interesată ca Rusia să mențină controlul asupra lor”.
Kremlinul oferă Chinei și afacerilor sale condiții favorabile în teritoriile ocupate ale Ucrainei, primind ajutor militar sub diverse forme mascate. În plus, China promovează narațiunea prin toate canalele diplomatice că regiunile ocupate ar trebui să rămână sub controlul Rusiei.
New Voice of Ukraine a identificat anumite companii chineze implicate în mai multe domenii din teritoriile ocupate, construcții, agricultură, minerit.
Peste zece companii private chineze cooperează în mod activ cu întreprinderile din zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Lugansk, furnizându-le fie echipamente, înființează întreprinderi mixte și angajează forțe de muncă locale.
Primele contacte semnificative între oamenii de afaceri chinezi și întreprinderile din zonele ocupate din Donețk și Lugansk au avut loc în primăvara anului 2023. Atunci a avut loc la Guangzhou Târgul de la Canton, o expoziție de import și export.
Potrivit publicației de ocupație ZOV DNR, un participant a fost Artiom Jiharev, consilier al directorului general al companiei Nadra din „Republica Populară Donețk”, controlată de Moscova. Acesta a fost interesat de echipamente miniere din Beijing, Zhengzhou, Jinan și Taiyuan.
La scurt timp după aceea, compania chineză Liming Heavy Industry Science & Technology, un producător de echipamente de zdrobire, separare și măcinare, i-a furnizat instalații staționare de concasare, alimentatoare vibratoare și echipamente suplimentare pentru a lansa o fabrică de prelucrare a minereului.
Citește și: Rusia a pus mâna pe bogății naturale de 27.000 miliarde ale Ucrainei. Trump le vrea pentru SUA
În același an, Cariera Karansky din regiunea Donețk ocupată a semnat acorduri de cooperare cu doi producători chinezi de echipamente industriale: Amma Construction Machinery Shanghai, care produce echipamente de zdrobire a pietrei, și Zhongxin Heavy Industrial Machinery, un producător de mașini de zdrobire și sortare.
Agenția rusă de stat TASS a raportat că firmele chineze s-au angajat să supravegheze procesele de punere în funcțiune și de producție la o nouă fabrică de producție de pulbere minerală din Cariera Karansky.
Interesele Chinei s-a uextins și asupra rămășițelor industriei cărbunelui din Donețkul ocupat.
Citește și: Propunerea de pace a lui Trump pentru Ucraina: „Arme contra litiu”. Un zăcământ, ocupat de Rusia
Producătorul de echipamente miniere Sany Heavy Industry a livrat mașini de tunel către Impex-Don, o companie care operează sub ocupația rusă în regiune.
Potrivit publicațiilor locale, China va începe să extragă resurse ucrainene din Donbasul ocupat după semnarea acordului de pace, crezând că Rusiei i se va permite să păstreze zonele ocupate pline de resurse ale Ucrainei.
Trump nu intenționează să renunțe la această afacere, cu atât mai puțin în favoarea Chinei, cu care se află în „războiul semiconductoarelor și microcipurilor”.