Propunerea de pace a lui Trump pentru Ucraina: „Arme contra litiu”. Un zăcământ, ocupat de Rusia.
Președintele SUA a declarat din Biroul Oval că Washingtonul „a făcut multe progrese în ceea ce privește Rusia-Ucraina”. Separat, Trump și-a exprimat interesul de a achiziționa resurse ucrainene de pământuri rare în schimbul ajutorului militar al SUA.
Președintele american Donald Trump a semnat luni, 3 februarie, un decret oficial, prin care l-a numit pe generalul în retragere Keith Kellogg trimis special pentru Ucraina și Rusia.
Propunerea de pace a lui Trump pentru Ucraina: „Arme contra litiu”
„Căutăm să facem o înțelegere cu Ucraina, în care ei vor asigura ceea ce le oferim cu pământurile lor rare și alte lucruri”, a spus Trump fără a detalia.
„Investim sute de miliarde de dolari. Au pământuri rare grozave. Și vreau securitatea pământurilor rare și ei sunt dispuși să o facă.”
Deși Trump nu a explicat ce „pământuri rare” a avut în vedere, Ucraina este un potențial furnizor de elemente extrase ca titan, nichel, beriliu, mangan, galiu, uraniu, zirconiu și, mai ales, litiu, o componentă critică de baterii pentru smartphone-uri, laptopuri și mașini electrice.
Companii precum Tesla, deținută de Elon Musk omul lui Trump însărcinat cu „eficiența”, au căutat în lume acces ieftin la litiu.
Rușii caută să ocupe zonele din Ucraina bogate în litiu
La începutul anului 2022, aproape imediat după începerea invaziei pe scară largă în Ucraina, forțele ruse au capturat un zăcământ de litiu în regiunea de sud-est a Zaporojiei și au pornit asaltul asupra unui alt teritoriu, în special regiunea Donețk, despre care se crede că ar conține litiu.
Orașul Șevcenko, de exemplu, a fost unul dintre țintele rusești a cărei valoare strategică majoră era producția de litiu.
Citește și: Europa turează motoarele în războiul cu Rusia. Industria civilă face tancuri, drone, avioane
În octombrie anul trecut, Zelenski a subliniat importanța strategică a zăcămintelor ucrainene, spunând că resursele sale naturale, „inclusiv metalele critice în valoare de trilioane de dolari americani” ar trebui protejate.
El a îndemnat partenerii Kievului să obțină un „acord special privind protecția comună a resurselor critice disponibile în Ucraina și investițiile comune și utilizarea potențialului economic corespunzător”.
Citește și: Planurile secrete ale NATO pentru pacea cu Rusia. Putin nu va mai încerca vreodată să atace Ucraina
Ca parte a Planului Victoriei prezentat anul trecut, Kievul a sugerat ca UE și SUA să semneze acorduri pentru investiții în mineritul Ucrainei de uraniu, titan și litiu, potrivit European Pravda.
Acum, Donald Trump vrea să impună „America first”, repetând nemulțumirea că Europa nu se ridică la nivelul de asistență militară pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei.
„Avem un ocean între noi. Ei, nu. Este mai important pentru ei decât pentru noi. Dar ei sunt mult sub noi în ceea ce privește asistența pentru Ucraina și ar trebui să plătească cel puțin în mod egal”, a spus Trump.