Viktor Orban l-a vizitat pe Trump, în Florida. Biden: Premierul ungar caută să instaureze dictatura

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.03.2024 - 09:33
Viktor Orban l-a vizitat pe Trump, în Florida. Biden: Premierul ungar caută să instaureze dictatura - Foto: captură video

Viktor Orban l-a vizitat pe Donald Trump, la reședința acestuia de la Mar-a-Lago, în Florida. Președintele SUA Joe Biden l-a criticat pe rivalul său în cursa pentru Casa Albă, afirmând că acesta s-a întâlnit cu „prietenul său” care caută să instaureze o „dictatură”.

SHARE

Preşedintele american Joe Biden l-a criticat vineri pe rivalul său republican Donald Trump pentru întrevederea acestuia cu Viktor Orban, estimând că prim-ministrul ungar caută să instaureze o "dictatură", informează AFP.

Orban l-a vizitat pe Trump, în Florida. Biden: Premierul ungar caută să instaureze dictatura

Viktor Orban a avut vineri o întrevedere cu "bunul (său) prieten" Donald Trump, în fieful acestuia din Florida, prim-ministrul ungar fiind unul dintre extrem de puţinii lideri din Europa care i-a urat victorie candidatului republican la prezidenţialele din noiembrie în faţa democratului Joe Biden.

Citește și: Orbán nu ratează nicio ocazie să-l sprijine pe Putin: Continuarea războiului va aduce succes Rusiei

"Ştiţi cu cine se vede el astăzi la Mar-a-Lago?", şi-a întrebat Joe Biden susţinătorii în timpul unei întâlniri de campanie. "(Cu) Orban al Ungariei, care a declarat pur şi simplu că el nu crede că democraţia funcţionează şi că va căuta (să stabilească) dictatura", a adăugat Biden.

"Văd un viitor în care noi vom apăra democraţia, nu în care o vom slăbi", a declarat Biden, democratul de 81 de ani, care a făcut din acest subiect unul dintre argumentele sale de campanie împotriva lui Donald Trump.

În seara de vineri, Viktor Orban a postat pe Facebook o fotografie cu el alături de fostul preşedinte american şi scris mai jos sloganul lui Trump: "Make America great again", informează Agerpres.

"Vizita a pus accentul pe construcţia de relaţii între conservatorii americani şi ungari, şi pe beneficiile ce ar putea decurge din alegerea preşedintelui Trump în noiembrie", a declarat Gladden Pappin, colaborator al lui Orban, confirmând că întrevederea chiar a avut loc.

Citește și: Orban „profanează” memoria lui Navalnîi. Refuză „minutul de reculegere” și îl numește „șovinist”

La rândul său, Joe Biden a denunţat din nou cuvintele fostului preşedinte de 77 de ani care încurajează, potrivit lui, preşedintele rus Vladimir Putin să cotropească statele membre ale NATO.

Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene care a menţinut relaţii strânse cu Kremlinul, în pofida războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Viktor Orban refuză să trimită orice sprijin militar Ucrainei şi îndeamnă regulat la un armistiţiu, convins că forţele Kievului nu pot câştiga.

În acelaşi timp, Donald Trump îşi îndeamnă susţinătorii din Congres să blocheze ajutorul militar american de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, susţinut de preşedintele Joe Biden.

"Nu jucăm aici zaruri, pur şi simplu a miza pe revenirea preşedintelui Donald Trump este singura abordare raţională pentru Ungaria", a declarat Viktor Orban la începutul acestei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te