Orban „profanează” memoria lui Navalnîi. Refuză „minutul de reculegere” și îl numește „șovinist”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2024 - 13:12
Orban „profanează” memoria lui Navalnîi. Refuză „minutul de reculegere” și îl numește „șovinist” - Foto: Profimedia images

Viktor Orban „profanează” memoria lui Navalnîi. Premierul Ungariei, un „putinist” convins și membri ai partidului de guvernământ Fides au refuzat să se ridice în timpul unui minut de reculegere în memoria lui Alexei Navalnîi. Mai mult a adus acuzații nefondate la adresa lui.

SHARE

În deschiderea sesiunii parlamentare, deputatul de opoziție Benzé Tordai a solicitat ca toți cei prezenți să se ridice în onoarea lui Navalnîi, dar Orban, alături de parlamentarii și miniștrii din partea partidului său, au rămas așezați.

Orban „profanează” memoria lui Navalnîi. Refuză „minutul de reculegere” și îl numește „șovinist”

Orban a oferit explicații halucinante privind refuzul de a ține un moment de reculegere , numindu-l pe Navalnîi, unul dintre cei mai mari critici ai lui Putin, un  "șovinist" și susținând că acesta „nu merită respectul parlamentului ungar.

„Nu vom onora pe cineva care i-a numit pe georgieni rozătoare în timpul războiului georgiano-rus. În caz contrar, fie ca pământul să se odihnească peste el”, a declarat Orban, citat de publicația ungară Telex.

Deputatul maghiar de opoziție Benzé Tordai a calificat reacția lui Viktor Orban drept „o rușine totală”.

Când vor avea loc funeraliile lui Alexei Navalnîi?

Funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat miercuri, pe platforma X, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, informează Reuters.

"Slujba religioasă pentru Aleksei va avea loc la biserică (...) din (cartierul) Marino, la 1 martie, orele 14:00. Funeraliile vor avea loc la Cimitirul Borisovski", din sudul capitalei ruse, a scris Iarmîş, citată de AFP.

Potrivit unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Navalnîi, Ivan Jdanov, înhumarea opozantului va avea loc la orele locale 16:00, la aproape 20 de kilometri de zidurile roşii ale Kremlinului.

După ce trupul neînsufleţit al lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale, sâmbăta trecută, echipa fostului opozant numărul unu al Kremlinului a căutat un loc pentru "un rămas bun public", dar i-a fost "refuzată" orice solicitare, autorităţile făcând presiuni, potrivit lor, asupra cimitirelor.

Astfel, Kira Iarmîş a declarat marţi că la una dintre firmele de servicii funerare la care aliaţii lui Navalnîi au sunat li s-a spus că "antreprenorilor de pompe funebre le-a fost interzis să lucreze" cu echipa lui Navalnîi.

Aceste funeralii ar putea mobiliza un număr important dintre susţinătorii lui Aleksei Navalnîi şi ar putea să devină jenante pentru preşedintele Vladimir Putin, care se pregăteşte pentru un nou mandat pe care este de aşteptat să-l obţină în urma unui scrutin prezidenţial fără opoziţie, prevăzut să aibă loc între 15 şi 17 martie.

"Peste tot am fost refuzaţi să ni se ofere orice. În unele locuri, ni s-a spus că aceasta este interzis", a explicat şi Ivan Jdanov într-un comunicat pe Telegram, criticând "Kremlinul şi pe (Serghei) Sobianin", primarul Moscovei şi apropiat al lui Vladimir Putin.

Navalnîi „a murit subit” în urma unei „plimbări”

Preşedintele rus, ce ar urma să susţină joi în faţa Adunării Federale discursul său anual adresat naţiunii, nu a reacţionat nici până acum la moartea principalului său opozant, care supravieţuise la limită, în 2020, unei otrăviri de care el îl acuza pe Vladimir Putin, în pofida negărilor acestuia.

Circumstanţele decesului lui Aleksei Navalnîi, pe 16 februarie în închisoare, deces care a generat un val de critici în lume, rămân în acest stadiu încă neclare. Potrivit serviciilor penitenciare ruse, Aleksei Navalnîi a murit în urma unei stări de rău subite, "după o plimbare".

Susţinătorii opozantului şi numeroşi lideri occidentali l-au acuzat pe Vladimir Putin de moartea lui Navalnîi, unii vorbind despre o "crimă", după trei ani de detenţie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te