Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice „reprezentarea sau promovarea” în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o „ruşine” această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile, insistând că este vorba despre protejarea copiilor.
Intensificând un război al declaraţiilor cu Bruxellesul, Orban a spus vineri la postul public Radio Kossuth:„Această (acţiune de infringement) este huliganism legalizat... Poziţia Comisiei Europene este ruşinoasă”.
CITEȘTE ȘI: Un furnizor nu poate refuza acordarea investigațiilor medicale pe motiv că s-au epuizat fondurile
Potrivit lui Orban, dezbaterea le oferă ungurilor o privire asupra „modului de viaţă european”, asupra a ceea ce se întâmplă în şcolile din Germania, el reiterând că Ungaria nu le va permite activiştilor LGBT să „mărşăluiască în sus şi-n jos” în şcoli promovând ceea ce el a numit propagandă sexuală.
Orban, citat de MTI, a mai acuzat Bruxellesul că face abuz de putere şi „ne forţează să facem ceea ce nu vrem”.
Campania anti-LGBT, pe care guvernul Orban a intensificat-o în ultimul an, are toate şansele să fie unul din punctele principale ale platformei sale politice în perspectiva unor alegeri parlamentare potenţial dificile în 2022.
CITEȘTE ȘI: Clanul turcilor Raim construia vile de lux pe Litoral. Aveau 3,5 milioane de euro din prostituție
În ce priveşte fondurile europene de redresare, Orban a anticipat vineri o altă dispută cu Bruxellesul, dar a insistat că Ungaria le va obţine în cele din urmă.
Executivul UE a anunţat joi o procedură de infringement şi contra Poloniei, după ce o sută de municipalităţi s-au declarat „zone fără ideologie LGBT”.
Aceste măsuri marchează cea mai recentă dintr-o serie de ciocniri între Bruxelles şi unii din noi membrii est-europeni ai UE în domenii fundamentale precum statul de drept, migraţia şi libertatea presei, adaugă Reuters.