VIDEO Un nou război? Momentul când armata Chinei trage cu tunuri de apă contra navelor din Filipine

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.04.2024 - 10:44

Un nou război? Momentul când armata Chinei trage cu tunuri de apă contra navelor din Filipine. Este cea mai recentă escaldare a tensiunilor dintre cele două țări în apele disputate.

SHARE

Filipine a declarat că trei nave ale pazei de coastă chineze au tras cu tunuri de apă asupra a două nave filipineze în Marea Chinei de Sud.

Citește și: Rusia și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

VIDEO Un nou război? Momentul când armata Chinei trage cu tunuri de apă contra navelor din Filipine

O navă a Gărzii de Coastă chineze a folosit tunuri de apă împotriva unei nave a Biroului filipinez de pescuit marți, în apropiere de Scarborough Shoal, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă filipineze, comodorul Jay Tarriela, într-o declarație postată pe X. Alte două nave ale Gărzii de Coastă chineze au folosit, de asemenea, tunuri de apă împotriva unei nave a Gărzii de Coastă filipineze care patrula în zona în care se afla nava de pescuit, deteriorându-i balustrada și baldachinul, a adăugat el.

"Aceste daune servesc drept dovadă a presiunii puternice a apei folosite de paza de coastă chineză în hărțuirea navelor filipineze", a spus Tarriela.

Tensiunile din apele disputate s-au intensificat în ultimele luni între Filipine și China, care revendică aproape întreaga cale navigabilă, inclusiv zone despre care Manila spune că fac parte din zona sa economică exclusivă, scrie bloomberg

Paza de coastă a Chinei a instalat, de asemenea, o barieră plutitoare de 380 de metri "care acoperă întreaga intrare a bancului de nisip, restricționând efectiv accesul în zonă", a declarat Tarriela. Filipine a îndepărtat anterior o barieră plutitoare instalată de China în Scarborough Shoal, care împiedica accesul navelor de pescuit filipineze.

Manevre periculoase din partea Chinei

Paza de coastă a Chinei a alungat două nave filipineze din Scarborough Shoal, a relatat mai devreme marți Televiziunea Centrală Chineză, fără a oferi mai multe detalii. Beijingul a declarat anterior că acțiunile sale în Marea Chinei de Sud au fost măsuri necesare de aplicare a legii.

Citește și: China se pregătește de Al Treilea Război Mondial printr-o mobilizare nemaivăzută din 1970

Tarriela a declarat că, în timpul ultimei lor patrule, navele filipineze s-au confruntat cu "manevre periculoase și obstrucții din partea a patru nave ale Gărzii de Coastă chineze și a șase nave ale miliției maritime chineze". Navele Manilei aveau misiunea de a distribui combustibil și alimente pescarilor din apropierea bancului de nisip.

La sfârșitul lunii martie, două nave ale pazei de coastă chineze au tras, de asemenea, cu tunuri de apă împotriva unei nave de aprovizionare filipineze în apropiere de Second Thomas Shoal din Spratlys, avariind grav nava și rănind unii membri ai echipajului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te