VIDEO Rușii atacă porturi dunărene pentru a distruge fabrica de drone. Ucraina: „Nu e în Deltă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.08.2023 - 19:04
Ucraina: „Dronele navale din Marea Neagră, producție locală”. Nu sunt lansate din Deltă (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: SSU
Ucraina: „Dronele navale din Marea Neagră, producție locală”. Nu sunt lansate din Deltă (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: SSU

Ucraina: „Dronele navale din Marea Neagră, producție locală”. Nu sunt lansate din Deltă și nicio altă țară nu este implicată nici în producție, nici în planificarea atacurilor asupra obiectivelor rusești.

SHARE

Ucraina: „Dronele navale din Marea Neagră, producție locală”. Nu sunt lansate din Deltă. Șeful Serviciului de Securitate ucrainean dezvăluie unde sunt asamblate dronele Sea Baby utilizate pentru a ataca Podul Kerci.

Producția de nave de suprafață fără echipaj (USV) utilizate cu succes de Ucraina pentru a ataca Podul Crimeii și navele rusești a fost înființată într-o unitate subterană din Ucraina, a precizat Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), într-un comentariu pentru CNN.

Ucraina: „Dronele navale din Marea Neagră, producție locală”. Nu sunt lansate din Deltă 

„Dronele noastre sunt fabricate la una dintre unitățile noastre subterane din Ucraina. În prezent, dezvoltăm și implementăm o mulțime de operațiuni interesante diferite, în special în Marea Neagră. Vă promit că va fi o surpriză, mai ales pentru inamicii noștri”, a spus acesta, potrivit pravda.com.ua.

Maliuk a subliniat că USV-urile care au atacat cu succes Podul Crimeii, precum și nava rusă de debarcare Olenegorski Gorniak și petrolierul SIG, sunt „propria dezvoltare tehnică a SSU”.

Dronele de tipul celor ce au avariat Podul Crimeii în iulie 2023 au fost numite „SeaBaby” la inițiativa personalului.

Citește și: VIDEO Filmele în care Rusia pretinde că navele lor ar fi atacate cu drone din Delta românească

Acestea erau echipate cu un focos de 850 de kilograme, iar două USV-uri separate au fost folosite pentru a lovi nava și petrolierul, fiecare cu focoase de 450 de kilograme.

SSU a difuzat pentru prima dată pentru CNN imagini ale atacului din Crimeea. Acesta surprinde o dronă de suprafață încărcată cu explozivi care se deplasează spre unul dintre pilonii podului pe care îl lovesc, urmând o explozie puternică.

Potrivit șefului SSU, atacul cu drone din iulie a fost rezultatul a luni de pregătire. Operațiunea, desfășurată în comun cu Marina Ucraineană, a fost condusă de amiralul Oleksi Neijpapa.

Maliuk a mai menționat că partenerii occidentali nu sunt implicați în aceste operațiuni speciale, dar adoptă în mod activ experiența SSU.

Canalul rusesc Rybar a acuzat în mod constant că dronele navale sunt lansate din Delta Dunării și nu sunt ținute pe teritoriul ucrainean, pentru a nu fi localizate și distruse.

Citește și: VIDEO Nava de război rusă Olenegorsky Gornyak, lovită de o dronă marină. A fost scoasă din luptă

„În ultimele două luni, trupele ruse au lansat deja atacuri în porturile dunărene Reni și Izmail, din care autoritățile de la Kiev exportă produse agricole după încetarea acordului cu cereale.

De acolo, Forțele Armate ale Ucrainei efectuează și atacuri asupra Crimeii și a navelor Flotei Mării Negre.

Pe fondul intensificării informațiilor occidentale în Marea Neagră pentru a pregăti un raid masiv în peninsulă, nevoia de atacuri la infrastructura de pe Dunăre crește”, scrie Rybar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te